שתף קטע נבחר

התוכנית למלחמה בזיהום בחיפה שנשארה על הנייר

במשרד להגנת הסביבה הכינו טיוטת תוכנית לאומית על מנת להפחית את הזיהום במפרץ חיפה, בעלות כוללת של 90 מיליון שקלים. בתוכנית שלא הובאה לממשלה: הגברת הפיקוח והאכיפה על מקורות זיהום אוויר, הקמת מערך ניטור בריאותי ובחינת פריסת המפעלים בארץ

התוכנית הלאומית למפרץ חיפה שמעולם לא יצאה לפועל. השר החדש להגנת הסביבה ייאלץ לקבל החלטות בקרוב על עתיד מפרץ חיפה, לאור זיהום האוויר הגבוה באזור. במשרד כבר הכינו טיוטת תוכנית לאומית על מנת להפחית את הזיהומים הסביבתיים והשפעותיהם השליליות על בריאות הציבור והסביבה, אבל התוכנית הזו הוקפאה.

 

עוד בקיימות וכלכלה ירוקה:

יונה יהב מתנגד להרחבת המפעלים

האתגרים של השר החדש להגנת הסביבה

בקרוב בישראל: נפט יופק מפסולת פלסטיק

 

אז מה יש בטויטת התוכנית הלאומית למפרץ? ראשית, במשרד להגנת הסביבה מבקשים להקצות מיידית משאבים לפיתרון הבעיה. 50 מיליון שקל לנקיטת צעדים להפחתת זיהום אוויר וסיכונים סביבתיים, 15 מיליון שקל לשיפור והרחבת ניטור האוויר, 10 מיליון שקל להגברת הפיקוח על גורמי סיכון סביבתי ובריאותי, גם באמצעות כוח אדם ותקציב פעולות פיקוח, 10 מיליון שקל לתוכנית ניטור אפידמיולוגית ו-5 מיליון שקלים לצורך הגברת השקיפות ושיתוף הציבור בהליך. העלות התקציבית הכוללת של ההחלטה: 90 מיליון שקלים. את טיוטת התוכנית חילקו אנשי המשרד בישיבה שהתקיימה עם עיריית חיפה ואנשי משרד הבריאות.

 

מפרץ חיפה (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
מפרץ חיפה(צילום: אלעד גרשגורן)

 

כבר באוקטובר 2014 פרסם משרד הבריאות נתונים על עודף תחלואה בסרטן בנפת חיפה. כמו כן ממחקרי עבר ידוע על עודף תחלואה במחלות לב והחמרת מחלות נשימה בילדים באזור מפרץ חיפה. זיהום אוויר הוכרז לאחרונה על ידי ארגון הבריאות העולמי כמסרטן ודאי. במשרד ממליצים, לאור הנתונים המבהילים הללו, להקים צוות בראשות מנכ"ל המשרד ומנכ"ל משרד הבריאות שימליץ תוך חודשיים על תוכנית למניעה והפחתת הזיהומים.

 

על רקע דיוני העררים של הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה יש כוונה לבחון את תוכנית קרקעות הצפון שוב. בחודש אפריל הייתה כוונה להעלות את הנושא לאחת מישיבות הממשלה, אך בסופו של דבר הנושא לא הובא לדיון. לפי עמדת היועץ המשפטי של המשרד לא הייתה כל מניעה משפטית לאשר את ההצעה לתוכנית הלאומית למפרץ. זאת כיוון שההצעה הייתה אומנם מוגשת לאישורה של ממשלת מעבר בסוף דרכה, אך ההחלטה היא על הקמת צוות שהמלצותיו יאושרו על ידי הממשלה הבאה. כך, ניתן היה לחסוך זמן עבודה במקום לגרור רגליים.

 

צוות פעולה יגבש תוך חודשיים את התוכנית לאישור ראש הממשלה והוא יכלול:

1. אמצעים להפחתה נוספת של זיהום אוויר וסיכונים סביבתיים מתחבורה, תעשיה, הנמל ומקורות נוספים, לרבות בחינה של תכניות תחבורתיות להפחתת זיהום אוויר ועידוד תנועת משאיות במנהרות הכרמל.

2. תוכניות הפיתוח במפרץ חיפה והשפעתן על זיהום האוויר וסיכונים סביבתיים.

3. הרחבה ושיפור של ניטור האוויר וסיכונים סביבתיים בדגש על חומרים מסרטנים.

4. הרחבת הפריסה של קווי גז טבעי והחיבור והאספקה לגז טבעי של צרכני אנרגיה במפרץ חיפה בדגש על צרכני תחבורה ואנרגיה בינוניים וקטנים.

5. לבחון את הפריסה הארצית של מפעלים.

6. הגברת הפיקוח והאכיפה על מקורות זיהום אוויר וגורמי סיכון סביבתי במפרץ חיפה.

7. הקמת מערך ניטור בריאותי.

8. הגברת השקיפות ושיתוף ציבור.

9. הקצאת המשאבים הדרושים ליישום ההמלצות.

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי: "המשרד הצליח ,חרף קיצוצים בתקציב, להפחית

 את זיהום האוויר במפרץ חיפה בכ-70% במהלך השנים האחרונות ופועל להמשך מגמה זו. הנושא נמצא בראש סדר העדיפויות של המשרד שהחל בעבודת מטה להכנת תוכנית לאומית לצמצום זיהום האוויר במפרץ חיפה. התוכנית תוגש לאישור השר החדש שייכנס לתפקיד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שי וקנין
אובך במפרץ חיפה. ארכיון
צילום: שי וקנין
מומלצים