שתף קטע נבחר

הלכה חופשה בחו"ל: צו עיכוב יציאה נגד הילד

הורים גרושים, הזמנתם חופשה משפחתית בחוץ לארץ בחופש הגדול? מומלץ לבדוק שלא נשאר צו עיכוב יציאה מראשית הליך הגירושים

לא מעט חופשות לחו"ל לא יוצאות לפועל אף שלכאורה דאגתם לכל הפרטים וכבר הגעתם לנתב"ג. זה קורה למשפחות הכוללות ילדים להורים גרושים, בשערי היציאה מהארץ, כאשר בעת החתמת הדרכון בעמדת משטרת הגבולות מתגלה צו עיכוב יציאה נגד הילד, והמשפחה כולה נאלצת לשוב על עקבותיה.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

רוצים להתעדכן בחדשות הכלכלה והצרכנות? הצטרפו לעמוד הפייסבוק שלנו

 

כעיקרון, כל הורה יכול לבקש צו לעיכוב יציאת ילדו מהארץ. כאשר מונפק צו נגד קטין הוא עומד בתוקפו עד הגעת הקטין לגיל 18, גם אם בעת הוצאת הצו היה הילד תינוק בן שנה.

 

הליכי גירושים רבים נפתחים בבקשה להוצאת צו עיכוב יציאה של הילדים מהארץ, כאשר בבסיס הבקשה עומד חשש - מוצדק או שלא - שההורה השני יברח עם הילדים לחו"ל ועקבותיו ייעלמו. ברובם של המקרים נעתרים בתי המשפט לענייני משפחה לבקשה זו, וצו עיכוב היציאה מונפק ומשוגר למשטרת הגבולות בנתב"ג.

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

לעיתים העניין הזה נשכח מהזיכרון, אולם כאשר מבקש הקטין לצאת מהארץ, בדרך כלל לחופשה משפחתית מוסכמת במהלך החופש הגדול או החגים, הוא עלול למצוא עצמו תקוע בנתב"ג ללא יכולת לצאת מהארץ. אין צורך להכביר במילים על עוגמת הנפש והאכזבה שלא יישכחו.

 

האם ניתן לבטל צו עיכוב יציאה מהארץ?

בכל עת שמוגש צו עיכוב יציאה מהארץ כנגד קטין יכול ההורה שמבקש לטייל עם הילד בחו"ל לבקש את ביטול הצו. בהעדר הסכמה ידרוש בית המשפט מההורה להפקיד ערבויות לחזרתו. גובה הערבויות תלוי מאוד במידת הסיכון לאי החזרת הילד ארצה.

 

בין היתר בודקים אם המדינה שאליה מבקשים להוציא את הילד חתומה על אמנת האג, העוסקת בהחזרת ילדים חטופים; אם יש להורה היוצא זיקות לחו"ל שעלולות להוות סיכון לאי החזרה (כגון: הורים ובני משפחה המתגוררים בחו"ל, בן זוג זר וכיוצ"ב); אם להורה המבקש למאת מהארץ יש רכוש, עסקים או מקום עבודה מסודר, ועניינים נוספים שיש בהם כדי להעיד על גובה הסיכון לאי החזרת הילד לארץ.

 

בעניין זה ההמלצה היא ברורה: אם קיים חשש אמיתי שהילד לא יוחזר ארצה, יש לדרוש ערבויות גבוהות וערבים קרובים שיציאתם מהארץ תעוכב לתקופת נסיעת הילד לחו"ל. אם אין חשש אמיתי וברור שמדובר בחופשה בלבד, רצוי לא להקשות ולדרוש ערבויות גבוהות שיסכלו את הנסיעה, ובכך יפגעו בילד.

 

מומלץ לעכב יציאת קטינים?

לא בהכרח. הורים רבים בוחרים להוציא צו עיכוב יציאה מהארץ נגד הילדים במסגרת הסכם הגירושים שהם עורכים. יש לזכור שצו כזה יעמוד בתוקפו עד הגעת הילדים לגיל 18 ובכל פעם שירצו להוציא את הילדים או אחד מהם מהארץ, יהיה צורך בהגשת בקשה מוסכמת לבית המשפט לענייני משפחה, חתומה על ידי שני ההורים ומלווה בחתימת עו"ד.

 

בהיעדר הסכמה לנסיעה יתקיים בדרך כלל דיון שבמהלכו יבדוק בית המשפט את רמת הסיכון לאי השבת הילד לארץ, ויקבע את גובה וסוג הערבויות שיפקיד ההורה שמבקש לצאת לחו"ל עם הילד.

 

הליכים אלו, הגם שאינם מורכבים, כרוכים בטרחה ובמטרד. לפיכך מומלץ לבדוק אם באמת יש חשש לחטיפת הילד לחו"ל, ואם אין - לא מומלץ להתעקש על הוצאת צו עיכוב יציאה מהארץ כאקט "עונשי", שיכול להפוך לחרב פיפיות, כאשר ההורה שהוציא את הצו יחפוץ בעצמו לצאת לחופשה בחו"ל עם ילדו.

 

מה הערבויות שיש לתת?

אין נוסחה אחידה לגובה הערבות וכל מקרה נמדד לפי רמת הסיכון והיכולת הכספית של המבקש לצאת מהארץ. לעיתים הערבות ניתנת באמצעות הוצאת צו עיקול על דירה או נכס מקרקעין אחר, לעיתים נדרשת ערבות בנקאית בגובה עשרות או מאות אלפי שקלים (תלוי בנסיבות), ולעיתים נדרש ערב אחד או שניים, שיציאתם מהארץ תעוכב עד להחזרת הילד לארץ.

 

איך בודקים אם צו עיכוב יציאה מהארץ?

יש לפנות למשטרת הגבולות בימים א'-ה' בין השעות 16:30-8:00, לטלפון *3450

 

  • עו"ד רות דיין וולפנר עוסקת בדיני משפחה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זיו ריינשטיין
ארכיון
צילום: זיו ריינשטיין
צילום: שירן כרמל
עו"ד רות דיין וולפנר
צילום: שירן כרמל
מומלצים