שתף קטע נבחר

צילום: gettyimages

המנצחת הגדולה בבריטניה - מנהיגת הסקוטים

המפלגה הלאומית הסקוטית זכתה כמעט בכל המושבים שמוקצים למדינה בפרלמנט הבריטי, תוך שהיא מחלישה משמעותית את מפלגת הלייבור. דווקא ההפסד במשאל העם לעצמאות, חיזק את הלאומנים שמובלים על ידי ניקולה סטרג'ן. תכירו את ראש ממשלת סקוטלנד, בת החשמלאי שמתעבת את תאצ'ר

ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון רשם הישג עצום בבחירות הכלליות כשמפלגתו קיבלה - בניגוד לכל תחזיות הסקרים - 330 מושבים בפרלמנט מתוך 650 ומחזיקה ברוב מוחלט. רשמית, קמרון הוא המנצח הגדול של הבחירות, אך המנצחת האמיתית היא ללא ספק ניקולה סטרג'ן.

 

סטרג'ן בת ה-44 היא מנהיגת "המפלגה הלאומית הסקוטית" (SNP) וראש ממשלת סקוטלנד - האישה הראשונה להחזיק בשני תפקידים אלה. בבחירות שנערכו ביום חמישי בממלכה היא לא התמודדה על מקום בפרלמנט, אך עובדה זו לא הפריעה לה לקבל את מלוא תשומת הלב הציבורית והתקשורתית.

סטרג'ן עם חברי הפרלמנט הנבחרים בסקוטלנד (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
סטרג'ן עם חברי הפרלמנט הנבחרים בסקוטלנד(צילום: גטי אימג'ס)

 

באופן די אירוני, ההפסד של "המפלגה הלאומית הסקוטית" בספטמבר 2014 במשאל העם על עצמאות סקוטלנד דווקא חיזק את הפופולריות של המפלגה ואת זו של העומדת בראשה. זה החל בעלייה במספר החברים החדשים במפלגה, רובם השתייכו בעבר למפלגת הלייבור, והמשיך בהישג המרשים בבחירות - ניצחון ב-56 מושבים בפרלמנט מתוך 59 שמוקצים לסקוטלנד. לשם השוואה, בבחירות הקודמות קיבלה המפלגה שישה מושבים בלבד.

 

במפלגת הלייבור בראשות אד מיליבנד לקחו קשות את ההפסד בבחירות אחרי שהאמינו לאורך כל הדרך שהם רצים ראש בראש עם השמרנים בראשות ראש הממשלה דיוויד קמרון. אלא שהתנגדות הלייבור לעצמאות סקוטלנד פגעה קשות במפלגה, ואם בעבר היה זה מובן מאליו שהסקוטים מצביעים ללייבור כמשקל נגד למפלגה השמרנית הימנית, הרי שסטרג'ן ומפלגתה הצליחו לשכנע את הסקוטים שהפעם עליהם לשים בקלפי SNP ולבחור במועמדי המפלגה לפרלמנט.

 

הפמניסטית ששונאת את תאצ'ר

סטרג'ן נולדה ב-19 ביולי 1970 בעיר אירווין שבמחוז איירשייר בדרום-מערב סקוטלנד, אזור שבו חיה אוכלוסייה גדולה ממעמד הפועלים. אביה רוברט היה חשמלאי ואמהּ ג'ואן קר הייתה סייעת לרופא שיניים. ניקולה היא הבת הבכורה ויש לה שתי אחיות. אחת מהן, גיליאן אואנס, גרמה לה למבוכה במהלך הקמפיין כשסיפרה בראיון בחודש שעבר לרשתBBC שאחותה הגדולה נהגה להקניט אותה ולגזור את השיער של בובות הברבי שלה. בעקבות הראיון פרצה סערה לא קטנה ברשתות החברתיות, וסטרג'ן הכחישה בטוויטר את דברי אחותה.

 

לאחר שסיימה את לימודי המשפטים באוניברסיטת גלזגו היא החלה לעבוד כעורכת דין בעיר. הפעם הראשונה שבה ניסתה להיבחר לפרלמנט הסקוטי הייתה ב-1992, אז הייתה בת 21 בלבד. היא כשלה. בבחירות ב-1997 ניסתה לרוץ שוב לבית הנבחרים, אך שוב כשלה. מזלה השתנה ב-1999, והיא בת 28, כשנבחרה לראשונה לפרלמנט הסקוטי. בתחילה כיהנה כשרת הצללים לחינוך ולאחר מכן לבריאות ולמשפטים. ב-2004 היא נבחרה לסגנית יו"ר "המפלגה הלאומית הסקוטית", אלכס סלמונד.

