שתף קטע נבחר

התפתחות ילדים: אולי הוא לא שומע טוב?

לא כל חוסר תגובה של הילד לצלילים ורעשים משמעותו בעיות שמיעה, אך חשוב להיות ערניים ולשים לב. איך תוכלו לבדוק בעצמכם אם משהו לא תקין? ומתי יש מקום לדאגה? לרגל יום השמיעה הארצי שמתקיים היום - ד"ר אייל רווה עם התשובות

תינוקות נולדים לרוב עם מערכת שמיעה מפותחת. עוד בסביבות השבוע ה-16 להריון מתחיל העובר להגיב לצלילים, ובשבוע ה-24 להריון ביכולתו להגיב לצלילי שפה. עם זאת, שלושה מכל 1,000 תינוקות נולדים עם לקות שמיעה ושלושה נוספים יפתחו לקות שמיעה במהלך השנה הראשונה לחייהם.

 

כדאי לדעת:

ליקויי שמיעה אצל ילדים: איך לזהות בעיות בזמן?

למה הילד עדיין לא מדבר ברור?

הילד לא מקשיב לכם? 10 סימנים לבעיות שמיעה

 

אז כיצד תדעו אם תינוקכם שומע היטב, אילו בדיקות שמיעה עוברים תינוקות בישראל ומה הפתרונות השונים במקרה של לקות שמיעה? מידע שכדאי לדעת לרגל יום השמיעה הארצי שמתקיים היום (ד'): 

האם בודקים את שמיעת התינוק עם לידתו?

החל משנת 2010, כל תינוק הנולד בבית חולים בישראל עובר כבר ביממה השנייה לחייו בדיקת שמיעה פשוטה ולא פולשנית. במסגרת הבדיקה הנקראת "הדים קוכליאריים", מצמידים לאוזנו של התינוק אוזניה קטנה המשמיעה צליל, ובודקים האם תאי השיער של האוזן הפנימית מגיבים.

 

במידה ומתגלה כי תאי השיער לא מגיבים כראוי בבדיקה הראשונה עורכים בדיקה חוזרת ביום למחרת. אם גם הבדיקה השנייה מעידה לכאורה על בעיית שמיעה, יעבור התינוק בדיקה מתקדמת ומדויקת יותר בשם "ברה" הבוחנת את ההולכה של צלילים מעצב השמיעה שבאוזן הפנימית לגזע המוח.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

"בדיקת ברה", שגם כן אינה פולשנית, לא רק מעידה אם קיימת בעיית שמיעה או לא, אלא גם יכולה להעריך מה עוצמת הבעיה. בין גיל שלושה חודשים לשישה חודשים ניתן כבר לערוך לתינוק, במידת הצורך, בדיקת שמיעה התנהגותית הבוחנת את תגובתו של התינוק לצלילים שונים המושמעים לו. בדיקת שמיעה התנהגותית היא הבדיקה האופטימאלית לקבלת רמת השמיעה, אך מכיוון שבקרב תינוקות היכולת עד שישה חודשים לבצע אותה מוגבלת נהוג להתבסס גם על "בדיקת ברה".

 

איך לזהות לבד חשד לבעיית שמיעה?

חלק מהתינוקות הסובלים מלקות שמיעה נולדים עם שמיעה תקינה אך שמיעתם נפגעת כעבור זמן מה, בעקבות זיהומים באוזניים, מחלות ויראליות, בעיות מטבוליות וסיבות נוספות. לכן גם אם התינוק עבר בהצלחה את בדיקת השמיעה הנערכת בבית החולים עם לידתו, מומלץ להורים להיות ערניים ולשים לב לאורך זמן אם הוא מגיב לצלילים ורעשים, ובשלב מתקדם יותר מפיק קולות.

 

כבר בחודשים הראשונים לחייהם תינוקות אמורים להגיב לצלילים. כך למשל הם אמורים להזיז את מבטם בתגובה לצלילים חזקים ופתאומיים, לנוע או להתעורר משנתם בתגובה לרעשים חזקים, ולהירגע מצלילים נעימים או צלילי קולות המוכרים להם.

 

בין גיל חצי שנה לשנה תינוקות מתחילים להפיק קולות עצמאים ואף לייצר הברות ספציפיות תוך כדי מלמול.

 

בגיל שנה תינוקות כבר נוהגים לומר מילים בודדות כמו "אמא" ו"אבא". במידה ועולה בקרבכם החשד כי התינוק אינו שומע טוב, מומלץ לפנות למכון שמיעה ולבצע בדיקה מעמיקה לשמיעת התינוק.

 

מתי וכיצד לטפל בבעיית שמיעה של התינוק?

ליקוי שמיעה יכול להיות חד צדדי (באוזן אחת) או דו צדדי (בשתי האוזניים), ובעוצמות צליל שונות: לקות קלה (ירידה של 25-45 דציבל בשמיעה), בינונית (ירידה של 45-70 דציבל בשמיעה), חמורה (70-90) ועמוקה (ירידה של מעל 90 דציבל).

 

כאשר תינוק מאובחן בשבועות הראשונים לחייו עם ליקוי שמיעה חד צדדי או קל, אין הכרח לטפל בבעיה באופן מיידי. ניתן להמשיך ולעקוב אחר התפתחות שמיעתו ולחכות עם ההחלטה בדבר הצורך בשיקום שמיעה במהלך השנה הראשונה לחייו, תוך ביצוע הערכות שמיעה חוזרות והערכת ההתקדמות השפתית שלו.

 

לעומת זאת, במידה ונמצא כי לתינוק ליקוי שמיעה דו צדדי בינוני ומעלה, מומלץ לטפל בבעיה באופן מיידי. מחקרים מראים כי כאשר מדובר בבעיית שמיעה משמעותית, ככל שהשיקום השמיעתי נעשה בגיל צעיר יותר, כך התינוק יוכל לסגור את הפערים ההתפתחותיים מהר יותר, לפתח כישורי שפה טובים ולהשתלב בחברה שומעת.

 

באיזה שלב משתמשים במכשיר שמיעה?

ניתן להרכיב לתינוק מכשיר שמיעה החל מגיל חודש. גם לאחר הרכבת מכשיר השמיעה, העבודה לא תמה ויש לשמור על התינוק במעקב רצוף אצל אנשי מקצוע כדי לוודא שהוא מפיק תועלת ממכשיר השמיעה ומגיב למגוון הצלילים כמו כל תינוק אחר. לא מספיק שמכשיר השמיעה יעזור לפעוט לשמוע רעשים, הוא צריך לאפשר לו שמיעה מספיק איכותית על מנת שיוכל לפתח שפה ולתקשר כמו כל ילד אחר.

 

היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

אם התינוק סובל מלקות שמיעה חמורה או עמוקה, ומהמעקב עולה כי הוא לא מפיק תועלת מספקת ממכשיר השמיעה, ניתן לשקול את האפשרות של השתלת שתל שבלול (שתל קוכליארי). בניגוד למכשירי שמיעה, שתפקידם להגביר את צלילי הסביבה השונים, שתל שבלול הוא מכשיר אלקטרוני מתוחכם המחליף את תהליך השמיעה ומיועד לסובלים מליקוי שמיעה חמור בשתי האוזניים.

 

השתל מורכב מחלק חיצוני – מיקרופון הקולט את צלילי הסביבה, מעבד דיבור ומשדר קטן, ומחלק פנימי - מערכת אלקטרודות המוחדרת בניתוח שנמשך כשעתיים, מתחת לעור באזור עצם הגולגולת שמאחורי האוזן ומוחדר לתוך האוזן הפנימית.

 

החלק החיצוני קולט את הצלילים וממיר אותם לאותות חשמליים המועברים אל החלק הפנימי של השתל שמעביר את המידע לעצב השמיעה.

 

כיום, ניתן לבצע את השתלת השתל החל מגיל שמונה חודשים, על מנת לאפשר לתינוק שיקום שמיעה מוקדם ככל הניתן.

 

ד"ר אייל רווה הוא מנהל מרפאת אף, אוזן וגרון בבית החולים שניידר






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גם לאחר בדיקת שמיעה, כדאי לשים לב
צילום: shutterstock
מומלצים