שתף קטע נבחר

איכילוב: בת חודש ובת חודשיים עברו השתלת קרנית

תינוקת בת חודש ותינוקת בת חודשיים וחצי שנולדו עם פגם קשה בעין שגורם לעיוורון, עברו השתלת קרניות ביום שישי האחרון. ההשתלות התאפשרו בזכות תרומת איברים מילד שנפטר. ההורים: משתתפים באבל המשפחה התורמת ומודים מקרב לב על התרומה המרגשת

שתי תינוקות קיבלו בחזרה את מאור עיניהם: בבית החולים איכילוב בוצעו שתי השתלות קרנית דחופות ביום שישי האחרון בתינוקות שסבלו ממום מולד בעין ולקו בעיוורון. הניתוחים הנדירים עברו בהצלחה והתינוקות מתאוששות.

 

חותמים עכשיו:

לחתימה על כרטיס אדי מקוון - לחצו כאן

 

המאמצים הכבירים לאיתור קרניות החלו עם לידתן של התינוקות. כאשר המרכז הלאומי להשתלות קיבל בקשה דחופה מבית החולים איכילוב על שתי פעוטות שנולדו עם פגיעה קשה בעיניים וזקוקות להשתלה כדי להציל את מאורו עיניהן.

 

אצל אחת המושתלות, בת לאם תושבת הדרום, שנולדה לאחר הריון תקין, הבחינה אחות טיפת חלב בגיל חודש בעכירות לא ברורה.

 

היא הפנתה את האם לרופא עיניים, שמיד הפנה לבית החולים, שם נתגלתה ציסטה בקרנית. הרופאים קבעו כי ללא השתלת קרנית התינוקת תהיה עיוורת באותה העין, כיוון שהציסטה הגדולה כיסתה את כל שדה הראייה. התינוקת הועברה מיד לראש רשימת הממתינים להשתלה.

 

במקרה השני, אובחנה מחלת ה"דרמואיד" בעינה של התינוקת. המדובר בשכבת עור - מעין קרום עוברי, שלא נעלם ונותר על העין. הדרך היחידה היתה להסירו בניתוח, שדרש גם השתלת קרנית.

 

אחות טיפת חלב הבחינה בעכירות בעינה של התינוקת (צילום: שאטרסטוק) (צילום: שאטרסטוק)
אחות טיפת חלב הבחינה בעכירות בעינה של התינוקת(צילום: שאטרסטוק)

 

מבקשים להודות למשפחת התורם

עם אבחון התינוקות, החל המרכז הלאומי להשתלות בחיפוש אחר קרניות מתאימות. לקראת סוף השבוע האחרון נמצאו קרניות מתאימות. ביום שישי בוצעו בבית החולים איכילוב שני הניתוחים, על ידי המנתח ד"ר דוד ורסנו, שנמשכו כל אחד כשלוש שעות, בהן הושתלה הקרנית.

 

"אנחנו אסירי תודה למשפחה האצילה שתרמה את הקרניות", אומרת ל-ynet האם מהדרום (המשפחות ביקשו לשמור על אנונימיות), "עדיין לא לגמרי עיכלתי את מה שקורה, וכל האנרגיות שלי מנותבות לריפוי של הילדה ולמחשבות חיוביות שאכן הראייה שלה תהיה תקינה והכל יסתדר.

 

"כואב לי מאוד על האבידה של המשפחה התורמת, לא הייתי רוצה לעורר בהם עוד כאב, רק להודות להם מקרב לב שבזכותם הראייה של בתי ניצלה. אני מקווה שאזכה להודות להם באופן אישי בקרוב על המעשה האצילי שלהם בתוך הטרגדיה הנוראית שעברו".

 

"אין לנו דרך להביע את התודה שלנו לתורמים", אמרו ההורים תושבי המרכז, "זה לא מובן מאליו מה שעשו, וקשה להביע במילים את התודה העצומה שלנו. בתוך כך, יש לנו המון כאב וצער על האבל הקשה והאובדן שלהם, שמתוכו הם ראו לנכון להציל חיים, ולהחזיר את הראייה לבתנו. אנחנו נזכור את זה לנצח, וגם את הילד שחי עכשיו בתוך בתנו".

 

 

כך מתבצע ניתוח השתלת הקרניות

לאחר הרדמה מלאה, מתבצע חתך בקרנית באמצעות סכין עגולה, הקרנית מוצאת ובמקומה מונחת הקרנית מהעין התורמת. סביב האיזור המושתל מבוצעים שישה תפרים שנועדו להותיר את השתל על כנו. הניתוח כולו מתבצע כמובן תחת מיקרוסקופ ודורש דיוק רב ועדינות.

 

"ניתוח השתלת קרנית אצל תינוקות שנולדו עם מום בעין הוא דחוף ביותר" מסביר ד"ר חיים סטולוביץ, מנהל היחידה לרפואת עיניים ילדים בביה"ח דנה שבתל אביב, "אם לא מבוצעת ההשתלה עד גיל חודשיים, קיים חשש לפגיעה תמידית באיזור הראייה במוח שאינו מצליח להתפתח".

 

לדברי ד"ר סטולוביץ, התינוקות במצב טוב, והן צפויות להחלים אולם לפניהן עוד שיקום ארוך: "הן יעברו עוד בדיקות רבות, ויזדקקו למשקפיים. עם זאת, במרבית המקרים אין דחיה של השתל, ולכן ניתוח השתלת הקרנית מתקרב למאה אחוזים של הצלחה".




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ניתוח השתלת קרנית לתינוקות שנולדו עם מום בעין, הוא דחוף
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים