שתף קטע נבחר

קריסת המניות בסין: הממשלה מנסה להרגיע

מדד המניות המשולב של בורסת שנגחאי קרס מאז 12 ביוני ב-29% - שיעור הירידה החד ביותר במדד ב-3 שבועות מאז 1992. בניסיון להרגיע סין משעה הנפקות ציבוריות ראשונות, מקימה קרן לייצוב השוק וקוראת למשקיעים לא להיכנס לפאניקה

שוק המניות של סין חווה ב-3 השבועות האחרונים את הקריסה החדה ביותר שלו מאז שנת 1992. מדד המניות המשולב של בורסת שנגחאי קרס מאז 12 ביוני ב-29%. בינתיים מנסים להרגיע את המשקיעים ומקימה קרן לייצוב השוק ומשעה הנפקות ציבוריות ראשונות (IPO).

 

עוד בשוק ההון

עכשיו באים? תזמוני הכניסה לשוק ההון

האירופאים משוועים לנפט האמריקאי

 

מזה חודשים ארוכים שבקרב המשקיעים ישנו סוד גלוי כי בבורסה הסינית הולכת ומתנפחת בועה, והשבועות האחרונים מלמדים כי החשש היה מוצדק. מדדי בורסות שנחאי ושנזן עלו בתוך שנה (עד לפני שלושה שבועות) בשיעורים חריגים של 152% ו-186% בהתאמה ללא הצדקה ממשית.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

מאמצע יוני ועד 2 ביולי נפל מדד המניות המוביל בשנחאי ב-25%, מ-5,100 נקודות ל-3,900 נקודות. ביום שישי נפל המדד ב-5.8% נוספים. בתקופה זו נמחקו משוק המניות הסיני למעלה מ-2.8 טריליון דולר ולא בטוח שזה הסוף. גם לאחר הירידות האחרונות, מכפיל הרווח (היחס בין שווי השוק של המניות לרווח השנתי של החברות) הממוצע בבורסת שנזן הוא 69. מכפיל הרווח הממוצע של בורסת שנחאי (בנטרול חברות הפסדיות) הוא 59.

 

בסין קוראים למשקיעים להשאר רגועים

ביום ראשון שעבר, בעקבות הנפילות החדות במדדי המניות שהתרחשו קודם לכן, הפחית הבנק המרכזי הסיני (PBoC) את הריבית במשק בפעם הרביעית בתוך שמונה חודשים. הריבית להלוואות הופחתה ב–25 נקודות בסיס, לרמה של 4.85%, וגם הריבית על הפיקדונות הופחתה בשיעור דומה, ל-2% - זאת בניסיון לייצב את הקריסה בבורסה, אך בינתיים ללא הצלחה. שיעור הירידה מאז ה-12 ביוני עמד כאמור על 29%.

 

בניסיון להרגיע את השטח הודיעה הממשלה על הקמת קרן ייצוב בסך של 19 מיליארד דולר, כדי לתמוך בשוק המניות, וזאת בנוסף להחלטה על עצירת הנפקות ראשוניות. שתי ההחלטות נועדו לעזור ליצירת נזילות בשווקים, אך ייתכן כי זה יפעל כבומרנג. החלטות אלו עלולות להתקבל על ידי המשקיעים בתור איתות שלילי על השוק הסיני.

 

הממשלה ככל הנראה תנקוט בצעדים נוספים כדי לתמוך בשוק, כמו הפחתת מס הבולים. ביום שישי הודיע הרגולטור הסיני כי בכוונתו לשנות את החוקים על מנת לעודד השקעות זרות בשוק.

 

העליות הממושכות במדדי המניות של סין בשנה האחרונה נשענו על שיעורי מינוף גבוהים מאוד. ההשקעות הממונפות נעשות באמצעות מכשיר הנקרא "השקעת מטריה". במכשיר זה, המשקיע הפרטי מקבל אשראי מגופים חוץ-מאזניים (צורה של הלוואות, שאין צורך להראותם במאזן החברה) של הבנקים ומשקיע אותו במניות. על פי הערכות בשוק הסיני, היקף האשראי להשקעה במניות צמח בשנתיים האחרונות לכ–2 טריליון יואן. בינתיים, סין עדיין שומרת ביד איתנה על היואן והמטבע ממשיך לשמור על עוצמה על אף הפחתה מסוימת בגלל כוחות השוק.

 

כל עוד שוק המניות עולה, כולם נהנים מהשקעות ממונפות. המשקיעים מקבלים רווח גבוה בזכות העליות החדות, והגוף שהעניק את האשראי נהנה מהריבית על ההלוואה. אלא שרוב המשקיעים יודעים שמדובר במשחק מסוכן. כשהשוק משנה כיוון, המשקיעים עלולים להפסיד חלק ניכר מהשקעתם ואפילו את כולה, כפי שקרה בכל המשברים הפיננסיים בשנים האחרונות.

 

בבלומברג דווח, כי על פי מסמכים שהוגשו לרשות נירות ערך בסין, 10 חברות השעו הנפקות מתוכננות בבורסת שנגחאי ו-18 משעות תוכניות דומות בבורסת שנזן. המגזין הפיננסי Caijing דיווח כי ההחלטה התקבלה בפגישה של הקבינט הסיני, כשרשות נירות ערך תהיה אחראית לאכוף אותה.

