שתף קטע נבחר

אסטרואיד יוקרתי יתקרב היום לכדור הארץ

5.4 טריליון דולר הוא שוויו המוערך של האסטרואיד שיחלוף היום ליד כדור הארץ. מה הוא מכיל ולמה הוא כל כך מיוחד?

אסטרואיד בגודל 800 מטרים, שככל הנראה מכיל ליבת פלטינה, בשווי של 5.4 טריליון דולר צפוי לעבור היום (ראשון) ליד כדור הארץ. ליבת הפלטינה של האסטרואיד שוקלת כ-100 טון ובכך מעלה את ערכו. האסטרואיד צפוי להכיל גם חומרים נוספים יקרי ערך.

 


היום ומחר יחלפו שני אסטרואידים קטנים במרחק קרוב יחסית לכדור הארץ. המעבר הראשון יהיה היום, של האסטרואיד הקרוי בשם UW158 2011. האסטרואיד יחלוף במרחק של כ-2.5 מיליון ק"מ בלבד מכדור הארץ, מרחק הגדול פי 6.4 ממרחקו הממוצע של הירח מאיתנו. במונחים אסטרונומיים, מרחק כזה נחשב קרוב מאוד יחסית.

 

אסטרואיד זה התגלה ב-25 באוקטובר, 2011, באמצעות הטלסקופים של פרוייקט ניטור האסטרואידים pan-starrs. זהו אסטרואיד קטן יחסית, שגודלו אינו עולה על 350 מטר. מניתוח מדידות של אור האסטרואיד נראה כי הוא חג סביב צירו אחת למחצית השעה.

 

אסטרואיד זה נחשב לאסטרואיד שמכיל אחוז גבוה של מתכות והוא כנראה שריד של התנגשויות רבות בין אסטרואידים שלבסוף הותירו ליבה מתכתית שאסטרואיד זה הוא אחד השברים שלה. ייתכן ואסטרואיד זה מכיל מתכות כבדות ואיזוטריות ששכיחותן בשביטים גדולה מאשר שכיחותם על פני כדור הארץ. מסיבה זו, אסטרואידים בכלל ואסטרואיד זה בכלל, מצויים בין המטרות של משימות כרייה של מתכות נדירות באוסטרואידים. השווי המשוער של המחצבים העשויים להיות באסטרואיד כזה, שכוללים אולי פלטינה וכדומה, מוערך בטריליוני דולרים – שווי המצדיק משלוח של חללית כרייה בעתיד הנראה לעין.

 

המסלול של אסטרואיד זה, ששייך למשפחה של אסטרואידים מסוג – אמור, מביא אותו מדי פעם לקרבה מסוכנת לכדור הארץ. בקרבה הקטנה לשמש מרחקו זהה למרחק כדור הארץ ממנה ואילו במרחק הגדול ביותר הוא מצוי במרחק של פי 2.2 ממרחק כדור הארץ מהשמש.

 

האסטרואיד השני שיחלוף בקרבה גדולה אלינו, BQ18 2013 יחלוף בבוקרו של יום שני במרחק של 3.5 מיליון ק"מ בלבד מכדור הארץ. זהו אסטרואיד קטן שגודלו כמה עשרות מטרים לכל היותר.

 

שני האסטרואידים יחלפו כאמור במרחק מיליוני ק"מ מכדור הארץ במסלולם סביב השמש. בגלל גודלם המאוד קטן, יחסית, והמרחק בין מיליוני הק"מ שהם ימצאו מאיתנו בעת המפגש, אפשר יהיה לראותם רק באמצעות טלסקופים גדולים מאוד או באמצעות צילומים. נאס"א מתכוונת לסקור את האסטרואיד הגדול מבין השניים, UW158 2011 באמצעות מכ"מ, כדי לקבל מידע טוב יותר על הצורה שלו, שהיא כנראה מוארכת, והרכבו. ניתוח הצילומים ייראה גם אם לאסטרואיד זה יש ירח קטן, כפי שהתגלה סביב אסטרואידים אחרים שחלפו קרוב לכדור הארץ.

 


המידע בדבר חליפה קרובה של אסטרואידים אלה ידוע לפי חישובי המסלול שלהם והוא אינו חדש. הוא מופיע גם בספר השנה האסטרונומי לשמי ישראל לשנת 2015, יחד עם מעברים נוספים של אסטרואידים קרובים השנה. המעבר הקרוב הבא השנה יהיה ב-26 בנובמבר. אז יחלוף האסטרואיד WN69 2011 במרחק של 1.2 מיליון ק"מ בלבד מכדור הארץ.

 

אגב – בימים אלה עדיין אפשר לראות את שני כוכבי הלכת נוגה וצדק מעל האופק המערבי מיד לאחר השקיעה. נוגה, הבהיר יותר, ממשיך להתרחק לכיוון מזרח.

 

מידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים לשנת 2015

אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב- YNET.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדמיית התקרבות האסטרואיד
מומלצים