שתף קטע נבחר

10 טעויות שהורים עושים עם מתבגרים

נכנסים למאבקי כוח, לא שמים גבולות ומסרבים להאמין שהילדים גדלו. קיבצנו את הטעויות הנפוצות ביותר שהורים עושים עם מתבגרים, וגם טיפים איך להימנע מהן

גיל ההתבגרות מתחיל היום מוקדם יותר מאי פעם. הורים רבים נבוכים לנוכח השינויים שעובר הילד ולא בדיוק בטוחים איך נכון להגיב ולהתמודד מול ההתנהגויות הלא צפויות של הילד.

 

עוד בנושא:

למה הוא עצבני? 10 עובדות על המוח בגיל ההתבגרות

גיל ההתבגרות: לאן נעלם הילד המתוק שלי?

הורים למתבגרים? 9 נורות אזהרה שחשוב שתכירו

 

קבלו טעיויות נפוצות שהורים עושים עם מתבגרים עם טיפים איך נכון להתמודד:

 

1. מסרבים להאמין שהם גדלו

קשה לנו לפעמים לקלוט כמה מהר הם גדלו וקשה לנו לקבל את זה, אך זו נקודה שיוצרת הרבה מחלוקות בין הורים לילדים. הילד מרגיש שהתבגר ומצפה מההורה להתאים את עצמו לכך ולתת לו יותר עצמאות ולשחרר את החבל. הורים רבים לא מבינים את זה וממשיכים להתנהג למתבגר כמו שהם מתנהגים לילדים הקטנים.

 

חייבים להבין שהורות לילד מתבגר היא שונה ומצריכה מאיתנו לעשות שינוי בדרך בה אנו מתייחסים למתבגר. חייבת להתבצע חשיבה והתאמה של דרכי החינוך והתקשורת שלנו עם המתבגר.

 

2. נלחמים על כל דבר ונכנסים למאבקי כוח

כשהילד שלנו מתחיל את גיל ההתבגרות יש פוטנציאל להרבה חילוקי דעות ומריבות. פתאום לילד יש דעות ורצונות והם הרבה פעמים מנוגדים לשלנו.

 

כדאי לחשוב על כמה דברים שמאד חשובים לנו ועליהם נקפיד ומה שפחות חשוב נחליט להניח לזה ולא ניכנס על זה לויכוח מיותר. אם נילחם על כל דבר נהרוס את היחסים ונקלקל את האווירה ואת זה אנו לא רוצים.

 

פתאום לילד יש דעות ורצונות והם הרבה פעמים מנוגדים לשלנו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פתאום לילד יש דעות ורצונות והם הרבה פעמים מנוגדים לשלנו(צילום: shutterstock)

3. לא שמים גבולות

נכון שהילדים גדלו אך הם זקוקים מאד לגבולות שלנו ולסמכות שלנו כהורים. צריך להתאים את הגבולות ואת הדרך שבה אנו מציבים גבולות לגיל הילד אך חייבים לשים להם גבולות למען בריאותם הנפשית.

 

ילדים שיש להם חופש גדול מדי מפתחים פחדים וחרדות וחשים כי אין להם על מי לסמוך בתקופה כה מורכבת בחייהם. הם יבדקו את הגבולות ועליכם להיות איתנים וברורים בדרך שלכם כדי לספק להם הגנה.

 

4. עושים עניין גדול מכל דבר הכי קטן

גם ככה מתבגרים הם דרמטיים וסוערים, אין צורך לעשות עניין מכל דבר. חשוב לתת להם דוגמה של דרך שקולה ורגועה ולקיחת החיים בפרופורציות הנכונות.

 

5.מפספסים עניינים רציניים שדורשים טיפול

גיל ההתבגרות הוא גיל סוער ומבלבל. כדאי לעקוב אחרהילדים כדי לראות שהכל בסדר איתם. קיים חשש למצבי רוח קיצוניים, והסתבכות בהתנהגויות מסוכנות.