 

לצד מנהיג הלייבור הפורש, הציעה לו לאחד כוחות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לצד מנהיג הלייבור הפורש, הציעה לו לאחד כוחות(צילום: רויטרס)

 

ב-2007 מונתה סטרג'ן לסגנית ראש ממשלת סקוטנד ולשרת הבריאות והרווחה ולאחר מכן לשרת התשתיות, ההשקעות והערים. בנובמבר 2014 נבחרה סטרג'ן לראשות ה-SNP. היה זה לאחר שסקוטלנד אמרה כאמור "לא" לעצמאות במשאל העם והתפטרותו לאחר מכן של סלמונד מתפקידו.

 

בשנת 2010 היא נישאה לפיטר מורל - מנכ"ל מפלגת SNP - והשניים מתגוררים באודינגסטון הסמוכה לגלזגו. לשניים אין ילדים וכשסטרג'ון נשאלה על כך היא השיבה: "זו לא הייתה החלטה מודעת. החיים נעים לכיוונים מסוימים ולא לכיוונים אחרים".

 

מתנגדת לצעדי הצנע ותומכת בהעלאת שכר המינימום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מתנגדת לצעדי הצנע ותומכת בהעלאת שכר המינימום(צילום: רויטרס)

תדרוש ממנו עוד סמכויות: ראש הממשלה הנבחר דיוויד קמרון (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
תדרוש ממנו עוד סמכויות: ראש הממשלה הנבחר דיוויד קמרון(צילום: gettyimages)

 

במהלך מערכת הבחירות הצליחה סטרג'ון להתחבר לקהל הבוחרים הצעיר ולהבדיל את עצמה מקמרון וממיליבנד, שנתפשו כאנשי אליטה גבוהה שמנותקים מהציבור. אף שתפיסת עולמה החברתית והכלכלית של ה-SNP לא כל כך רחוקה מזו של מפלגת הלייבור - מתנגדת לצעדי הצנע ולקיצוצים בהוצאות הציבוריות ותומכת בהעלאת שכר המינימום - הרי שמדובר גם בתנועה לאומית בדלנית שתומכת בעצמאות סקוטלנד ובפירוק בריטניה מנשק גרעיני.

 

סטרג'ון נודעה בעמדות פמיניסטיות ובטרם ההצבעה לפרלמנט התחייבה בשם מפלגתה לפעול לקידום זכויות הנשים במקומות עבודה, בחברות ציבוריות ופרטיות, ואמרה ששום ילדה או אישה לא צריכות לחיות מחשש להתעללות ולאלימות.


 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

את המפלגה השמרנית סטרג'ן מתעבת, בלשון המעטה, ובמהלך הקמפיין היא לא הסתירה את סלידתה ממרגרט תאצ'ר,

ראש ממשלת בריטניה לשעבר מהמפלגה השמרנית, שהלכה לעולמה ב-2013. במהלך הקמפיין היא הציעה למיליבנד לחבור אליה כדי להפיל את קמרון. "יש לך הזדמנות לבעוט את דיוויד קמרון החוצה מרחוב דאונינג 10 בלונדון (מקום לשכתו ומעונו של ראש הממשלה). אל תתעלם מזה. העם לעולם לא ישכח לך", היא אמרה לו. אלא שמיליבנד אמר לכל אורך הדרך כי לא ירכיב קואליציה עם "המפלגה הלאומית הסקוטית". ייתכן שאם היה מתבטא אחרת היה זוכה ליותר קולות בסקוטלנד וליותר מושבים. כעת, שהפכה לכוח פוליטי משמעותי בפוליטיקה הבריטית תדרוש סטרג'ן מקמרון לקיים את הבטחתו ולהעביר סמכויות נרחבות לידי האזורים החצי אוטונומיים כמו סקוטלנד, וויילס וצפון אירלנד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג'ס
פמניסטית, "לא מהאליטה", מנהיגת סקוטלנד
צילום: גטי אימג'ס
מומלצים