שתף קטע נבחר

הניצחון הפרטי של ד"ר גרמן זכרייב

את חגיגות יום הניצחון - ה-9 במאי, חגגו עד השנה - 70 שנה לניצחון בעיקר הווטרנים ברוסיה, אבל הידיעה כי מיליון וחצי לוחמים יהודיים נטלו חלק בלחימה, גרמו לד"ר גרמן זכרייב להבין שמדובר ביום חג יהודי שצריך להיחגג כחנוכה ופורים והוא החל לפעול. "הנושא צריך להיות חלק מתוכניות הלימודים בבתי הספר. רק כך ניתן יהיה להעביר את סיפור הניצחון מדור לדור"

קשה היה שלא לשים לב לכך, שיום ניצחון בעלות הברית על הנאצים - ה-9 במאי, קיבל השנה - 70 שנה מיום הניצחון, תנופה גם בישראל. היום שהיה נחשב ליום חג כמעט ורק עבור הווטרנים שעלו מרוסיה, מתחיל לקבל צביון יהודי כיום שחרור והצלה יהודי - ולא רק בישראל. בשנים האחרונות קהילות יהודיות רבות ברחבי רוסיה ואירופה החלו לקיים מסורת של ציון כ"ו באייר (ה-8-9 במאי 1945). זה קורה בבתי הכנסת, במרכזים קהילתיים, בפעילות תנועות בני הנוער ועוד.

 

קראו עוד על יום הניצחון היהודי

היהודי שפתח את שערי אושוויץ לחופש

יום הניצחון הצליח ללבוש צביון יהודי 

 

מי שעומד מאחורי היוזמה הוא איש העסקים הרוסי ד"ר גרמן זכרייב. הוא החל לקדם בשנים האחרונות את פעילותו של "מטה יום הניצחון היהודי", בעזרת אנשי עסקים מרוסיה וישראל. המטרה: העלאת המודעות הציבורית בישראל לקיומו של יום הניצחון על גרמניה הנאצית, ולציונו כ'יום השחרור וההצלה' בתולדות עם ישראל אשר מעלה על נס את תרומתם של מיליון וחצי הלוחמים היהודים במלחמה - מהם נהרגו בקרבות כרבע מיליון.

"ראיתי את חגיגות השמחה, והרגשתי שכיהודי חסר לי משהו. חסר לי הדגש היהודי", ד"ר גרמן זכרייב (באדיבות: מוזיאון הלוחם היהודי במלחמת העולם השנייה) (באדיבות: מוזיאון הלוחם היהודי במלחמת העולם השנייה)
"ראיתי את חגיגות השמחה, והרגשתי שכיהודי חסר לי משהו. חסר לי הדגש היהודי", ד"ר גרמן זכרייב(באדיבות: מוזיאון הלוחם היהודי במלחמת העולם השנייה)

"גדלתי באז'רביג'אן בתקופת השלטון הקומוניסטי", מספר ד"ר זכרייב בראיון ל-ynet. "יום הניצחון היה אז ועדיין, נחגג בכל מדינות ברית המועצות לשעבר ובמדינות רבות נוספות. ראיתי את חגיגות השמחה, והרגשתי שכיהודי חסר לי משהו. חסר לי הדגש היהודי, חסרה לי ההתייחסות לכך שמלחמת העולם השנייה הייתה גם מלחמה שבה יהודים התגייסו להילחם בעבור מדינותיהם, אבל לא פחות חסרה לי ההתייחסות לכך שעם שלם ניצל. 6 מיליון יהודים נטבחו ע"י החיה הנאצית אבל עלינו לזכור להודות ולהלל את הקב"ה על הנס הגדול של השחרור וההצלה של 12 מיליון יהודים ואת שליחיו; צבאות מזרח ומערב שהשכילו להתאחד ולרמוס את הרייך השלישי עד לכניעתו ביום כ"ו באייר תש"ה".

 

יום הניצחון על הנאצים שווה ערך לימי חנוכה ופורים

לדבריו, ראוי לזכור כי, מיליון וחצי יהודים נלחמו במלחמה הזו, רבע מיליון לוחמים יהודים נהרגו, מאות אלפים זכו בעיטורי הצטיינות. "מדובר בסיפור של לחימה ושל גבורה יהודית שאסור לנו לשכוח. לכן החלטתי לפעול לקידומו של יום הניצחון לא רק כיום חג בינלאומי, אלא כיום חג יהודי של שחרור והצלה ושל גבורה יהודית במלחמת העולם השנייה כדוגמת שחרור עם ישראל והצלתו בגבורת המכבים אותה אנו חוגגים בחנוכה ושחרור עם ישראל והצלתו בפורים ובפסח".

 

יום חג הוא מושג שקצת קשה "להאכיל" בהקשר של השואה. לא?