 

שימו לב למצבי הרוח של הילדים ולכל שינוי שמעורר חשד ואל תשחררו יותר מדי ותלכו לקיצוניות של מתן חופש רב מדי. כדאי להיות עם יד על הדופק לבדוק כמה אפשר לתת אמון ולפי זה להתנהל. אם נראה לנו שמשהו שונה או מטריד אותם כדאי לטפל בזה ולא להזניח.

 

6. לא מוכנים להודות בטעות

גם אנחנו בני אדם וגם אנחנו לפעמים טועים. זה בסדר להודות בשגיאה וזה מודל טוב להנחיל לילדים שלנו להיות כנים, לבקש סליחה ולדעת להודות בשגיאות ולעשות תיקון.

 

אם נתנהג כאילו אנו תמיד צודקים ובאופן כללי מושלמים ולעולם לא טועים נאבד את הקשר הטוב איתם. להודות בטעות זו גדולה ופוטנציאל ליצירת קשר אמיתי, כנה וקרוב.

 

7. מנהלים מונולוג והרצאות במקום להקשיב

טעות קריטית לחשוב שתקשורת עם מתבגרים מסתכמת בהרצאות שלנו שבהן המתבגר יושב, מקשיב ומהנהן בראש. אם אתם רוצים שיקשיבו לכם אתם חייבים להקשיב להם, לשמוע את דעתם, ולהתייחס לבקשות שלהם.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

כדאי להתייחס למתבגרים בכבוד ולכבד את דעתם, גם אם היא שונה משלכם. ככל שתתנו יחס מכבד כך תזכו ביחס מכבד חזרה.

 

8. לא מתפנים לבלות עם המתבגר

נכון הילדים גדלו אך הם עדיין זקוקים לנו ומאד חשוב שנפנה זמן לבלות איתם, לאכול ביחד ארוחות משפחתיות, ולהיות נוכחים בבית. מחקרים מצאו שקשר יומיומי ונוכחות הורית הורידו את הסיכון להסתבכויות והתנהגויות סיכון של מתבגרים.

 

9. נגררים אחר מצבי הרוח שלו והצעקות

אחת הטעויות השכיחות הם הורים שנגררים אחרי ההתנהגויות הקיצוניות של המתבגר. הורים שבשעת כעס לא מצליחים לשלוט בעצמם ומתרגזים מתגובותיהם של המתבגר, מוצאים את עצמם צועקים כאשר הוא צועק, או מתנהלים בברוגזים וטריקת דלתות.

 

הטיפ הכי חשוב להורים למתבגרים - קחו נשימה עמוקה והרבה אוויר, אל תענו מהר, הישארו רגועים כמה שניתן, קחו לכם זמן לחשוב על הדברים ותגיבו בזמן ששניכם רגועים ולא בשעת כעס. אין צורך לענות מיד. ניתן להשהות תגובה ולהגיב בזמן מאוחר יותר.

 

10.שוכחים שהם המבוגר האחראי

הורים רבים נעלבים מאוד מההתנהגות של המתבגרים שלהם ולעיתים מגיבים בדרכים ילדותיות ולא בוגרות. זיכרו שאתם ההורים ועליכם מוטלת האחריות להתנהגות בוגרת ולמתן דוגמה טובה לתקשורת.

 

זכרו כי התנהגותו של המתבגר היא בעדו ולא נגדכם. התהליך שהם עוברים עוזר להם לגבש את זהותם כאנשים בוגרים ולצורך כך הם אגוצנטריים, מורדים ובועטים בכל מה שחשוב לנו.

 

זה לא פשוט עבורנו כהורים, אך אם נזכור כי זו התנהגות תואמת גיל וחשובה עבור התפתחותם נוכל לעבור את התקופה הזו בצורה יותר טובה. ותמיד לזכור שזה זמני וזה עובר.

 

הכותבת היא מנחת הורים פרטנית בקליניקה בחולון ומנחת קבוצות הורים בכירה מהמרכז להורות ומשפחה בסמינר הקיבוצים





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קחו נשימה עמוקה והרבה אוויר
צילום: shutterstock
מומלצים