שתף קטע נבחר

למה אלמנות לא מקבלות מס הכנסה שלילי?

אלמנות שבעליהן נפטרו לפני שהספיקו להגיש בקשה לקבלת מענק מס הכנסה עקב שכרם הנמוך, לא זכאיות לקבל את ההטבה אף שמצבן הורע עם מות הבעל. ומה קורה אם הנפטר היה חייב במס לפני מותו? האלמנות יידרשו לשלם

רשות המסים לא מעבירה "מענקי עבודה" ליורשיהם של זכאים שנפטרו ולא הספיקו להגיש בקשה, כך עולה מפניות של נשים שהתאלמנו מבעליהם לעמותת ידיד.

 

כתבות נוספות בערוץ הקריירה :

מס הכנסה שלילי - מעודד יציאה לעבודה?

2013: 62% מימשו זכאות למס הכנסה שלילי

מענק הכנסה: סוף לאפליית העצמאים?

 

"מענק עבודה" משולם מחוק "מס הכנסה שלילי" ומהווה תוספת הכנסה לבעלי הכנסות נמוכות של 6,750 – 2,059 שקל (ברוטו) לחודש. גובה המענק יכול להגיע לאלפי שקלים בשנה. התוכנית נועדה, בין היתר, כדי לעודד אזרחים להשתלב במעגל העבודה, להגדיל את הכנסתם הפנויה של עובדים בעלי הכנסות נמוכות ולהביא לצמצום הפערים הכלכליים בין בעלי השכר הנמוך לבין עובדים ברמות השכר הגבוהות.

 

תשלום המענק מועבר באמצעות תשלום חודשי או שנתי המועבר לזכאי בשנה שלאחר שנת המס בה עבד. המשמעות היא כי העובד זכאי לתשלום המענק בתקופת עבודתו אך משיקולי נוחות וביורוקרטיה ממשלתית המענק מועבר בשנה שלאחר מכן.

 

לאחרונה הגיעו אל עמותת ידיד, המעניקה סיוע במיצוי זכויות מול הרשויות, מספר פניות של נשים אשר התאלמנו מבעליהן במהלך השנתיים האחרונות. הבעלים שנפטרו היו זכאים לקבל את המענקים, לפי הקריטריונים שקבע החוק, אך הלכו לעולמם בטרם הספיקו להגיש את הבקשה. כשפנו הנשים לרשות המסים בבקשה לקבל את המענק התברר להם כי מותו של הבעל שולל את זכאותן למענק.

 

אנשי ידיד פנו בשמן של הנשים לרשות המסים ובתשובה שקיבלה העמותה ממשרד הכלכלה, נכתב כי "על פי חוו"ד משפטית, אם לא הוגשה התביעה טרם פטירתו של התובע, אזי, היורשים לא יכולים להגיש תביעה בשמו. מאידך, אם הוגשה תביעה על ידי הנפטר טרם פטירתו, והוא טרם קיבל את כספי המענק, יוכלו היורשים לקבל את כספי המענק".

 

לדברי רן מלמד סמנכ"ל העמותה, התשובה של משרד הכלכלה משקפת עיוות ביישום החוק "זוהי גזילת כבשת הרש, שהרי תכליתו של חוק 'מענק עבודה' היא להעמיד לרשות העובד העני, העובד שהכנסתו נמוכה, תוספת לשכרו. התשלום מהווה מעין "בונוס" לעובד עבור עבודה שעשה ולא עבור עבודה שיעשה או לא יעשה בעתיד. המענק מועבר בשנה שלאחר שנת העובדה ולכן מי שנפטר לא תמיד מספיק להגיש את הבקשה".

 

מלמד הדגיש כי "עמדת רשות המסים ומשרד הכלכלה גוזלת בפועל כספים חשובים שמגיעים למשפחה מעוטת אמצעים והכנסה אשר בעת פטירתו של העובד נקלעת למצוקה כלכלית גדולה עוד יותר. מדובר בעובדים, אשר ללא תחלואי הביורוקרטיה היו מגישים את הבקשות בטרם מותם והיו זכאים לקבל את המענק. כך שהמשמעות היא פגיעה לא מידתית ומיותרת בזכויותיהם של משפחות של עובדים מעוטי הכנסה".

 

במכתב ששלחו מלמד ומנהלת מרכז הזכויות של העמותה בתל אביב, עו"ד מיה טל למנהל רשות המסים, משה אשר, הצביעו השניים גם על סעיף 120 בפקודת מס הכנסה אשר קובע כי יורשיו של נפטר מחוייבים לשלם את חובותיו, "נפטר אדם בשנת המס, ואילו לא נפטר היה בר-חיוב לאותה שנה, או אם נפטר אדם תוך שלוש שנים לאחר תום שנת מס ולא נעשתה לו שומה לאותה שנה - יהיה נציגו האישי החוקי חב במס שאותו אדם היה בר-חיוב בו אילו היה בחיים, ויהא חייב בתשלומו, וכן יהיה אחראי לעשייתם של כל אותם מעשים ודברים שאותו אדם היה אחראי לעשייתם על פי פקודה זו, אילו היה בחיים."

 

מרשות המסים נמסר בתגובה: פניית עמותת ידיד התקבלה ונבחנית בימים אלו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים