שתף קטע נבחר

סכנת חיידקים במזגן: איך ניפטר מהם?

המזגן שואב את האוויר מהחדר ואיתו גם את האבק - שיחד עם המים שנשארים עומדים יוצרים קרקע להיווצרות בקטריות. אז איך נזהרים? המקצוענים עונים

בחודשי הקיץ המזגנים עובדים שעות נוספות. כדי שלא תסבלו מכאבי ראש, מעייפות, מסחרחורות וכדי שתנשמו אוויר נקי יותר, קבלו כמה דברים שכדאי לדעת על הסכנות שמסתתרות בתוך המזגן, וגם כמה כללים להתנהגות נכונה שתשמור על הבריאות שלכם ועל המזגן לאורך זמן.

 

עוד בנושא:

מזגנים וחשבונות חשמל: איך לקרר ולחסוך

מחירון טכנאי מזגנים

רעש בבית: איך משתיקים את מכשירי החשמל הרועשים

 

הסכנה: חיידקים ועובש בתוך המזגן

"אחת הסיבות לבקטריות, לחיידקים ולעובש במזגנים היא שהמזגן הביתי שואב את האוויר מחלל החדר, מקרר אותו ומחזיר אותו בחזרה", מסביר אלי זמר מענק המזגנים. "פעולה זו, ברגע שהיא חוזרת על עצמה שוב ושוב, גורמת לכך שרמת החמצן באוויר יורדת. האוויר, שכולל חלקיקים של אבק שמצטברים על השטיחים ובחלל החדר, חודר אל תוך המזגן. כשהמזגן פועל על קירור הוא מייצר מים, כשבזמן שהמזגן נמצא במצב השהיה, הם נשארים עומדים על הרדיאטור. מים אלו הם קרקע מתאימה להיווצרות בקטריות, עובש וטחב".

 

"חשוב להקפיד על חלון פתוח לכניסת אוויר צח"

"אין סיבה להיכנס לפאניקה, כי במזגנים הביתיים אין סיכונים מיוחדים", אומר פרופ' יהודה כרמלי, מנהל היחידה למניעת זיהומים בבית-החולים איכילוב.

 "הסיכון גדל כשמדובר במערכות קירור של רבי קומות ובתי מלון. יחד עם זאת, הפילטרים של המזגנים הביתיים מלאים בחיידקים מפני שהם אחראים על סינון האוויר".

 

פרופ' כרמלי הוסיף כי כל פילטר שמצטברות עליו פטריות עלול לגרום למחלות מסוימות, אך הסיכון הוא בעיקר לאנשים עם אלרגיה לפטרייה סביבתית. "מבחינת סימפטומים שנגרמים כתוצאה משימוש מוגבר במזגנים, הרי שמדובר ביובש באף שיכול לגרום לדימומים, כאבי ראש וסימפטומים של עייפות" הוא אומר. "לכן, חשוב מאוד להקפיד שייכנס לחדר אוויר צח, כדי שתהיה תחלופת אוויר, ולשם כך כדאי להקפיד על חלון שיהיה מעט פתוח כל זמן שהמזגן דלוק".

 

התנהגות נכונה תפחית את כמות החיידקים והמזהמים

באמצעות התנהגות נכונה, ניתן להפחית משמעותית את כמות החיידקים והמזהמים שחודרים אל תוך המזגן. "הדבר הכי חשוב שטוב לנשימה ולמזגן עצמו, הוא הקפדה על חלון פתוח", אומר גיא זאב מג.ז. מזגנים. "דבר נוסף, שקשור לתחזוקה, אבל גם לאיכות האוויר שאנחנו נושמים, היא הקפדה על ניקוי של הפילטרים אחת לחודש. המינימום הוא אחת לעונה, אבל ההמלצה היא בתדירות הרבה יותר גבוהה".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

זאב הסביר שזו פעולה פשוטה יחסית שכל צרכן יכול לעשות בעצמו. אז מה עושים? "מוציאים את הפילטרים, שוטפים אותם תחת מים זורמים ומקפידים לייבש אותם היטב לאחר הניקוי", הוא אומר. "ברגע שמכניסים את הפילטרים רטובים בחזרה אל תוך המזגן, הם גורמים לעובש. דבר שלישי וחשוב הוא להקפיד לסגור את המזגנים בעת עישון סיגריות או בעת טיגון.