"יום השואה נקבע מלכתחילה בסמיכות למועד פרוץ מרד גטו ורשה, בכדי לזכור את ששת מיליון הקדושים וגם ברבות השנים הוסיפו לציין את הגבורה, כי האכזריות שבשואה האיומה ואבדן שליש מהעם היהודי, די הביאו ובצדק לדחיקת הגבורה", מודה ד"ר זכרייב. "לכן חשוב שיהיה יום שיציין גם את השחרור וההצלה של שני שליש משארית הפליטה שניצלה מהכחדה. זמן לומר תודה לצבאות בעלות הברית והצבא האדום וגם לציין את הגבורה היהודית במלחמה. את חלקם של אותם לוחמים שביקשו להציל את עמם. אסור שנשכח אותם". לדבריו, המטרה ביום חג, היא גם שהנושא יהיה חלק מתוכניות הלימודים בבתי הספר, ילמד בכיתות ויצוין ברחובות. רק כך ניתן יהיה להעביר את סיפור הניצחון השחרור וההצלה מדור לדור.

ד"ר זכרייב בציון יום הניצחון נואם לצד הרב הראשי לשעבר הרב ישראל מאיר לאו ואישים נוספים (באדיבות יום הניצחון היהודי) (באדיבות יום הניצחון היהודי)
ד"ר זכרייב בציון יום הניצחון נואם לצד הרב הראשי לשעבר הרב ישראל מאיר לאו ואישים נוספים(באדיבות יום הניצחון היהודי)

גרמן זכרייב נולד ב-1971 בעיירה קרסני סלובודה באזרביג'אן, למשפחה ברוכת ילדים של יהודי קווקז (יהודים הרריים). אביו, ראשביל זכרייב הוא עיתונאי ומשורר מפורסם בקהילת היהודים ההרריים.

בתחילת שנות ה-90 עבר זכרייב לרוסיה ופתח בעסקים בתחום השיווק והיום הוא בעליו של השוק הסיטונאי הגדול במוסקבה. כמו כן, משמש זכרייב כנשיא קרן 'סטמאגי' של יהודי הקווקז וכסגן נשיא הקונגרס היהודי ברוסיה.

 

מקדמים חקיקה ללימוד יום הניצחון היהודי במוסדות החינוך

פרט לפעילותו העסקית, מקדיש זכרייב רבות לפעילות ציבורית, הן במסגרת "מטה יום הניצחון היהודי" והן במסגרת פעילות לקידומה ופיתוחה של קהילת היהודים ההרריים, יוצאי הקווקז. ב-2001 הקים זכרייב את קרן סטמג'י, הקרן הבינלאומית של היהודים ההרריים, שעיקר עיסוקה הינו בשימורה של מסורת היהודים ההרריים, בהוצאת ספרים בנושא, מחקרים אקדמאיים ובסיוע לחברי הקהילות ובתיאום בין הארגונים וההתאחדויות השונות של היהודים ההרריים ברחבי העולם.

 

בנוסף עוסקת הקרן בפרויקטים נוספים בעלי חשיבות דתית, דוגמת שיקומו של בית הכנסת הגדול במוסקבה לרגל 100 שנה להקמתו, כתיבת ספרי תורה, ארגון ביקורים של רבנים וחזנים בעלי שם בקהילות של יהודים הרריים ברחבי רוסיה ועוד.

 

"המטרה היא קודם כל לחזק את המודעות בהסברה מתאימה ובפעולות המתאימות, כפי שיהודים נהגו לציין ולזכור את שחרורם הצלתם וגבורתם בכל הדורות", הוא אומר לעניין ציון יום שחרור והצלה של העם היהודי וגבורת הלוחמים היהודיים. "לתחושתי התקדמנו השנה התקדמות גדולה", הוא אומר בחיוך. "בכוונתנו לפעול גם מול הממשלה והכנסת בניסיון לקדם חקיקה שתהפוך את הכ"ו באייר ליום מיוחד חגיגי ויהודי, ותקדם את לימוד הנושא בבתי הספר. אני מאמין כי תוך מספר שנים היום הזה יהיה יום שיצוין על ידי מרבית היהודים, בישראל ובתפוצות".

 

האם באו אליך בטענות שאתה עושה משהו שיכול לפגוע בקרובי הקרבנות?

"השאלה איך ניתן לחגוג ניצחון במלחמה שגבתה כל כך הרבה קורבנות של יהודים חפים מפשע היא שאלה לגיטימית", הוא מודה. "התשובה היא שזיכרון השואה לא יימחה לעולם, יום השואה הוא יום קדוש לעם היהודי כולו וכך יהיה לנצח, אבל אל לנו לשכוח את חסדי ה' שעם ישראל ניצל ואת הגבורה, את הלוחמים, את המנצחים. את כל אותם לוחמים בצבאות בעלות הברית, את הפרטיזנים, לוחמי הבריגדה ואחרים, שחירפו נפשם בכדי להציל את עמם. מגיע להם שנציין את גבורתם, שנחגוג את ניצחונם. זה היה ניצחון יהודי גדול של הצלה ושחרור וראוי שיצוין ככזה לעולמי עד כחג יהודי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות יום הניצחון היהודי
ד"ר גרמן זכרייב
באדיבות יום הניצחון היהודי
מומלצים