שתף קטע נבחר

המרד הקטלוני: אוהדים ביזו את מלך ספרד

המלך הטרי יחסית פליפה השישי ספג שריקות וקריאות בוז בגמר הגביע בין ברצלונה הקטלונית לבילבאו הבאסקית, סמל להתנערות ההולכת וגוברת של החבלים הבדלניים מהשלטון המרכזי של ספרד ומסמליו

 

ממשלת ספרד פרסמה הודעת גינוי חריפה, בעקבות ההקנטות ושריקות בוז שנאלץ לספוג המלך פליפה השישי במהלך משחק גמר הגביע הספרדי בברצלונה בסוף השבוע, שבו ניצחה ברצלונה את אתלטיק בילבאו 1:3.

 

עוד חדשות בעולם :

 

המשחק נערך באצטדיון קאמפ נואו של ברצלונה, וזו הייתה הפעם הראשונה שהמלך פליפה השישי מכבד את הגמר בנוכחותו מאז מינויו למלך. משחקי הגביע הספרדי מכונים "גביע המלך", כהוקרה למוסד המלוכה הספרדי, מה שהופך את נוכחותו במשחק לרלוונטית במיוחד.

 

אלא שבמהלך המשחק ביום שבת נתקל המלך בקריאות בוז מביכות. זמן קצר אחר כך פרסם ראש ממשלת ספרד, מריאנו ראחוי, הודעה שבה הוא גינה את "ההתקפות על סמלים המייצגים את כל הספרדים". הוא כתב כי "חוסר סובלנות הוא תמיד דבר הראוי לגינוי" והדגיש כי "אסור לאפשר לזה לערער את הדו-קיום שלנו".

המלך פליפה השישי (מימין) עם שחקני ברצלונה, שזכו בגביע (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
המלך פליפה השישי (מימין) עם שחקני ברצלונה, שזכו בגביע(צילום: gettyimages)

בהודעתו של ראש ממשלת ספרד נכתב כי הוועדה נגד אלימות, גזענות, שנאת זרים וחוסר סובלנות בספורט הספרדי תיפגש היום (ב') כדי לבדוק אם יש צורך לנקוט סנקציות כלשהן בעקבות ביזויו של המלך.

 

קריאות הבוז למלך באות בעיתוי רגיש. תנועת הבדלנים בקטלוניה, הפועלת למען עצמאות לחבל הנמצא בספרד, הגבירה בשנים האחרונות את פעילותה ואף קיימה משאל עם - לא רשמי - על היפרדות משאר ספרד. נשיא חבל קטלוניה ארתור מאס, שהוא הדמות המובילה את שאיפות הבדלנות של קטלוניה, כינה את הצהרת ממשלת ספרד בעקבות אירועי יום שבת "מגוחכת".

 

עוד לפני גמר הגביע עלו חששות שאוהדי ברצלונה ובילבאו, שהיא קבוצה מחבל הבאסקים שגם לו שאיפות בדלניות ארוכות שנים, יבזו את סמלי ספרד וישרקו בוז בהמנון. שר הספורט הספרדי קרא מבעוד מועד להעניש את הקבוצות או את האוהדים במקרה שדבר כזה אכן יתרחש. גם בשנים 2009 ו-2012, כשברצלונה ובילבאו נפגשו בגמר הגביע, האוהדים הפריעו לנגינת ההמנון וביזו בשריקות את המלך דאז, חואן קרלוס.

המלך מוסר את פרס הניחומים לשחקני בילבאו הבאסקית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המלך מוסר את פרס הניחומים לשחקני בילבאו הבאסקית(צילום: AFP)

ראש העיר החדשה של ברצלונה, אדה קולאי, אמרה מנגד מבעוד מועד שלאנשים פרטיים יש זכות להביע את דעתם כל עוד הם לא נוקטים אלימות: "בדמוקרטיה חופש הביטוי הוא חיוני כל עוד הוא ממומש בדרכי שלום. כדאי להם (לאנשי הממשל המרכזי) לשאול את עצמם מדוע יש מחאות ושריקות בוז".

 

היחסים בין חבל קטלוניה לבין הממשל המרכזי של ספרד ידעו עליות ומורדות רבים לאורך השנים, כאשר הדרישה שלו להתנתקות תמיד ריחפה ברקע. חבל קטלוניה נכבש על ידי מלך ספרד פליפה החמישי ב-11 בספטמבר 1714, והוא ביטל שם מיד כל סממן לעצמאות החבל ואף אסר על השימוש בשפה הקטלונית.

עם השנים קיבלה קטלוניה מעמד של אוטונומיה, אך כשהגנרל פרנקו תפס את השלטון בספרד ב-1939, בעקבות מלחמת האזרחים העקובה מדם שהתחוללה במדינה, הוא ביטל מעמד זה והחל לדכא כל סממן של לאומיות קטלונית. ב-1978, לאחר מות פרנקו ואימוץ חוקת ספרד החדשה, הוחזר לחבל מעמד האוטונומיה.

 

בחבל הבאסקים פעלה במשך עשרות שנים המחתרת הבאסקית, שביצעה פיגועים קטלניים בניסיון ללחוץ על ספרד וצרפת להעניק לחבל עצמאות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
המלך פליפה עם שחקני ברצלונה. "זה חופש הביטוי"
צילום: gettyimages
מומלצים