 

ממשלת סין ניסתה להאט את קצב הצמיחה במדינה. בתמונה: בניין שנבנה בסין תוך 19 יום בלבד (צילום: מתוך יוטיוב) (צילום: מתוך יוטיוב)
ממשלת סין ניסתה להאט את קצב הצמיחה במדינה. בתמונה: בניין שנבנה בסין תוך 19 יום בלבד(צילום: מתוך יוטיוב)

בעיתון פיפל'ס דיילי, המשמש כשופר הרשמי של מפלגת השלטון, קראו למשקיעים להישאר רגועים, בטענה שמהלכים לייצוב השוק אורכים זמן. "במהלך התהליך הזה המשקיעים חייבים להישאר בטוחים וסבלניים, ולא לאבד את הראש ולהתבלבל בגלל החרדה והפאניקה", נכתב בעיתון.

 

לי גאנג ליו, הכלכלן הראשי בקבוצת הבנקאות של אוסטרליה וניו זילנד (Australia & New Zealand Banking Group), מעריך כי השוק ימצא בסופו של דבר את הרמה המתאימה לו", אמר, "אני מאמין שהשוק צפוי לרשום עוד ירידות".

 

הממשלה הסינית כבר לא "כל יכולה"

"אפשר להתייחס לירידות האחרונות במדדי המניות הסיניים, כאל תיקון לאחר עלייה חדה של כ-150%. אך השוק הסיני שונה משוקי מניות אחרים בשל מעורבתה הגבוהה של הממשלה", מסביר אוהד חיים אנליסט בלאומי שוקי הון, "הירידות האחרונות של כ-25% בשבועיים של מסחר, מעלים את השאלה האם הממשלה הסינית היא כבר לא כל יכולה'".

 

חשוב לציין כי אחרי עשורים של צמיחה בקצב גבוה, בהשפעת השקעה אדירה שביצעה סין בתשתיות, בחמש שנים האחרונות, חלה האטה משמעותית בקצב הצמיחה. הממשל הסיני התבטא בעבר וציין כי הוא מעוניין בצמיחה נמוכה יותר, סביב ה-7%, וזאת כדי למתן את הלחצים האינפלציונים. אחד האיומיים העיקריים היא בועת האשראי הממשיכה להתנפח במדינה, וכרגע נראה כי עדיין לא החליטו כיצד יש לטפל בה מבלי להכניס את המדינה להלם כלכלי.

 

עם זאת חשוב לציין כי שוק המניות הסיני סגור למדי בפני משקיעים זרים, ונפילה של המחירים בו לא אמורה לחלחל באופן עמוק לשוקי ההון במערב. מה שכן עלול להשפיע משמעותית על שאר העולם הוא ההאטה בביקוש לסחורות מסין.

 

אחת מהמדינות החשופות ביותר לשוק הסיני היא אוסטרליה, שנחשבת לאחת משותפות הסחר העיקריות של סין. ברבעון הרביעי של 2014 32% מהיצוא האוסטרלי יועד לסין, והוא כלל בעיקר חומרי גלם וסחורות חקלאיות. אחריה ברשימה נמצאת דרום קוריאה ש-7% מהייצוא שלה מופנה לסין. גם יפן וסעודיה חשופות למשק הסיני, בשיעורים של 19% ו-14 בהתאמה מהיצוא שלהן.

 

ירידה של כ-13% בייצוא הישראלי לסין

ענקית ביטוח האשראי הבינלאומית Coface מתריעה אף היא, כי ההאטה בכלכלת סין ממשיכה את המגמה שהחלה ב-2014 - מגמה שהממשל כאמור מנסה לעשות. אך בינתיים, המגזר הפרטי בסין נמצא בחוב חסר תקדים המוערך על ידי קרן המטבע העולמית בכ- 207% מהתמ"ג, לעומת כ- 130% בשנת 2008.

 

בנוסף קיים גידול בהלוואות שקיים חשש שלא ישולמו. אי לכך Coface שנכנסה לאחרונה לפעול גם בישראל, מורידה את דירוג האשראי של סין לרמה A4 ומזהירה, כי יש לשים לב לכושר הפירעון ויכולת ההחזר של העסקים בסין - בדגש על עסקים הסובלים מרווחיות נמוכה והיצע הגבוה מהביקוש בשוק. מי שסובלים בעיקר מרווחיות נמוכה הם ענף הבנייה על ספקיו השונים: מפעלי מלט, ברזל וכו'.

 

לפי נתוני הלמ"ס, הייצוא הישראלי לסין בשנת 2015 רושם ירידה לעומת שנה קודמת. מהנתונים עולה כי בחמשת החודשים הראשונים של השנה היקף הייצוא לסין עמד על כ-747 מיליוני דולרים, לעומת כ-1.085 מיליארד דולר בתקופה המקבילה אשתקד, המהווים ירידה של כ- 13%. היצוא הישראלי לסין כולו הסתכם בשנת 2014 בכ- 2.5 מיליארד דולר, ובאם מגמה זו תמשך עד סוף השנה צפוי הייצוא למדינה להצטמצם השנה בכ-300 מיליון דולר.

 

 

בהכנת הכתבה סייעו כתבי כלכליסט

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צניחה של 29% בבורסה הסינית בתוך שלושה שבועות
צילום: shutterstock
מומלצים