שתף קטע נבחר

רוק בבית הסוהר. הצמד שמקפיץ אסירים ביפן

שתי זמרות שהתגלו באזור כפרי ביפן לפני שנים רבות, קיבלו הצעה להופיע בבתי סוהר ומאז הופיעו מול גנבים, רוצחים וסוחרי סמים והפכו את הדבר למקצוע. איך הן משפיעות על שיעור הפשיעה ואיך מקבלים אותן האסירים?

 

מאנאמי קיאטו (משמאל) ומגומי איקאטסו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מאנאמי קיאטו (משמאל) ומגומי איקאטסו(צילום: AFP)

 

אלביס פרסלי בטח מתהפך בקברו משמחה: לנגן ולשיר לקהל שבוי זה מה שעושות מדי ערב למחייתן שתי רוקיסטיות בבתי הסוהר ביפן. חמושות בכלי נגינה אקוסטיים ובשירים שמתאימים לאסירים בכלא ("התעודדו, אל תוותרו" ו"זה בסדר לעשות טעויות"), צמד הזמרות Paix2 מנגן רוק'נרול בין כותלי הכלא זה 15 שנה, ולא נראה שיעצור בקרוב.

 

עוד חדשות בעולם :

לוהט וקטלני: 450 מתים בגל החום בפקיסטן

דאעש צלב למוות קטינים: "שברו צום הרמדאן"

נשיא אוקראינה המודח: "פוטין הציל את חיי"

הדגל שהחזיר את ארה"ב למלחמת האזרחים

 

"הצמד - מאנאמי קיאטו בת ה-37 ומגומי איקאטסו - הופיע באחרונה בכלא "קורוביין" ליד טוקיו בפני קהל של אסירים מורשעים שלבשו מדים צהובים אחידים וראשיהם קצוצי שיער.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
הסוהרים שאבטחו את ההופעה ויתרו על כמה מהכללים הנוקשים של בתי הסוהר ביפן והתירו ל-500 האסירים המשתתפים לשיר ולהניף את ידיהם. "אבל הסוהרים יוציאו אתכם מהאולם אם תתרגשו יתר על המידה", הזהירה קיאטו ועוררה שאגת צחוק גדולה בקהל.

 

זוכרות את ההופעה הראשונה: "היה מפחיד"

הייתה זו ההופעה מספר 362 של הצמד Paix2 בבתי סוהר ביפן, וייתכן ששתי האמניות ראויות להיכלל בספר השיאים של גינס כלהקה עם מספר ההופעות הגדול ביותר בכלא.

 

שתי הנשים התגלו לפני הרבה שנים בתחרות כישרונות במחוז טוטורי הכפרי במערב יפן על ידי המנהל הנוכחי שלהן. כשהופיעו באירוע מקומי אחר, אחד השוטרים שנכחו בהופעתן הציע להן להופיע בפני אסירים, וכעבור זמן קצר הן כבר הופיעו מול גנבים, רוצחים וסוחרי סמים והפכו את זה למקצוע שלהן.

 

איקטסו זוכרת את הפעם הראשונה שבה עמדה מול קהל של אסירים מאיימים. הידיים שלה רעדו כשאחזה במיקרופון. "זה היה מפחיד משום שהיה להם מבט כזה רציני ואיש לא חייך", היא אמרה. גם לקיטאו יש זיכרון עגום דומה. "הייתי מבועתת משום שלא הייתה שום תגובה. המוח שלי התרוקן ואני בקושי זוכרת משהו מההופעה הראשונה".


 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
למרות ההתחלה מלאת העצבים, השמועה על צמד הזמרות הצעירות נפוצה לכל עבר, ועד היום אין איש שמתחרה בהן בענף בתי הסוהר.

 

אסירים על סף דמעות

השתיים שרות שירים עממיים, קאברים, פופ ורוק ומשלבות דיבורים בין השירים. בהופעתן האחרונה בכלא "קורביין", הופעה שנמשכה 90 דקות, האסירים שצפו בהן מחאו כפיים והריעו להן במשך כל ההופעה. "ההופעה שלהן גרמה לי לחשוב באמת על משמעות החיים", אמר לאחר ההופעה לסוכנות הידיעות הצרפתית אסיר בשנות הארבעים לחייו, שנאסר בגין שימוש בסמים. "אמרתי לעצמי שאני צריך להפיק כאן את המיטב עד היום שבו אעזוב את המקום", אמר אסיר אחר, ששיר אחד של הצמד הביא אותו על סף דמעות.

 

שיעור המעצרים ביפן צנח בעשור האחרון במדינה שבה שיעור הפשיעה נמוך ממילא - 60 אלף אסירים כלואים בבתי הסוהר מתוך אוכלוסייה של 127 מיליון תושבים, מספר נמוך בהרבה ממדינות מפותחות אחרות.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
ביפן יש 51 אסירים לכל עשרת אלפים בני אדם, בשעה שבארצות הברית יש 710 לכל עשרת אלפים, בבריטניה 147 לכל עשרת אלפים ובצרפת 98 לכל עשרת אלפים. כך על פי נתוני "הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי" (OECD). אלא ששיעור הרצידיביזם (הידרדרות חוזרת ונשנית לפשע) ביפן נמצא בעלייה וקפץ מ-28 אחוזים ב-1997 ל-47 אחוזים ב-2013.

 

אז כמה מרוויחים להופעה בכלא?

ממשלת יפן מקווה להילחם בבעיה על ידי הגדלת תוכניות התעסוקה לאסירים לשעבר, כשברקע ההיערכות של טוקיו לקראת אירוח האולימפיאדה ב-2020.

 

טורו מאטסומארה, שאחראי על תוכנית החינוך בבתי הסוהר ביפן, אמר שקיום אירועים לאסירים עשוי להפוך את המגמה השלילית. לדבריו "מדובר בדרך לתת לאסירים הזדמנות לשנות את עצמם לטובה".

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

שתי הזמרות היפניות גם מקוות שלהופעותיהן בכלא תהיה השפעה חיובית ושהיא תרכך את התדמית שיש בציבור כלפי הפושעים הקשים וכלפי הכלא שאותו הם מכנים בית. "אני חושבת שההבנה של הציבור לגבי האסירים תשתנה אם הוא ילמד על החיים שם (בכלא)", אמרה קיאטו. לצערן של השתיים, המקצוע שבו בחרו לעסוק לא הפך אותן לעשירות.

 

הופעה בכלא בסוף שבוע מכניסה לכיסן של שתי הזמרות בין 30 אלף ין יפניים (250 דולר) ל-40 אלף ין יפניים (330 דולר), וסכום צנוע זה אמור לכסות גם את הוצאות הלינה והתחבורה במסעותיהן ברחבי בתי הסוהר במדינה.

 

"הופעה בבתי סוהר משמעותה שאנחנו לא כמו זמרות מפורסמות אחרות שמופיעות בטלוויזיה. ההופעות שלנו אינן זוהרות בכלל", אמרה איקאטסו. אולם השתיים שכבר הופיעו בכל בתי הסוהר ביפן יודעות שקיבלו את ההחלטה הנכונה כשאסירים לשעבר החלו להגיע להופעות שלהן מחוץ לכותלי הכלא. "אסירים לשעבר שבאים לראות את המופעים שלנו מספרים לנו שלא יבצעו עוד לעולם פשעים. זה הרגע הכי משמעותי עבורנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
האסירים מתלהבים. הצמד Paix2
צילום: AFP
מומלצים