שתף קטע נבחר

בזכות הדפיברילטור: ניצלו חייה של בת 36 שהתמוטטה בקניון

בת 36 לקתה בדום לב ביום שני האחרון בקניון רמת אביב. קציני הבטחון חיברו אותה למכשיר השוק החשמלי, והצילו את חייה. בשנת 2008 נחקק בכנסת חוק הדפיברילטורים, המחייב הצבת מכשירי החייאה במקומות ציבוריים אולם לא תמיד הוא מיושם במלואו

תושיית קציני הביטחון הצילו חיים: צעירה התמוטטה באמצע קניון רמת אביב עקב דום לב. קציני הביטחון שהגיעו אליה, חיברו אותה למכשיר השוק החשמלי "דפיברילטור" והצילו את חייה.

 

זה קרה ביום שני האחרון: קרן, בת 36, איבדה את הכרתה והתמוטטה במהלך בילוי בקניון הצפון תל אביבי. אמה רותי מספרת: "ביקרתי עם קרן בקניון ולפתע היא התלוננה על כאב ביד שמאל. המשכנו כרגיל, הלכתי להביא לה שתייה והיא נכנסה לאחת החנויות. כשחזרתי ראיתי התקהלות של עשרות אנשים והבנתי שקורה משהו. לא חשבתי שהכאב ביד הוא סימן לדום לב".

 

למקום הגיעו מיד אנשי הביטחון שנטלו את מכשיר הדפיברילטור המצוי במקום, וחיברו את האלקטרודות לגופה של קרן במיקום הנכון. המכשיר החל לשלוח שוק חשמלי, שהחזיר את הלב לפעולה תקינה.

 

צוות מגן דוד אדום שהגיע למקום, פינה אותה לבית החולים איכילוב, שם היא הועברה לאישפוז ביחידה לטיפול נמרץ לב."בזכות לטיפול המהיר של אנשי הביטחון המיומנים חייה של קרן ניצלו" אמר פרופ' אריה רוט, מנהל טיפול נמרץ לב באיכילוב שם אושפזה הצעירה, "אני קורא לכל המקומות הציבוריים, ובהם קניונים, פארקים ומכוני כושר, להצטייד במכשיר דפיברילטור אוטומטי. ההכשרה אורכת זמן קצר, עלות המכשיר אלף דולרים בלבד, וזהו סכום זניח לחיי אדם. החיים של קרן ניצלו בזכותו".

 

דפיברילטור. הלב שב לפעול (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
דפיברילטור. הלב שב לפעול(צילום: צביקה טישלר)

 

מחסור באספקת דם נאותה למוח במשך 4 דקות, מביא לנזק בלתי הפיך. במצב כזה, גם אם מצליח הצוות הרפואי להשיב את הדופק, הפגיעה היא קשה ומביאה לנכות או למוות. במצב של פרפור חדרי הלב הטיפול הראשוני מתבצע באמצעות מתן מכת חשמל. מחקרים הוכיחו כי ככל שניתנת מכת החשמל בשלב מוקדם יותר, כך גדלים סיכוייו של החולה שלקה בלבו לשרוד.

 

דפיברילטור הוא מכשיר המעביר זרם חשמלי רב עוצמה ללב, באמצעות שתי אלקטרודות המוצמדות לגוף באמצעות מדבקות או כפות מתכת. מטרת השוק החשמלי היא להפסיק את הפעילות החשמלית המופרעת בלב, במטרה שקוצב הלב יחזור לפעולה.

 

הדפיברילטור משמש לטיפול במהלך החייאה, במצבים של הפרעות קצב לב מהירות מסוג "פרפור חדרים", טאכיקרדיה חדרית והפרעות נוספות המתאפיינות בפעילות חשמלית סוערת בלב, שאינה מאפשרת התכווצות תקינה של שריר הלב.

 

בשנת 2008 נחקק בכנסת חוק הדפיברילטורים, המחייב הצבת מכשירי החייאה במקומות ציבוריים הכוללים קניונים, שדות תעופה ונמלים, מוסדות בריאות, מתקני כושר, תחנות הסעה, מקומות עבודה, איצטדיוני ספורט ולמעשה כל מקום ציבורי אליו מגיעים למעלה מ-500 איש.

 

אולם 7 שנים לאחר שנחקק החוק, מסתבר שהוא אינו מיושם במקומות ציבוריים רבים בישראל. מבדיקת ynet עולה כי גם במקומות בהם הוא מוצב, לא תמיד יודעים אנשי הצוות במקום – היכן הוא מצוי או כיצד לתפעלו. במקרים רבים שדווחו ל-ynet, עלה כי העובדים במקום אף לא ידעו היכן מפתחות הארון או החדר בה הוצב מכשיר ההחייאה.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הצעירה ניצלה בזכות הדפיברילטור
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים