שתף קטע נבחר

שוטף פלוס אזכרה: אין כסף לקבור ביוון

ההגבלות על משיכת כסף משאירות גופות בחדרי המתים ומאלצות משפחות להכריז על חדלות פירעון רק כדי להביא את יקיריהם לקבורה. "צריך 800 אירו עבור הלוויה, אבל לאנשים אין יותר מ-20 בכיס", מספרים בעלי בתי קברות

עובד בבית קברות באתונה (צילום: AP) (צילום: AP)
עובד בבית קברות באתונה(צילום: AP)

משבר ההון החמור ביוון נותן אותותיו בכל ההיבטים השונים של החיים – ובהם גם המוות. בתי לוויות ביוון נאבקים במגבלות בנקאיות שמגבילות את הלקוחות למשיכה בת 60 אירו (250 שקלים) בלבד מדי יום. אבל אפילו בתי הקברות הצנועים ביותר במדינה דורשים סכום הגדול פי 15 מכך, והנוהג ביוון הוא לערוך הלוויות מיד לאחר הפטירה – ולשלם על כך במזומן.

 

"בגלל הגבלות ההון של הבנקים, לא משנה ממי ביקשנו כסף – לא הצלחנו לכסות את ההוצאות", סיפר יוסטריוס וולמאנדיס, מנהל בית לוויות במזרח הבירה אתונה.

קשישה בבית קברות במזרח אתונה (צילום: AP) (צילום: AP)
קשישה בבית קברות במזרח אתונה(צילום: AP)
בלית ברירה - ממשיכים לעבוד כרגיל בבתי הלוויות (צילום: AP) (צילום: AP)
בלית ברירה - ממשיכים לעבוד כרגיל בבתי הלוויות(צילום: AP)
 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
אך העבודה המשיכה כסדרה מאחורי הקלעים בבית הקברות בשבועות האחרונים. העובדים המשיכו להסיר את הניילונים שעטפו את ארונות הקבורה והשתמשו באקדח סיכות כדי להצמיד בדי נוי סביב הארונות. אך העסק של וולמאנדיס מסתמך על תשלומים גדולים וחד-פעמיים שמגיעים ממשפחות המנוחים, החל מ-800 אירו (3,300 שקלים), ובשלב זה כמעט בלתי אפשרי לגבות.

 

"כדי להתחיל את שירותי האשכבה, אנחנו זקוקים ל-1,000-800 אירו, אבל אנשים נותנים לנו 50, 70 או אפילו 20, ואומרים לנו שזה כל מה שיש להם", סיפר וולמאנדיס.


בתי לוויות דורשים סכומים כה גבוהים מראש מחשש שלא יקבלו את כספם בתום הטקס. כמעט תמיד מדובר בתשלום במזומן. השימוש בכרטיסי אשראי ובהמחאות הוא נדיר מאוד עבור עסקאות מסוג זה ביוון, שכלכלתה עדיין מתבססת בעיקרה על מזומן.

 

הקשיים בגיוס כספים כבר הביאו לכמה השלכות מחרידות במיוחד, כך על פי וולמאנדיס ומנהלי בתי לוויות אחרים במדינה. ישנם מקרים שבהם גופות נאלצות לשהות זמן ארוך מהרגיל בחדרי המתים, וכמה אנשים אף נאלצו להכריז על חדלות פירעון כדי להיות זכאים למימון מהמדינה כדי לערוך לוויות לקרוביהם.

שלט באתונה: "הלוויה ב-800 אירו" (צילום: AP) (צילום: AP)
שלט באתונה: "הלוויה ב-800 אירו"(צילום: AP)
מיואשים בתור לבנק (צילום: AP) (צילום: AP)
מיואשים בתור לבנק(צילום: AP)
 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

הבנקים ביוון נסגרו ב-29 ביוני, אז פג תוקפה של תוכנית החילוץ השנייה שניתנה למדינה, והיא הגיעה למצב של חדלות פירעון אל מול קרן המטבע הבינלאומית. אתמול (יום ב') נפתחו הבנקים מחדש עם תנאים דומים, לפיהם לא ניתן למשך יותר מ-60 אירו ביום או יותר מ-420 אירו בשבוע. טרם נודע מתי יוסרו הגבלות אלו על משיכת מזומנים.

 

פטרוס קמפיטסיס, מייצר מצבות שיש באתונה, אמר כי היוונים כעת תרים אחר שירותי האשכבה הבסיסיים ביותר – מה שפוגע בעסקיו. "יש לנו בעיה גדולה, בעיה גדולה מאוד", אמר, "לאנשים אין כסף והם מנסים לארגן הלוויות במחיר הכי נמוך האפשרי. לאחר ההלוויה עצמה, כל שנותר הוא לקשט את הקבר. אבל מה קורה אם אין לך כסף? אז זה לא קורה. המחסור במזומנים – משמעותו שהתעשייה בקיפאון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים