שתף קטע נבחר

הדרכון האירופי מתרחק: ספרד מקשיחה החוק

חוק האזרחות הספרדי, שבתחילה נראה כי גלומה בו הבטחה קסומה לצאצאי מגורשי ספרד לקבלת דרכון אירופי, יעבור השבוע בסנאט. מתברר כי הוא מציב תנאים לא פשוטים לקבלת התעודה הנכספת. האם שמכם ברשימת הזכאים?

סעיפי החוק הספרדי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
סעיפי החוק הספרדי(צילום: shutterstock)

חוק האזרחות הספרדי שנועד לאפשר לצאצאי מגורשי ספרד לקבל דרכון יעבור סופית במהלך השבוע. אולם מתברר כי נוכח חששם של הספרדים מגל של מאות אלפי ישראלים ויהודים שיבקשו אזרחות, החליטו להקשיח את תנאי הקבלה באמצעות שורה ארוכה של תנאים ומסננים. כך הפכו את הדרך לקבלת דרכון ספרדי למה שנראה יותר כדרך ייסורים מאשר תיקון עוול היסטורי.

 

החוק צפוי לעבור בגרסתו הסופית בסנאט השבוע, אך ייכנס לתוקף רק ב-1 באוקטובר. תוקפו לשלוש שנים עם אופציה להארכה בשנה נוספת.

 

בפברואר אשתקד הודיעה ממשלת ספרד על כוונתה להעניק אזרחות לצאצאי המגורשים. מאז פונים רבים לעורכי דין ולהתאחדות עולי אמריקה הלטינית בבקשה להבין אם יוכלו לזכות באזרחות הנכספת. על-פי ההערכות, מדובר היה בתחילה ב-3.5 מיליון יהודים שיכולים לקבל אזרחות ספרדית, כיוון שהתיקון לחוק אמור היה לספק אזרחות אוטומטית, בלא קשר למקום מגורים, לכל מי שיוכיח את מעמדו באמצעות שמות משפחה, שפה, מורשת או קשר למנהגים הספרדיים. כעת מתברר כי הדרך לקבלת אזרחות ארוכה ומייגעת.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

הקריטריונים לקבלת האזרחות הספרדית רבים: הצגת מסמכים שיוכיחו את השתייכותו של כל מועמד "לקהילת מגורשי ספרד". בעניין זה שם המשפחה יהווה מרכיב מפתח, כך לדברי יוסף בן הראש, נשיא האיגוד הספרדי העולמי שיושב בירושלים.

 

האיגוד הספרדי העולמי הוא עמותה ללא כוונות רווח - והוא למעשה הגוף הישראלי הראשון שממשלת ספרד הסמיכה לטפל בבקשות אזרחים ישראלים שיבקשו אזרחות. אתר האינטרנט של האיגוד העלה מנוע חיפוש מיוחד שמאפשר לברר אם המבקש הוא אכן צאצא של המגורשים, והאתר מציע 9,000 שמות של יוצאי ספרד. אם שמכם לא מופיע ברשימה, לא ניתן להתחיל בהליך.

 

בין השמות ברשימה: טולדנו, בן עטר, בן זקן, דיין, בן מלך; בן זכאי, בן שרה, בן ציון, בן עמרם, בן חנו, בן חיים, בנט, פדידה, בנימין, חסיד, חסן, חסדאי, הררי, חטאב, אבוקסיס, חזות, חזן, פילוסוף, שטרית, פרנקו, גומז, פרחי, עזרא, אלקיים, אפרתי, דינה, אלבז, אלאלוף, אלי, אליעזר, לישע, אלקובי, אשר, רופא, צרפתי, ספורטס, ששון, סייג, סבן, שלום, שפירו, שאול, שמשון, שטרית.

 

אם שם המשפחה לא זהה לתעתיק שמופיע ברשימה, ניתן לבקש מהאיגוד בדיקה מעמיקה יותר לגבי מוצא משפחתי. 

 

על פי התיקון לחוק, מבקש אזרחות מחויב בנסיעה לספרד להצגת מסמכים שמוכיחים שהוא אכן בן למשפחה ממוצא מגורשים, לפי תעודת לידה, כתובה של ההורים, אילן יוחסין וכדומה. לאחר הגשת המסמכים יקבל המועמד תשובה אם הוא זכאי להתחיל בהליך התאזרחות, שאורך כשנה.

 

בנוסף עובר המועמד בחינות שליטה בשפה הספרדית ובהכרת החוקה. מכון סרוונטס (גוף ספרדי העוסק בהפצת תרבות ומורשת ספרד בעולם) יציע לישראלים שיתחילו בתהליך קורסים ללימוד השפה ולימוד החוקה הספרדית. הבחינות בהכרת החוקה הספרדית ייערכו בשיטה האמריקנית. בן הראש מעריך כי תוך תשעה חודשים ניתן לעבור את הבחינות בהצלחה.

 

בחינה בספרדית, שבועה למלך  

על המבקש להוכיח זיקה מיוחדת לספרד מבחינה תרבותית, כמו למשל ידע בלדינו או חקטיה, זיקה אקדמית או פילנתרופית. עליו להגיש תעודת יושר כפולה - אחת בתחילת התהליך והשנייה לקראת קבלת הדרכון.

 

כמו כן יהיה על המועמד לקבלת אזרחות להישבע אמונים למלך ספרד. השבועה תתקיים לקראת סוף התהליך ותוכל להיערך באחת הקונסוליות הספרדיות בקרבת מגוריהם של המועמדים.

 

בן הראש הסביר כי "הספרדים חששו מאוד מצונאמי של מאות אלפי ישראלים שייכנסו בדלתותיהם. לפי ההערכות שלנו, בישראל שלושה מיליון יוצאי ספרד שעונים תיאורטית על הקריטריונים האלה. בעולם יש עוד מליון וחצי יהודים כאלה. לכן הם החליטו להכניס את הפילטרים האלה". הוא העריך כי בכל שנה כ-20 אלף ישראלים יעברו את התהליך ויקבלו דרכון ספרדי. 

 

המהלך כרוך גם בעלות גבוהה יחסית: 100 אירו ישולמו לנוטריון ספרדי. האיגוד יבקש מהמועמד עוד כ-200 אירו לאדם עבור כל התהליך. עורכי דין פרטיים גובים 1,000 אירו לטיפול בבקשה.

 

מי שיזכה לבסוף באזרחות הנכספת יוכל להעבירה אוטומטית גם לילדיו, אך לא לבני הזוג. אם הרשויות בספרד יחליטו שהמועמד אינו עומד בקריטריונים - לא עומדת בפניו שום אפשרות ערעור.

 

מי שבכל זאת יצליח לעמוד בדרכי הייסורים ויקבל את הדרכון הספרדי, ישמח לדעת שהוא מקבל כרטיס כניסה יוקרתי מאוד לכל מדינות האיחוד האירופי. הוא יוכל לבקש מלגות ללימודים באוניברסיטאות אירופיות וליהנות מכניסה חופשית לארה"ב ללא חובת ויזה.

 

באתר האיגוד הספרדי העולמי ניתן לבדוק אם שמכם מופיע ברשימת שמות המשפחה של מגורשי ספרד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים