שתף קטע נבחר

גילה: חברות הגז מאיימות על הממשלה

הממונה על ההגבלים הפורש בדיון בנושא הגז הטבעי בוועדת הכספים: "לחברות הגז כוח עצום מול הממשלה כי היד שלהן על השיבר. לא אחזור מההתפטרות אפילו אם תבקשו יפה". ח"כ גפני: "צריך לחלק את הגז בין כולם ולא לתת אותו לכמה אנשים עשירים"

"קיים חשש מאיומי חברות הגז. לחברות יש כוח עצום מול הממשלה כי היד שלהן על השיבר, כשברקע יש חששות חוץ-תחרותיים ושיקולים הנובעים מהימנעות אפשרית של החברות מפיתוח מאגרי הגז". כך אמר היום הממונה על ההגבלים העסקיים הפורש, פרופ' דיוויד גילה, בדיון בוועדת הכספים בנושא הגז הטבעי.

 

"אנחנו לקחנו ברצינות את האיומים, לכן אני מבין את חששות המשרדים. המתווה שהושג עד כה היה רחוק מלהיות אידיאלי בעניין התחרות, אבל גם בו היה סיכוי של ממש לתחרות. היו חמישה שחקנים, אבל גם בשוק עם מעט שחקנים יש סיכוי לתחרות", הוסיף גילה.

 

כתבות נוספות בנושא הגז הטבעי

 

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, פנה לגילה ושאל מה הוא מציע לכנסת לעשות וגילה ענה: "אני דבק בעמדתי ולא אשנה אותה. גם לא אחזור מההתפטרות אפילו אם תבקשו יפה. לי נראה שגם המתווה החדש שמתגבש לא יביא לתחרות. לא תהיה תחרות בין המאגרים הגדולים. בכל מקרה של פיצול המונופול נמצא את נובל אנרג'י בכל מקרה. אני גם סקפטי לגבי פיקוח אפקטיבי, כי הם מתנגדים לפיקוח, כל זמן שידם על השיבר".

גילה מבהיר: "לא אחזור בי מההתפטרות, אפילו אם תבקשו יפה" ()
גילה מבהיר: "לא אחזור בי מההתפטרות, אפילו אם תבקשו יפה"
 

במהלך הדיון בוועדה, אמר גפני כי "מחירי הגז בישראל אפילו כפולים מהנהוג בעולם. "צריך לחלק את הגז בין כולם ולא לתת אותו לכמה אנשים עשירים. אני מודע לכך שלקואליציה לא נוח עם הדיון הזה, אבל הבהרתי עמדה זו בשיחות עם השרים, שתתגבש בעצה אחת על ועדת הכלכלה, אולי אפילו בוועדה משותפת. השר שטייניץ, שר האנרגיה החדש, אמר לי שהוא לומד את העניין. בינתיים אין עליו לחצים, כי זו תקופה אחרת, אבל הוא אמר שאיננו מפחד מהם כמו שעמד בגבורה מול לחצים איתנים מול ועדות ששינסקי".

 

גפני קרא לממשלה להתחיל מיד בהזרמת הגז למפעלי תעשייה עתירי אנרגיה שחלקם עלולים להיסגר ללא הגז הזול. "זה נושא שנוגע לליבת המשק הישראלי, מדובר בהרבה מאד כסף. אחרת מכבים את מנועי הצמיחה בעיקר בפריפריה", אמר גפני. נציגי הממשלה אמרו בוועדה כי טרם נקבע מדיניות בנושא. סגן יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, מוריס דורפמן הכחיש שקיים צוות שכבר מגבש את עמדת הממשלה. "יש עבודת מטה בלבד. יש סיכומי דיונים וכשיגובש מתווה סופי, בימים הקרובים, הם יובאו לידיעת הציבור לקבל תגובות".

 

חברי הוועדה מחו נגד "מתקפת הון-שלטון נגד האינטרס של האזרחים במלחמה על הכסף הגדול". ח"כ שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני): "מצער ששר האוצר מנוע מלעסוק בכך ושהנרטיב של חברות הגז זהה לנרטיב של הממשלה, שאסור לפקח על המחירים. מייצרים כאן מתווה של התרפסות מוחלטת לחברות ללא הגנה על האינטרס הציבורי, ומבלי לשאול את האזרח הרגיל אם מתאימים לו הסדרים כלכליים".

 

מרכז הקואליציה בוועדה ח"כ מכלוף-מיקי נזרי (ליכוד): "מחירי הגז בישראל אינם מהגבוהים בעולם אלא במקום טוב באמצע, כמובן שיש להוביל להורדתם. אבל יש לקחת בחשבון שאם נקשה מדי, הגז יישאר באדמה ואזרחי ישראל לא ייהנו ממנו. אנחנו לא רוצים לעכב את הפיתוח של המאגרים ואת ייצוא הגז, שפוגע גם במדיניות החוץ. כל עיכוב בדרך, זה עיכוב בתוספת תקציבים לטובת הציבור".

 

עו"ד לי-היא גולדנברג מאדם טבע ודין, שהשתתפה בדיון, אמרה כי "הכנסת חייבת לחוקק חוק לניהול כולל של משק הגז. חוק כזה יחייב תחרות אמיתית, ייצר תמריץ חיובי למעבר לשימוש בגז בתעשייה ובתחבורה ויוביל לצמצום משמעותי של זיהום האוויר הפוגע בבריאות התושבים בארץ".

 

כזכור, לפני כשבועיים הודיע הממונה על ההגבלים העסקיים על התפטרותו, על רקע כוונת הממשלה להגיע להסדר עם חברות הקידוח על מבנה הבעלות במאגרי הגז הטבעי. "החלטתי נובעת ממספר שיקולים, שבראשם הידיעה כי הממשלה, ובפרט משרד ראש הממשלה, משרד האוצר ומשרד האנרגיה, יעשו כל שביכולתם כדי לקדם את המתווה המתגבש בימים אלה בתחום הגז הטבעי – מתווה שאני משוכנע שלא יביא תחרות בשוק חשוב זה", כתב הממונה לשר הכלכלה במכתב ההתפטרות שלו.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גילה וח"כ מיקי לוי במהלך הדיון
מומלצים