 הניקוטין או השומנים שבחלל החדר חודרים אל תוך המזגן, מזהמים אותו וגורמים לסתימות. לכן, חשוב מאוד להקפיד על אוורור של כחצי שעה תוך פתיחת חלונות בבית, ורק לאחר מכן להדליק את המזגן".

 

ומהי התחזוקה האפשרית במקרה של מזגן מזוהם? זאב: "אחת לשנתיים כדאי לבצע טיפול יסודי, בו מעבר לשטיפת הפילטרים מפרקים את היחידה הפנימית ושוטפים בצורה יסודית את הרדיאטור. האזור שבו יש הצטברות הכי גדולה של בקטריות הוא אמבטיית הניקוז ולכן ניקוי יסודי שלה חשוב. קיימים בשוק כל מיני חומרים לשטיפה כימית, אך אני באופן אישי פחות ממליץ עליהם בגלל שאלו חומרים חזקים יחסית ומסוכנים. בכל מקרה, ההמלצה היא לא לגעת בהם לבד, אלא אך ורק באמצעות בעל מקצוע. לטעמי כדאי להשתמש רק בחומרים עדינים יחסית, לניקוי היחידה הפנימית".

 

במוקד השירות של המקצוענים מוסיפים: "בסיום עבודת הטכנאי הקפידו על שמירת תעודת האחריות והחשבונית. טכנאים לא מקצועיים עלולים לעבוד עם חומרים לא מתאימים ולפגוע במזגן, כך שחשוב שתהיה לכם אסמכתא לביצוע העבודה ולכן חשוב להזמין טכנאי ממקור אמין, שמפקח על בעלי המקצוע שלו ומקיים בקרה שוטפת על איכות השירות".

 

זמר: "ישנם חומרים כמו דידיקטול, שהם למעשה כמו מסירי השומנים החזקים איתם מנקים כלים. אלו חומרים חריפים מאוד, וחשוב להשתמש איתם עם מסכות וכפפות. אני באופן אישי בבית שלי לא הייתי משתמש בהם, אלא מסתפק בניקוי יסודי של היחידה הפנימית עם מים וסבון, ומקפיד לנגב אותם היטב לפני ההרכבה. במקרה שהניקוי לא עוזר, והנזק גדול מדי, ניתן להחליף את כל יחידת המאייד.

 כיוון שזהו תיקון יקר יחסית שעולה כ-1,200 שקל, כדאי לשקול לקנות מזגן חדש ברגע שעלות התיקון היא יותר מחצי עלות של רכישת מזגן חדש".

 

מה גורם לריח רע מהמזגן? זמר: "בגלל שבעת קירור המזגן מייצר מים, נוצר טחב במזגן ברגע שמפעילים אותו על יותר מ-21 מעלות. ברגע שהמזגן על טמפרטורה גבוהה יותר, הוא מפסיק את התרמוסטט, מפסיק להזרים גז קר למזגן, והמים שנוצרו בהפעלה האחרונה נשארים לעמוד על הרדיאטור. אמנם ההמלצה של חברת החשמל היא לשים אותו על טמפרטורה יותר גבוהה גם בעת קירור, כדי לחסוך בתצרוכת החשמל, אבל חשוב להבין שזה מה שגורם לטחב. אמנם לא במזגנים חדשים, אבל במזגנים שפועלים לפחות שנתיים. לעתים הניקוי היסודי פותר נקודתית גם את בעיית הריחות הלא נעימים". אפשרות נוספת היא לשים את המזגן על מצב 'טיפה' שמשמש לייבוש האוויר.

 

מחפשים טכנאי מזגנים קרוב לבית? לרשימת המומלצים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים