שתף קטע נבחר

למרות החום: מתי הזיעה הופכת להיות בעיה בריאותית?

כולנו מזיעים ברמה זו או אחרת, אבל ללא ספק התופעה הולכת ומתעצמת בטמפרטורות הגבוהות של הקיץ. למה אנחנו מזיעים, האם ניתן למנוע אותה, מתי יודעים כי מדובר בבעיה ומה הטיפולים שיעזרו?

כולנו מזיעים וזו תופעה טבעית לגמרי. תופעת ההזעה היא למעשה הפרשה של בלוטות הזיעה אשר נמצאות בעור ותפקידן העיקרי הוא לווסת את חום הגוף. הזיעה למעשה מקררת את הגוף וכך מונעת את התחממותו העלולה במקרים קיצוניים להוביל לקריסת מערכות.

 

ד"ר אלכס אלטס, רופא עור מסביר למה אנחנו בכלל מזיעים ומתי אנחנו צריכים להתחיל לדאוג.

 

קראו עוד במדור פארם נט

שלא יתקלקלו מהחום: לשמור על התרופות בקיץ

יוצאות לאור: לשמור על כפות הרגליים בקיץ

היתושים עוקצים: מה יעזור למנוע את הגירוד?

 

בגוף האדם קיימות גם בלוטות זיעה שתפקידן הוא ייצור הריח, ואלה שימשו אותו בכדי למשוך את בני מינו או לדחוק בני מין אחרים. בלוטות אלה לא משתתפות בוויסות החום. לכן כאשר מדברים על טיפול בהזעה בבתי שחי אפשר לוותר בקלות על הבלוטות האלה כי אנחנו לא צריכים אותן.

  

מדוע לזיעה יש ריח?

למרות מה שנהוג לחשוב, הזיעה נטולת ריח. מה שיוצר את הריח אלה קבוצת חיידקים בשם "קורינו בקטר" והם חיים בעיקר באזור המפשעות ובית השחי. החיידקים הללו מפרקים אתנוזל הזיעה. בתהליך הפירוק מתרחשת תגובה כימית, והיא האחראית על הריח אותו אנו מפרשים כריח הזיעה.

 

לרוב, המטרד המרכזי הוא לא הזעת היתר, אלא הריח הנלווה. האחרון גורם לירידה ניכרת באיכות החיים, דימוי עצמי נמוך, הימנעותמהשתתפות באירועים חברתיים והיכרויות חדשותוהסתגרות. למעשה, במצב כזה הבעיה כבר לא אסתטית, אלא חברתית.

 

מתי זה הופך להיות בעיה חברתית? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מתי זה הופך להיות בעיה חברתית?(צילום: shutterstock)

 

הזעה יכולה לאותת על בעיה אחרת?

בוודאי. ישנם ארבעה סוגים של זיעה:

הזעה ראשונית- זוהי הזעה מוגברת המצויה בתפקוד מוגבר של הבלוטות.

הזעה יתר- הזעה משנית אשר מאותתת על בעיה פנימית בגוף. הנפוצות ביותר- תפקוד מוגבר של בלוטת המגן.

 

כמו כן הזעת יתר תהיה סממן גם במקרים מסוימים של סכרת, בעיות הורמונליות, נוירולוגיות, מחלות דם ואפילו מחלות ממאירות. אחד המאפיינים הנפוצים של הזעת יתר המאותתת על בעיה פנימית הוא הזעה מוגברת במהלך שעות הלילה, אשר אינה נובעת מגורמים חיצוניים כמו שמיכה עבה באמצע הקיץ. תופעה שכזו מחייבת פנייה לרופא המשפחה.

 

הזעת יתר כללית - הזעה בכל חלקי הגוף.

הזעת יתר מקומית - הזעה נקודתית.

 

עבור הזעת יתר כללית ומקומית- כאשר זה קורה בלילה, כאמור זה עלול לאותת על בעיה פנימית, ברם, אם זה מופיע במהלך כל היום, תוכל לפנות לקבלת טיפול רפואי.

 

צריכה מרובה של מים מונעת את הזיעה?

לא ממש. הרעיון הוא ויסות חום. מה שקורה הוא שאנו מזיעים בכל מקרה, ועל פני שטח גדול. הזיעה למעשה מתאדה וכל התהליך הזה, של הזיעה והאידוי, הוא חלק מתהליך ויסות החום הפנימי שלנו, אשר מלווה בירידה של טמפרטורת הגוף.

 

אם אדם מפריש הרבה נוזלים בתהליך הזיעה והאידוי, הגוף צריך להחזיר את הנוזלים הללו, והדרך היא שתייה מרובה. השתייה למעשה חלק בלתי נפרד מתהליך השמירה על הגוף וויסות החום. אנחנו זקוקים לה כדי להימנע מהתייבשות אשר יכולה להיגרם מאיבוד הנוזלים לטובת תהליך ההזעה.

 

רבים אוהבים להשתמש בחולצת אידוי מאחר והיא מאפשרת לנו להרגיש יחסית יבשים, חרף תהליך ויסות החום. בעוד חולצות רגילות סופגות את הזיעה המתאדה עד כדי הירטבות הבגד, חולצות האידוי לא סופגות את אדי הזיעה והבגד נשאר יבש ונוח לאימון תוך כדי ויסות החום.

