שתף קטע נבחר

החלפת מפרקים חוזרת: כל הסיבות והטיפולים

אלפי ישראלים כבר עברו ניתוחים להחלפת מפרק. חלקם נאלצים לעבור ניתוח החלפה חוזר מסיבות שונות. מדוע זה קורה, האם אפשר להימנע מניתוח ומה צפוי בעתיד בתחום?

החלפות מפרקים ראשוניות הפכו לניתוח שגרתי בתחום האורתופדיה. לפי הערכה, כ- 8,000 ניתוחי החלפת מפרקים מתבצעים בישראל בשנה, רובם החלפות מפרקי הברך והירך. בשנים האחרונות גם החלפות מפרקי הכתף, הקרסול, והמרפק, נעשו נפוצים אולם במספרים קטנים יחסית. 

 

קראו עוד על החלפת מפרקים:

לראשונה בישראל: ניתוח החלפת מפרק ירך בהתאמה אישית

ניתוח להחלפת מפרק ברך: ההכנות, הסכנות וההחלמה 

עברתם ניתוח בברך ועדיין כואב? יש פיתרון

 

במקביל לעלייה הקבועה במספר החלפות מפרקים ראשוניות, עולה מספר המטופלים הנזקקים להחלפה חוזרת. אולם, אין דין החלפה ראשונית כדין החלפה חוזרת, וענף ניתוחי החלפות המפרקים החוזרות, דורש מיומנויות יחודיות.

 

זיהום עלול להתרחש אצל אחוז קטן מהמנותחים מיד לאחר הניתוח (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
זיהום עלול להתרחש אצל אחוז קטן מהמנותחים מיד לאחר הניתוח(צילום: shutterstock)

 

מהן הסיבות להחלפת מפרקים חוזרות?

 

זיהום

הצורך בניתוח חוזר עקב זיהום יכול לקרות בסמוך לניתוח הראשוני בקרב אחוז אחד עד שלושה אחוזים מכלל המנותחים. הטיפול החוזר כולל אנטיביוטיקה ושטיפה כירורגית של איזור הניתוח והמשתל, כולל החלפת חלקים מהמשתל מחשש שהם מזוהמים בחיידקים.

 

כאשר מדובר בזיהומים מאוחרים, הבעיה חמורה יותר. זיהומים אלו נגרמים כתוצאה מפיזור של זיהום ממקור אחר בגוף: דרכי שתן, ריאות, טיפולי שיניים כירורגיים וכד'. לרוב זיהומים אלו נגרמים על ידי חיידקים אלימים במיוחד, ולכן הטיפול הניתוחי הנדרש חייב להיות אגרסיבי.

 

לרוב מדובר בניתוח  דו שלבי הכולל הרחקה של המשתל המזוהם, הטריית איזור המפרק, הכנסת תותב זמני עם אנטיביוטיקה מקומית לאיזור הניתוח. בשלב השני, לאחר מתן אנטיביוטיקה תוך ורידית לתקופה של מספר שבועות או אף חדשים, מבוצע ניתוח שני בו מוכנס משתל חדש. לרוב, נדרש משתל ייחודי וייעודי עקב השינוי בעצם שנגרם מהזיהום.

 

שחיקה או התרופפות

מפרק מלאכותי הוא למעשה סוג של מיסב, העובר שחיקה אחרי זמן. תהליך השחיקה גורם לשחרור חלקיקים זעירים לחלל המפרק. תאי הדם הלבנים מנסים "להילחם" באותם חלקיקים כבכל גוף זר, ונעשים תאים "אוכלי עצם" (אוסטאוקלסטים), המעכלים את העצם סביב המשתל וגורמים לשחרור אחיזתו לעצם. כתוצאה מכך חש המטופל כאבים ופגיעה בתפקוד.

 

תהליך השחיקה נמשך שנים, למרות שכיום מנסים להילחם בתהליך זה על ידי שימוש במשתלים העשויים מחמרים עמידים יותר: טיטניום, חומרים קרמיים, פלסטיק עמיד וכד'.

 

עדיין ישנם מיליוני מטופלים שנותחו במשתלים הישנים, רובם מבוגרים, ולרוב מטופלים בתרופות שונות. על הצוות המטפל לעשות הערכת מצב קפדנית של החולה, העצם, אופי השחיקה, הערכת חסר העצם המשני לשחיקה, ולתכנן בצורה קפדנית את הניתוח. 

 

בניתוחים אלו לרוב נדרש משתל ייעודי. לעיתים קרובות נדרשת גם השתלת עצם או שימוש בתחליפי עצם, עקב איכות העצם הירודה של המטופל, עליה יש לייצב מפרק חדש.

 

המשתלים היעודיים להחלפה חוזרת הם גדולים יותר מהמשתל המקורי, ועליהם להיות ורסטיליים יותר. בהתאם, הם גם יקרים יותר ממשתלים ראשוניים. יחד עם שתלי העצם ותחליפי העצם, הניתוח החוזר להחלפת מפרקים הופך למטלה כלכלית משמעותית.

 

שברים על משתלים ובקרבתם

מנותחים צעירים יחסית, שהחלפת המפרק פתחה עבורם אפשרות להגשים חלום וחוזרים לעסוק בספורט, לעשות סקי ולטייל, נמצאים בסיכון גבוה ליפול ולגרום לשברים על המשתל או בסביבתו. גם מנותחים מבוגרים עלולים למעוד ושבר בירך היא פציעה שכיחה בגיל השלישי, גם כאשר מדובר בירך מושתלת.

 

הטיפול בשברים אלו קשה ומאתגר במיוחד, ודורש שילוב מיומנויות ראשית יש לבצע הערכת מצב של המטופל ושל המשתל: אם המשתל יציב ומתפקד היטב, והשבר לא גרם להתרופפות חריפה, יש לטפל בשבר עד להחלמתו והחזרת המצב לקדמותו.

 

אם השבר גרם להתרופפות אחיזת המפרק או לחילופין, יש עדות קלינית ורנטגנית להתרופפות המשתל טרום השבר, לפנינו אתגר כפול: לטפל הן בשבר והן במשתל. כאן נדרשים הידע, הניסיון והציוד המתאים. הניתוחים לרוב מורכבים, תוך שילוב מנתחים מנוסים משני התחומים, וכאמור, שימוש במשתלים ייחודיים ויקרים.

 

צפו במקרה של ניתוח חוזר במפרק הברך:

 

 

העתיד יוכיח אם המעבר לשימוש במשתלים מחמרים מרוכבים ועמידים, יקטין בעתיד את שעור המנותחים כתוצאה משחיקה ואולי אף יימצאו תרופות שימנעו או יעצרו את תהליך שחלוף תאי הדלקת לתאים "אוכלי עצם", הגורמים להתרופפות. עד שזה יקרה, חשוב לוודא כי במידה ואתם צפויים לעבור ניתוח חוזר, הרופא המטפל מומחה ומנוסה בניתוחי החלפת מפרק חוזרים.


הכותב הוא מנהל החטיבה האורתופדית במרכז הרפואי תל אביב




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ניתוח החלפת מפרק חוזר הוא מורכב יותר מניתוח ראשון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים