שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

בקטאר בועטים את הנשים מהפוליטיקה

הנסיכות הערבית מקיימת בחירות למועצה המקומית המרכזית, הגוף היחיד שנבחר במדינה. 130 מועמדים מתחרים על 29 מושבים, ורק חמישה מהם נשים. אחת המועמדות: "לולא ההצבעה השבטית למועמד גבר, הייתי מנצחת"

גם זו דרך להתכונן למונדיאל - לבעוט את הנשים מהפוליטיקה: לא כל יום עורכים בחירות במדינת המפרץ העשירה והקטנה, אבל היום (יום ד') הלכו אזרחי קטאר לבחור את נציגיהם במועצה המקומית המרכזית - בפעם החמישית בלבד בתולדותיה. המועצה היא גוף אזרחי שמטפל בסוגיות מקומיות, בהן בנייה, תשתיות, תכנון כבישים ואכיפת חוקים, והיא הגוף הנבחר היחיד בקטאר. אלא שבהגדרתו הוא גוף מייעץ בלבד ומוסמך להגיש המלצות ולא חקיקה אמיתית.

 

עוד חדשות בעולם :

הפרי האסור: בהלת אבטיחים איראניים במפרץ

חיפשה צוואה: פתחה קבר אביה ומצאה וודקה

העיר שנחרבה. מסע מהאוויר ב"קובאניגרד"

שחקן בוליווד דרס למוות הומלס וברח - לכלא

 

שלא במפתיע, רק חמש נשים רצות בבחירות למועצה המקומית המרכזית מתוך 130 מועמדים, וכולם מתמודדים על 29 מושבים בלבד. גורמים בממשלה קראו ליותר מ-21 אלף מצביעים רשומים ללכת לקלפיות, ועל פי הדיווחים מנסיכות הערבית הקטנה, מחצית מהם כבר נתנו את קולם.

 

מנהלת בית הספר לשעבר מנסה שוב את מזלה. פאטימה אל-רזאל ()
מנהלת בית הספר לשעבר מנסה שוב את מזלה. פאטימה אל-רזאל
בבחירות הקודמות למועצה המקומית המרכזית ב-2011 התמודדו 118 מועמדים, ורק אישה אחת הצליחה לזכות במושב במועצה, שקיימת משנות החמישים, אך רק ב-1999 התחילו לבחור את נציגיה בבחירות.

 

"מתמודדת בפעם השנייה למרות כל האתגרים"

מעמד האישה בקטאר אף פעם לא היה מעודד, ומי שחשב שהעובדה שהמדינה תארח ב-2020 את טורניר גביע העולם בכדורגל ב-2022 יביא לקידום מעמד הנשים הרי שטעות בידו. אם בבחירות הראשונות למועצה המקומית המרכזית ב-1999 התמודדו ארבע נשים, הרי שבבחירות היום מתמודדות רק חמש נשים ב-27 אזורי בחירה.

 

הבחירות למועצה הן הראשונות שנערכות בתקופת כהונתו של האמיר החדש תמים בן חמד בן חליפה אל-תאני.

 

"זה יהיה מאכזב מאוד אם גם הפעם תזכה רק אישה אחת", סיפרה אחת המתמודדות הבודדות בבחירות למועצה, אמאל עיסא אל-מהנדי, מהנדסת מערכות מידע וד"ר במנהל ציבורי. "אני מתמודדת בפעם השנייה למרות כל האתגרים". בבחירות הקודמות היא הצליחה לגבור באזור הבחירה שלה על שבעה גברים שעמדו לבחירה, אולם בסוף הפסידה את המושב המועצה - לגבר כמובן.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
"אם לא הייתה מתקבלת בשבט החלטה להצביע למועמד אחד, הייתי מנצחת. כל זמן שלא קובעים מכסה לנשים האתגר גדול מאוד. החברה בקטאר היא חברה שמרנית שנוטה להצביע למועמד בן השבט, והחשיבה היא שהגבר טוב יותר בלהרים את הקול, בלי קשר אם הוא יעיל בעבודתו או לא".

 

פאטימה אל-רזאל, מנהלת בית ספר לשעבר, מתמודדת בפעם השנייה בבחירות למועצה המקומית המרכזית. היא דווקא חושבת שהבחירות פתוחות לכולם ושלא קיימים מחסומים בפני אדם זה או אחר להתמודד, גם אם מדובר באישה. "להיפך, המדינה מעודדת את האישה לממש את זכותה הפוליטית, אבל הבעיה טמונה בשבטיות ובהצבעה למען המשפחה. צריך לשנות את החוק שיקצה מכסה לאישה".

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

למעשה, האישה היחידה שהצליחה להיכנס לגוף האזרחי היא שייחה אל-ג'פירי, לאחר שנבחרה בבחירות ב-2003 והצליחה לשמור על מקומה. היא עצמה מנסה להמעיט בדיבור על הנושא המגדרי: "זה לא עניין של גבר או אישה. זה קשור ליכולת של האדם ולקשר המתמשך שלו עם האנשים. אני תמיד יוצרת קשר עם אנשים כדי לעודד אותם ללכת להצביע משום שמדובר במשימה לאומית".

 

משימה לאומית או לא, גם אל-ג'פירי מודה כי "המועצה המקומית זקוקה ליותר סמכויות ביצועיות". מיעוט הסמכויות של המועצה הוא ככל הנראה הגורם המרכזי לכך שהקטארים לא ממהרים להצביע בקלפיות. בבחירות הקודמות, לשם דוגמה, נרשם שיעור הצבעה נמוך של 43 אחוזים בלבד.

 

ברמה הלאומית, בממשלת קטאר, שלא נבחרת על ידי הציבור, מכהנת כיום אישה אחת בתפקיד שרת התקשורת, המידע והטכנולוגיה. עד 2009 היה מצב שבו כיהנו שתי שרות, אולם הן התפטרו מתפקידיהן.

 

למרות הקושי הגדול של נשים להתקדם בחברה הקטארית ובפוליטיקה ולהשוות את זכויותיהן לאלה של הגברים, מי שנחשבת לשליטה האמיתית במדינה היא דווקא אשתו של האמיר הפורש, חמד בן חליפה אל-תאני, השייחה מוזה, שעל פי הטענות הביאה להחלפת בעלה בבנם ביוני 2013.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתמודדת פעם שנייה. פאטימה אל-רזאל
מומלצים