 

חשוב לציין כי מזג אוויר לח מכביד על היכולת לווסת את חום הגוף. כדי לווסת חום דרוש הפרש בין לחות העור המפריש את הזיעה לבין אחוזי הלחות באוויר. גם הרוח עוזרת באידוי הזיעה;משב רוח מגביר את אידוי הזיעה ותחושת מקוררת של הגוף.

 

מה הקשר בין זיעה לפעילות גופנית?

בזמן פעילות גופנית נוצר פרק זמן של שעתיים בהן המערכת החיסונית נחה. לכן אם מתאמנים בחדר כושר או בבית, חשוב לשים לב שהחדר לא קר מדי, שכן אז גובר הסיכוי להתקררות ואף חמור מזה.

 

במצב בו המערכת החיסונית 'נחה', הגוף חשוף יותר למזהמים והתקררות מאשר במצב הטבעי שלו. יש לשמור על סביבה נוחה לפעילות- לא חמה ולא קרה מדי.

 

אז צריך להתקלח אחרי אימון?

כמובן. העור שלנו רגיש יותר אחרי אימון בו הזענו. השארת הזיעה על שטחים נרחבים של העור יוצרת גירוי. זיעה היא לא מים והיא למעשה מכילה כמות לא מבוטלת של מלחים.

 

בצורתה הנוזלית, כפי שקורה לאחר אימון מאסיבי, הזיעה היא למעשה תמיסה של מים ומלחים וכשהמים יתייבשו, יישארו על הגוף המלחים ועלולים לגרום לגירוי.

 

זוהי אינה סכנת חיים, אבל התחושה היא לא נעימה ומעקצצת. כמובן שאם אדם לא יתקלח במשך כמה אימונים רצופים, עלול להתפתח זיהום, שכן חיידקים מנצלים במהירות עור מגורה.

 

אחרי האימון זיעה עלולה לגרום לגירוי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אחרי האימון זיעה עלולה לגרום לגירוי(צילום: shutterstock)

 

מה הטיפולים שיעזרו לסובלים מהזעת יתר?

שני אחוזים מהאוכלוסייה סובלים ממנה. הסובלים מהזעת יתר חשים רטיבות וכתמי זיעה בעיקר באזור בית השחי אך גם בכפות הידיים והרגליים, באזור הגב והישבן, מתחת לחזה ועוד.

 

הטיפול הראשוני הינו באמצעות תכשירים אשר מפחיתים את כמות הזיעה כמו דאודורנטים. כמו למשל לייף , גרנייה, ליידי ספיד סטיק, אדידס 6 ב-1, שיקREXONA, Dove, beauty finish ולגברים:Active של לייף, ג'ילט לגברים ועוד.

 

טיפול בהזרקת בוטוקס, אשר אינו חוסם את הבלוטות, אלא משפיע על קבלת האותות העצביים שאחראיים על תהליך ההזעה ובכך מונע אותה. טיפול בבוטוקס מפחית את הזיעה ברמה של עד 50-75 אחוזים וברוב המקרים הזיעה פשוט מפסיקה לחלוטין. 

 

מוצרים מייבשים ומווסתים. שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, מסבירה כי ישנם מוצרים טבעיים שיכולים לעזור לווסת את רמת הזיעה, לייבש את העור ולהתגבר על הריח. כמו משל, אנידרול פורטה, ספיריאל ועוד.

 

ניתוחים. לרוב היעילות שלהם מוטלת בספק, אבל במצב של הזעה מוגברת בכפות ידיים, ניתוח הנקרא סימפאטאקטומי הנמצא יעיל ואף פותר את הבעיה לצמיתות.

 

טיפולים ממוקדים באמצעות טכנולוגיות חדישות. כך למשל, באמצעות מכשיר הממוקד בבית השחי -  miradry – ראשון מסוגו בעולם, המציע פתרון לא פולשני וארוך טווח לטיפול בהזעת היתר הממוקדת בבתי השחי.

 

ד"ר צחי וידר, מומחה בכירורגיה כללית, מסביר: "פעילות המכשיר באמצעות אנרגיה אלקטרו-מגנטית, זו המשמשת את מכשירי המיקרוגל, גורמת להרס בלוטות הזיעה בבית השחי, באמצעות חימום סלקטיבי בממשק שבין העור ושכבת השומן בה נמצאות בלוטות הזיעה. החימום גורם להרס הבלוטות, בעוד העור החיצוני והשכבות הפנימיות אינם נפגעים. בלוטות הזיעה שנהרסו בטיפול לא יגדלו בחזרה לאחר הטיפול.

  

מכשור ביתי - מכשירי יונטופורזיס להפסקת הזעה בכפות הידיים והרגליים - מכשור מתקדם וביתי למטופלים, אף הוא נמצא בשימוש, כאשר חסרונו העיקרי בכך שהוא מחייב התמדה בלתי מתפשרת.

 

אם מדובר במקרים של הזעה בכפות הרגליים, ניתן להשתמש בתרסיס לחיטוי ומניעת ריחות בנעליים, דוגמת אקילן, המותיר ריח מרענן בנעליים .






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך מתמודדים עם הזיעה?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים