שתף קטע נבחר

מהם שני מרכיבי המזון שיגרמו לכם לחיות יותר?

נא להכיר - לוטאין ופוליפנול, שני רכיבי מזון שנמצאו במספר רב של מחקרים כמעכבי מחלות ותורמים לחיים ארוכים יותר. אילו מזונות מכילים אותם ואיך ניתן לשלבם בתפריט היומי שלכם

צעירים לנצח: התזונה שלנו בשילוב פרמטרים נוספים תכריע בסופו של דבר עד כמה נאריך ימים ומה תהיה איכות חיינו. היום כבר אין ספק, לתזונה תפקיד חשוב בניהול אורח חיים בריא ועיכוב תהליכי הזדקנות.

 

עוד בנושא במדור 60 פלוס:

5 החלטות: איך לא להשמין בגיל מבוגר

4 תרגילים שיעכבו לכם את ההזדקנות 

מחקר מגלה: באיזה גיל אנחנו הכי מאושרים?

 

הזדקנות מלווה בשלל תופעות ומחלות החל מסכרת, לחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה, איבוד מסת שריר, אוסטיאופורוזיס, בעיות לב, מחלות כליה וירידה בתפקוד הקוגנטיבי והשפעה על מצב הרוח.

 

המחקר מצא כי ישנם מרכיבים תזונתיים ספציפיים אשר שומרים על מערכות הגוף בריאות לאורך זמן. מהמסקנות של מחקרים רבים גובשו המלצות למזונות שמוגדרים כמעכבי תהליכי הזדקנות של הגוף, אותם כדאי להתחיל שלב כבר מהיום בתפריט היומי.

צעירים לנצח בעזרת תזונה נכונה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
צעירים לנצח בעזרת תזונה נכונה(צילום: shutterstock)
 

לוטאין: שומר על הלב ומאיט הזדקנות 

מחקרים מצאו כי לוטאין מרוכז באזורים רבים במח ובשנים האחרונות הלכו והצטברו עדויות לכך שלוטאין משפיע על תפקודים רבים של מערכת העצבים המרכזית במבוגרים.

 

לצד זה, ממספר מחקרים עולה כי צריכת מזונות עשירים בלוטאין מפחיתה את הסיכוי למחלות לב וכלי דם וטרשת עורקים.

 

אחד השלבים הראשונים בהתפתחות טרשת עורקים, הוא למעשה תהליך שבו תאי דם לבנים, מונוציטים, נודדים אל דופן תאי העורקים ומתמלאים ב- LDL (כולסטרול "רע"). מחקר שעסק במחלה הראה כי תוספת של לוטאין לתאי העורקים הפחיתה את נדידת המונוציטים לתוך התא ובכך למעשה פחתה התגובה החיסונית המהווה שלב ראשוני חשוב בהתפתחות טרשת עורקים.

 

מה זה לוטאין: הלוטאין הוא פיגמנט צהוב-כתום ממקור צמחי, משמע ממשפחת הקרוטנואידים. הקרוטנואידים הם משפחה גדולה של פיגמנטים האחראים לצבעיהם הצהובים, הכתומים והאדומים של ירקות ופירות רבים.

 

הקרוטנואידים נחשבים למאטי תהליכי הזדקנות בגוף, תורמים להפחתת הסיכון למחלות לב, עיוורון וסוגים מסוימים של סרטן. זאת, לצד הפחתת סיבוכים הקשורים בסוכרת ושיפור תפקוד הריאות.

 

במה אפשר למצוא לוטאין:  כדאי לדעת כי לוטאין הינו רכיב שהגוף שלנו אינו יכול לייצר, ניתן לקבלו אך ורק ממזון, כגון פירות, כמו קיווי, ענבים ותפוזים וירקות כגון ברוקולי, תרד, תירס, כרוב ניצנים, עגבניות וקישואים. לוטאין מצוי גם בפפריקה אדומה וחלמון ביצה.

 

ההמלצה היא לצרוך לוטאין בעיקר ממקורות תזונתיים, כאשר לוטאין נספג בצורה מיטבית כאשר הוא נצרך עם מזון שומני.

יין אדום. מקור טוב לפוליפנול (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יין אדום. מקור טוב לפוליפנול(צילום: shutterstock)
 

פוליפנול: מונע דלקות והיצרות כלי דם

מונע היצרות של כלי דם וסתימות שלהן ולכן משפיע מאד על תפקוד הלב ומניעת מחלות לב. בעל השפעה חשובה על מניעת תהלכים דלקתיים והתרבות חיידקים.

 

במה אפשר למצוא פוליפנול: את הפוליפנול ניתן למצוא בכל סוגי הירקות והפירות, ופירות אף ברמה גבוהה יותר משמעותית מאשר בירקות. מקורות טובים לפוליפנול הם סלק, ענבים אדומים ורימונים.

אבטיח מקור לליקופן שמעכב התפתחות מחלות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אבטיח מקור לליקופן שמעכב התפתחות מחלות(צילום: shutterstock)
  

ליקופן: עוצר מחלות ומאזן כולסטרול

מעכב מחלות ניווניות, ויכול לסייע בעצירת ומניעת התפתחות מחלות כגון טרשת עורקים, סרטן וקטרקט. כמו כן גם מסייע בהורדת רמות כולסטרול.

 

במה אפשר למצוא ליקופן: הליקופן כמובן בעגבניה ברמות גבוהות  ובכמויות קטנות יותר גם באבטיח, גויאבה, ענבים אדומים ותפוזי דם אדומים.

 

אומגה 3: אנטי דכאונית ומפחיתה תמותה

חומצות שומן מסוג אומגה 3 תורמות להתפתחות המח ומערכת העצבים ומשפיעות על שימור ואיזון המערכות הללו.

 

אומגה 3 מסייעת במניעת מחלות לב וכלי דם ובהפחתת את שיעורי התמותה. מורידה רמות לחץ דם, מסייעת במניעת טרשת עורקים ונחשבת כאנטי דכאונית.

 

במה אפשר למצוא אומגה 3: צריכת חומצות שומן אומגה 3 חשובה במיוחד משום שכמותם במזון מועטה יחסית. דגים עשירים בחומצות שומן מסוג אומגה 3 ולכן כדאי לגוון מדי פעם את התפריט באכילת דגים או טונה בהירה משימורים, כמו גם סלמון, סול, הליבוט, טונה, מקרל, הרינג, בקלה וסרדינים. חשוב לדעת כי מומלץ להמנע מאכילת דגים גדולים בשל הסכנה מתכולת כספית גבוהה.

 

ויטמינים נוגדי חימצון יש בפירות וירקות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ויטמינים נוגדי חימצון יש בפירות וירקות(צילום: shutterstock)
 

ויטמינים נוגדי חימצון: למען העור והפחתת מחלות 

נוגדי החמצון עוזרים לעצור תהליכים חמצון המזיקים לתאי הגוף על ידי מולקולות לא יציבות הם מסייעים בהפחתת מחלות לב וכלי דם ומחלות סרטניות. ישנם מספר ויטמינים אשר הוכח כי הם יעילים ומועילים במניעת הזדקנות. 

 

ויטמין A נמצא בפירות וירקות צהובים וכתומים, כגון גזר, בטטה, דלעת, אפרסמון ומנגו. בירקות ירוקים, במוצרי חלב ובביצים, חלמון ביצה.

  

ויטמין E נמצא באבוקדו, ממרח שקדים, דגנים מלאים וירקות עם עלים כהים, כגון תרד. חשוב לצרוך ויטמין זה יחד עם מעט שמן (כפית שמן זית לדוגמה), על מנת שהתרומה שלו תהיה אפקטיבית והוא יספג בצורה מיטבית.

 

ויטמין C בנוסף לתפקידו כנוגד חמצון יש לו תפקיד חשוב בבניית קולגן, חלבון חשוב בבניה וריפוי פצעים ונזקים בעור. אפשר למצוא את ויטמין C בפירות ובמיוחד פירות הדר אבל לא רק, גם תותים, פלפל אדום, ברוקולי וכרובית הם מקור מצוין לויטמין.

 

חד משמעי ההפך

לצד ההמלצות למרכיבי מזון אשר יעכבו את תהליך ההזדקנות יש לא מעט מחקרים המצביעים על מזונות אשר יגרמו לנו להזדקן הרבה יותר מהר.

 

המסקנות והממצאים חד משמעיים: מזונות מטוגנים, מזונות מעובדים, צריכה מוגברת של בשר אדום, מזון מתוק, מזונות עשירים בסוכר וצריכת אלכוהול גורמים לנו להזדקן ולחלות הרבה יותר.

 

 

הכותבת הינה דיאטנית קלינית, מנהלת מדעית של אבוט

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
מזונות המוגדרים כמעכבי הזדקנות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים