שתף קטע נבחר

החברה להשבת נכסי נספי השואה נגד אוצר התיישבות היהודים

בחברה לאיתור ולהשבת נכסים של נספי השואה הגישו תביעה בדרישה להורות לאוצר התיישבות היהודים לחלק לבעלי מניותיה את אחזקותיה בבנק לאומי. התובעים טוענים כי מטרתם לקדם את זכותם של ניצולי השואה הנזקקים לקבלת סיוע מכספי המניות

החברה לאיתור ולהשבת נכסים של נספי השואה ביקשה היום (ב') מבית המשפט המחוזי בתל-אביב להורות ל"אוצר התיישבות היהודים" (אוה"ה) – חברה בת של ההסתדרות הציונית מיסודו של בנימין זאב הרצל – לחלק לבעלי מניותיה כדיבידנד בעין (חלוקה של נכסים כדיבידנד) את מניות בנק לאומי.

 

בחברה לאיתור ולהשבת נכסים של נספי השואה, המחזיקה בכרבע ממניות אוצר התיישבות היהודים, טוענים כי חלוקה זו עשויה לממן תמיכה בכ-11 אלף ניצולי השואה, בסך של כ-77 מיליון שקל. בכתב התביעה נאמר כי מדובר בהליך דחוף נוכח מספר הניצולים שמספרם מתמעט והולך.

 

אוצר התיישבות היהודים נשלטת בידי מועצת נציגי ההסתדרות הציונית. היא מחזיק כיום פחות מ-5% של מניות בנק לאומי. על פי תקנון ה"אוצר", כספים אלה היו אמורים לממן "פרויקטים ציוניים כלכליים". בפועל נראה שהמוסד שרוי במין קיפאון והשקעותיו בטלות בששים. הוא מצטיין רק במספר הדירקטורים - 16-15 - כשחברות כלכליות הגדולות ממנו עשרות פעמים מסתדרות עם 12-8 דירקטורים

 

אוצר התיישבות נסחרת בבורסה של תל אביב בשווי של כ-80 מיליון שקל, אבל בחסר (דיסקאונט) לעומת השווי הריאלי של מניות לאומי בהן החברה מחזיקה. מימוש של מניות לאומי עשוי להכניס סכום הגבוה ב-50% ממכירה של מניות אוצר התיישבות היהודים.

 

במצב זה, על פי חישובי הדו"חות הכספיים האחרונים של החברה לשנת 2014, אם בעלי המניות הרגילות יבקשו לממש את השקעתם במכירת מניות אוצר התיישבות היהודים, הם יפסידו במצטבר כ-313 מיליון שקל ביחס לחלופה של מכירת מניות לאומי אם היו מקבלים אותן. חלקה של החברה לאיתור ולהשבת נכסים של נספי השואה בהפסד זה אמור להיות כ-77 מיליון שקל – רבע מהסכום בהתאם לשיעור אחזקותיה באוצר התיישבות היהודים.

 

"כסף מזומן יושב בקופה ללא תועלת"

בכתב התביעה לבית המשפט נאמר כי כל בעלי המניות באוצר התיישבות היהודים אמנם תומכים בקבלת מניות לאומי כדיבידנד בעין, והרוב הזה אכן אישר זאת באסיפה הכללית של אוצר התיישבות היהודים שהתכנסה ב-1.3.2015, לפני כחודש וחצי. אולם מיעוט בעלי השליטה – נציגי ההסתדרות הציונית העולמית, יורשת מפעלו של הרצל – הטילו וטו על ההחלטה. "הם הפכו את הרוב הזה לבני ערובה, במצב הבלתי מתקבל על הדעת שמונע מהם את הרווח הריאלי של מניותיהם".

 

"ההסתדרות הציונית ודירקטוריון אוצר התיישבות היהודים פועלים יחד למקסם את טובתם האישית על חשבון יתר בעלי המניות וניצולי השואה הנזקקים", נאמר בהמשך התביעה. "מניות אלו שקולות לכסף מזומן היושב בקופת אוצר התיישבות היהודים ללא כל תועלת כבר שנים רבות. הן משמשות כעלה תאנה לאי פעילותה, כהצדקה להחזקת דירקטוריון מנופח (15 דירקטורים) ויקר שחבריו ממונים בהתאם לאינטרסים האישיים של בעלת השליטה".

 

יו"ר דירקטוריון החברה לאיתור ולהשבת נכסים של נספי השואה, מיכה חריש, השר הח"כ ומזכיר מפלגת העבודה לשעבר, הסביר היום כי ההחלטה לפנות לבית משפט התקבלה לאחר כשלון כל ניסיונות ההידברות עם בעלי השליטה באוצר התיישבות היהודים, כדי לקדם את זכותם של ניצולי השואה הנזקקים לקבלת סיוע מהכספים שלכך נועדו.

 

התביעה בשם החברה להשבת נכסים הוגשה על ידי משרד עוה"ד אגמון ושות' רוזנברג הכהן ושות', בתביעה מתבקש בית המשפט להורות על מימוש מיידי של החלטת האסיפה הכללית לחלק את כל מניות בנק לאומי שבהחזקת אוצר התיישבות היהודים כדיבידנד בעין לכל בעלי מניותיה וזאת "לנוכח קיפוחם והפרת חובות האמונים של ההסתדרות הציונית והדירקטוריון כלפיהם".

 

מחברת אוצר התיישבות היהודים נמסר בתגובה: "זהו עוד צעד קנטרני ומיותר של גוף שמתיימר לסייע לניצולי שואה ובמקום זאת עוסק במלחמות מיותרות. אם כל כך חשוב היה לחברה להשבה לממש את מניות אוצר התיישבות היהודים שהיא קיבלה ללא תמורה, מדוע לא מכרה אותם בבורסה? הרי האופציה הזו עומדת בפניהם בכל עת, אך הם מעדיפים משיקולים זרים לפנות לבית המשפט.

 

"גם המספרים המועלים בתביעה על נזק כביכול שנגרם מנותקים מהמציאות ומעידים על חוסר תום. זאת ועוד; הטענה כאילו נציגי החברה להשבה ניסו לבוא בדין ודברים עם ראשי אוצר התיישבות היהודים מופרכת. אנחנו סמוכים ובטוחים שבית המשפט ידחה על הסף את התביעה הזו".

 

בהכנת הידיעה השתתפה רחלי בינדמן, כלכליסט

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים