שתף קטע נבחר

יו"ר מגה: "נפילת הרשת תטלטל את שוק המזון"

ההצבעות לאישור ההסדרים שמגה מציעה לנושיה נערכו וביום שלישי ייקבע גורל הרשת בבית המשפט. הנושים הגדולים ביותר מקרב הספקים יצביעו בעד ההסדר. יו"ר הרשת: "אנחנו עובדים מסביב לשעון ועושים כל ביכולתנו לגרום שכולם יתמכו בתוכנית להבראת מגה". מנכ"ל החברה: "באנו לתקן". ספקים קטנים התלוננו: "מדוע אין כאן נציג של הממשלה, מחכים שהכל יקרוס"?

גורל מגה בידי נושיה: באסיפות הספקים הגדולים (דוגמת תנובה, אסם ושטראוס) והקטנים שהתקיימו היום נשמעו קולות רבים שתומכים בהסדר שמציעה הרשת. ארבעת הספקים הגדולים הודיעו כי יתמכו בעד. גם מאסיפת נושי משכירי הנדל"ן של מגה נראה כי הצביעו בעד ההסדר. מוקדם יותר, התקיימה מחוץ לדיון התקיימה הפגנה של עשרות מעובדי מגה. יש לציין כי החוב הכולל של הרשת עומד על יותר ממיליארד שקל.

 

 

>>> רוצים להתעדכן בחדשות הכלכלה והצרכנות? הצטרפו לעמוד הפייסבוק שלנו

 

אביגדור קפלן, יו"ר מגה ומנכ"ל אלון רבוע כחול, אמר בפתח האסיפה כי "אסור שמגה תיסגר. מגה זו חברה בת יותר מ-80 שנה, עם מסורת מפוארת לצרכני ישראל. תפקודה חשוב מאין כמותו לענף הקמעונאות לציבור הצרכנים בישראל. נרתמתי לעשות הכל עם רביב (ברוקמאייר, מנכ"ל מגה - מ.ק.); לשקם את מגה, להביא ליציבות, תפקוד ופרנסה טובה לעובדיה וכן לאלה שנהנים מפירות שימוש מגה בנכסיהם.

 

"בנינו תוכנית טובה להבראת מגה", הוסיף. "אנו מבקשים מכם לתת כתף להבראת מגה. זה לא פשוט. נקלענו למצב קשה. אנשים עם משכורות נמוכות מוותרים על חלק משכרם. אתם רואים אותנו סוגרים סניפים ואתם רואים אותנו באים בדברים עם כאלף ספקים, בנקים ואתכם. אני מקווה שאחרי אישור ביהמ"ש את ההסדרים, מגה תחזור לפעילות רגילה בשבוע הבא".

 

ההצעות של מגה

תוצאות ההצבעות יתקבלו רק מחר, ולאחר מכן, מגה צריכה לאשר את ההחלטות שהתקבלו בדיון שייערך בבית-המשפט ביום שלישי הקרוב. במהלך אסיפת הספקים הגדולים, אמר בדיון עו"ד אמיר בר טוב המייצג את מגה: "אם ביום שלישי לא יאושר הסדר, נלך להקפאת הליכים. אם ביהמ"ש יאשר את ההסדר - עובדים כרגיל".

 

לספקים הגדולים (כתנובה, אסם ושטראוס) והבינוניים והקטנים (שחובם נמוך מ-800 אלף שקל), מגה הציעה תשלום סחורה עד סוף יולי, כשהתשלום ייערך בכל שבוע. מאוגוסט, התמורה עבור הסחורה תשולם כרגיל. ימי האשראי לא ישונו במשך שנתיים וכן לא יוגשו תביעות לחברות המבטחות את אשראי הספקים בעקבות ההסדר.

 

לספקים קטנים ובינוניים מציעה החברה, כי חובות העבר ייפרעו ב-4 תשלומים שבועיים שונים.

 

לספקים גדולים: 30% מחובות העבר יידחו למשך שנתיים וישולמו ב-36 תשלומים מיולי 2017, בריבית שנתית של 2% ובעת הפירעון: בריבית של 3%. תוך 5 חודשים, יוכלו להמיר את החוב הנדחה למניות החברה האם של מגה, אלון רבוע כחול. אחרי 4 חודשים מאישור ההסדר, מגה תערוך הנפקת זכויות בשווי 150 מיליון שקל.

 

 


חובות מגה לספקים הגדולים (מתוך 1,500 ספקים) במיליוני שקלים

חובות מגה לספקים הגדולים (מתוך 1,500 ספקים) במיליוני שקלים
ספק גובה החוב
תנובה 105,614,486
שטראוס 68,557,602
אסם 60,638,158
החברה המרכזית למשקאות קלים 25,397,913
חוגלה קימברלי 24,147,410
דיפלומט 20,234,660
נטו מלינדה סחר 18,473,901
יפאורה 14,610,288
טמפו 12,576,477
החברה הדרומית לשיווק 11,701,582
יוניליוור 11,670,498
שסטוביץ 10,855,266
מחלבת גד 10,494,432
אנג'ל 9,400,405
זוגלובק 7,926,434
דנשר 7,054,262
ויסוצקי 6,881,773
ג'נרל מילס 6,822,060
עוף טוב 5,025,064
קרליין 3,900,719
ליימן שליסל 3,833,182
גליקסמן שיווק ביצים 3,126,388
מרינה פטריות הגליל 3,110,444
וילי פוד 2,969,264
ברמן 2,898,778
בראשית 2,697,938

 

למשכירי נדל"ן מגה הציעה, שמיולי 2014, שכר דירה ישולם חודשית ולא רבעונית. המשכירים יוכלו לבחור להפחית בשכר הדירה 5% או לוותר על שכר דירה של חודש וחצי. ההצעה השנייה דומה להלוואת מחיקה - ההנחות הללו לא ייחשבו כוויתור מלא, אלא רק אם מגה תמשיך ותעמוד בכל תנאי השכירות. אם היא לא תעמוד בתנאי השכירות - אפשר יהיה לתבוע בבימ"ש גם את הוויתור.

 

האסיפות של משכירי הנדל"ן, הספקים הגדולים והספקים הגדולים, כונסו אחרי שהנהלת מגה החליטה שלא תוכל להחזיר חובות לספקים, לנושים הפיננסיים ולמחזיקי נכסי הנדל"ן מהם פועלים סניפי מגה, אלא במתווה של תשלום מיידי על חשבון חובות עבר. מגה פנתה לבית-המשפט בלוד, שאישר למגה לערוך אסיפות נושים ולשלם בינתיים לספקים - במזומן.

 

האסיפה עם הבנקים וחברות האשראי והביטוח תיערך מחר, בעקבות דרישת בנק הפועלים בעיקר, להזרים עוד מאות מליוני שקלים למגה ולהעמיד לה בטוחות. מגה הציעה שתשלום החובות לבנקים יידחה לעוד 3 שנים וייפרס על פני 7 שנים.

 

הצבעות הנושים הגדולים של החברה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הצבעות הנושים הגדולים של החברה(צילום: מוטי קמחי)

 

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)
 

"מגה זה לא עוד קלאבמרקט"

בפתח האסיפה של הספקים הגדולים, אמר קפלן: "אנחנו זקוקים לכם כי אנחנו כרגע נמצאים בסחרור. אם לא ידרכו בחנויות מגה, אם לא תהיה תוצרת על המדפים - ההבראה לא תצלח וזה לא טוב גם לכם. אם תתנו כתף בהמשך הדרך במבצעים, גם זה יעזור".

 

הוא הזהיר: "מגה זה לא עוד קלאבמרקט. נפילתה של מגה תטלטל ותזעזע את שוק המזון באופן שקשה לחזות. ומי שחושב שהרשת הרביעית (הרשתות שאינן מגה ושופרסל מ.ק) תמלא את מקומה - טועה".

 

מנכ"ל מגה ברוקמאייר נשאל אם מגה תתן את התשלומים השבועיים בצ'קים דחויים. התשובה שלו היתה לא. "זה יקשה מאוד על ההחלטה שלנו", אמרו ספקים.

משמאל: אביגדור קפלן ורביב ברוקמאייר (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
משמאל: אביגדור קפלן ורביב ברוקמאייר(צילום: מוטי קמחי)

נציגת קוקה קולה התלוננה על כך ש"לספקים אין נגישות לבעלת השליטה. להטיף מוסר זה בסדר, אך לא רק על ברכי הספקים. הספקים הם לא אלה שהביאו את הרשת לאן שהגיעה. אנחנו מצפים שיינתן גיבוי של הבעלים שהחשיפה לא תעלה מעבר להיקף שהיא נמצאת בו היום". עם זאת, הנציגה אמרה ל-ynet כי החברה הצביעה בעד ההסדר, "אך עם הסתייגויות".

 

נציג תנובה אמר גם כן כי החברה תצביע בעד אך יש לה הסתייגויות. נציגי שטראוס מסרו בדיון כי "כי החברה מסכימה להסדר. למען השקיפות נוסיף שהחברה לא תוכל להגדיל את חשיפת האשראי שלה כלפי מגה". נציג אסם אמר כי "תהיה בעיה עם האספקות העתידיות אך נצביע בעד".

 

מיוניליוור נמסר כי "יוניליוור הצביעה בעד ההסדר, מתוך אמונה כי לרשת מגה תפקיד משמעותי בשוק המזון בישראל, ומתוך הבנה כי הרשת מהווה מקור פרנסה לאלפי עובדים".

 

בדיון השתתפו גם ספקים קטנים. אחד מהם, פנחס חיים מפרח תעשיות מזון שאל: "המרכז הלוגיסטי (מרלו"ג) שלכם עומד להיסגר. ספקים קטנים ובעיקר ספקי המותג הפרטי, שהיו רגילים לספק כל השנים למרלו"ג, צריכים לאתר כעת משווקים לאסםקת המוצרים. על מי יחולו העלויות הנוספות"? ברוקמאייר השיב לו: "נמצא דרך לספק שירותים שנתנו לאחד כמוך עד היום. נמצא דרך לספקם גם בעתיד".

 

הספקים הקטנים גם שאלו בנוגע לעתידה של עדן טבע מרקט, ועו"ד בר טוב הבהיר כי "כרגע פרטי ההסדר של עדן טבע מרקט לא מגובשים". יחד עם זאת הבטיח: "הצ'קים של עדן טבע מרקט לא יחזרו".

 

בתשובה לשאלה על חידוש האספקה למעדניות, סיפר ברוקמאייר כי "יש הרבה מוצרים שחסרים לנו כרגע, בעיקר במעדניות ונשמח לחזור לעבודה סדירה. הדרך הנוכחית מאוד מאוד מקשה עלינו. נשמח לחזור לשיטה הקודמת".

  

קפלן: "המצב הנוכחי הינו מצב רע והרסני וצריך לצאת ממנו כמה שיותר מהר. הספקים והעובדים יצליחו לשמש מנוע שיוציאנו מהמצב הזה". 

 

נזכיר כי כל ספק מצביע כגודל החוב שלו (מבחינה יחסית יש לגדולים ביותר משקל הכי גדול ולגדולים בכלל משקל יותר גדול, לכן הפרידו בינם לבין הספקים הקטנים מ.ק.) והרוב הנדרש לאישור ההסדר בכל אסיפה, זה 75% מהנשייה. לאחר מכן יתקיים הדיון בבית המשפט. אם יש רוב של 50% בלבד, גם אז אפשר לאשר את ההסדר בביהמ"ש, אך 75% זה השיעור הקבוע בחוק.

קופסת ההצבעות של הנושים הגדולים (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
קופסת ההצבעות של הנושים הגדולים(צילום: מוטי קמחי)

יו"ר מגה: "בנינו תוכנית להבראת החברה"

עם הקיעו למקום, קפלן התקבל בקריאות בוז על ידי העובדים המפגינים. "אנחנו עובדים מסביב לשעון ועושים כל ביכולתנו לגרום שכולם יתמכו בתוכנית להבראת מגה", אמר לעובדים. "ביחד כולנו נצעיד את מגה ליצבות. שיהיה בהצלחה לכולנו"

 

מחוץ לדיון התקיימה הפגנה של עשרות מעובדי מגה, שקיבלו את קפלו בקיאות בוז עם הגיעו למקום. "אנחנו עובדים מסביב לשעון ועושים כל ביכולתנו לגרום שכולם יתמכו בתוכנית להבראת מגה", אמר  לעובדים. "ביחד כולנו נצעיד את מגה ליצבות. שיהיה בהצלחה לכולנו".

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)
 

רביב ברוקמאייר, מנכ"ל מגה ב-3 השבועות האחרונים, אמר מחוץ לדיון כי "ביקשנו את הגנת ביהמ"ש כדי לנסות ולהגיע להסכמה עם כל השותפים שלנו, הספקים שלנו ום העובדים. הגענו להסכמה. ברור שהם עכשיו נסערים. אלו רגעים של הכרעה. אנחנו רוצים לצאת מפה היום בתקווה שבאמת ההסדר שאנחנו מציעים לספקים ולמחזיקי הנדל"ן יעבור. מחר יש אסיפה דומה עם הבנקים. אנחנו עשינו את המקסימום בימים האחרונים. ברור לגמרי שזה אתגר גדול לכל המרכיבים ואני מקווה שנצא מפה מחוזקים.

 

לשאלה אם חש מאוים וכי אם מופנות אליו אצבעות מאשימות השיב כי "לא הרגשתי מאויים בכלל, אבל הרגשתי את כובד האחריות מן הסתם. זה לא נעים הסיטואציה הזאת בסך הכל, אבל ברור לגמרי שלמגה יש מקום בשוק הקימעונאות בישראל. אי אפשר להתחמק מהעבר ואי אפשר להתחמק מהתוצאות, אבל אנחנו באנו לתקן. אנחנו רוצים לשפר. אם יעלה הדבר בידנו אני בטוח שנעשה את זה. בואו נראה מה יתפתח.

 

אתה אופטימי?

 

"אני מוטרד עם אופטימיות זהירה".

 

מגה מתפרקת מנכסיה

ביוני, גיבשו במגה תוכנית הצלה לחברה באישור מועצת המנהלים. בין היתר: פיטורי מאות עובדי סניפים ומינהלה, העברת שליש מהחברה לעובדים, מכירת 32 סניפים, הקטנת מלאים, קיצוץ בפרסום ומהלכי התייעלות נוספים.

 

בסוף השבוע האחרון הפגינה נציגות מצומצמת אך נחושה של עובדי מגה, מול בתי נשיא קוקה קולה רוני קוברובסקי ומבעלי השליטה ביפאורה רוני גת. מגה חייבת לחברה המרכזית למשקאות 25 מיליון שקל ולטמפו 14 מיליון שקל. הפגנה נוספת התקיימה מול הווילה של אחד מבעלי מגה והמושך בחוטיה, שרגא בירן.

 

הסיבה להפגנות אלה היא מצבה המתדרדר של הרשת על אף התוכניות לשיקום, גם בשל התנערות של ספקים ממנה וגם בשל סירוב אלון רבוע כחול להעמיד בטוחות לנושים או להזרים כספים נוספים לרשת. העובדים לא רק חוששים לגורל משרותיהם, הם כעת גם בעלים של החברה, במהלך מתוחכם של ראשי אלון. הבעלים המקוריים שלה, משכו ב-2013 דיבידנד של 100 מיליון שקל, מה שהעובדים כנראה לא יוכלו לעשות.

 

בטנם של הספקים קטנים מלאה על הספקים הגדולים: "הם מבוטחים לכן לא אכפת להם שמגה תיפול, בעוד שרוב הקטנים ייפלו", אמרה ל-ynet עינב אדיב ברר הבעלים של dpl יצרנית חיתולי בייביסיטר. זאת בנוסף ל-6,000 משפחות שיילכו הביתה. מגה היא הלקוח השני הכי גדול של הספקים. לא ברור למה אין פה בדיונים ובאסיפות נציג של הממשלה. מחכים שהכל יקרוס"?

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)
 

 

בינתיים מגה החלה להתפרק מנכסיה: היא מכרה את יופון (Youphone) לפלאפון, נכנסה להקפאת הליכים ברשת עדן טבע מרקט והחלה במהלכים להפסקת פעילות חברת ד"ר בייבי.  אלון רבוע כחול מפעילה בין היתר גם את הרשתות אלונית, דור אלון ו-AM:PM.

 

במקביל, צרכנים גילו שהם לא יכולים לממש את תווי הקנייה רב קארד ורב תו, ברשתות כמו ריקושט ורויאלטי. ועדי עובדים הודיעו שלא יקנו תווי קנייה השנה והודיעו לעובדים לממש במהרה את התווים שבידיהם, פן הרשת תקרוס.

 

לקראת סוף השבוע האחרון, מגה הציגה לאחרונה את דו"חות הרבעון האחרון של 2014. החברה ציינה בדו"חות כי מכרה במרס 50% מאחזקותיה ברדיו ללא הפסקה בע"מ וברדיו הצפון החזקות בע"מ בשווי של כ-9.8 מיליון שקל. שיעור אחזקותיה ירד עקב כך ל-16.5% והיא הרוויחה 1.6 מיליון שקל רווח הון.

 

לפי דיווחיה לבורסה, הפסדיה של מגה העמיקו ב-72% והסתכמו ב-88.5 מיליון שקל לעומת הפסד נקי של 50.3 מיליון שקל ברבעון המקביל ב-2013. המכירות ירדו ב-2.45%, הרווח הגולמי ירד ב-8.2% וההפסד התפעולי העמיק ב-28.8% ל-67 מיליון שקל. אלון רבוע כחול התחייבה לספק מימון נוסף לחברה בכ-240 מיליון שקל.

פורסם לראשונה 12/07/2015 15:23

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: מוטי קמחי
עובדי מגה הפגינו מחוץ לאולם הדיונים
צילום: מוטי קמחי
מומלצים