שתף קטע נבחר

מש' הבריאות: עלייה דרמטית בהידבקות בחיידק הברוצלה

חיידק הברוצלה פוגע בצאן, בגמלים ובבקר ומועבר לבני האדם בצריכת חלב לא מפוסטר. בשנת 2014 דווח על פי שניים מקרים של המחלה, ביחס לשנה הקודמת. איך ניתן למנוע הידבקות מהמחלה?

בשנים האחרונות חלה עלייה דרמטית בשיעור ההידבקות בחיידק הברוצלה בקרב בני אדם: בתקופה האחרונה מדווח מדי יום על חולה אחד לפחות החולה במחלת הברוצלוזיס, ובבית החולים אושפזו,ק בשנתיים האחרונות, כ-150 חולים בעקבות המחלה.

 

בשנת 2014 דווח משרד הבריאות על 596 מקרים, עלייה של קרוב לפי שניים ביחס ל- 322 מקרים בשנת 2013, ופי שלושה ביחס ל- 182 מקרים שדווחו בשנת 2012. בעשור האחרון דווח על שני מקרי תמותה בשל המחלה, מרבית החולים הינם מקרב האוכלוסייה הבדואית בדרום, מיעוטם תושבי מרכז וצפון הארץ.

 

קראו על התפרצויות קודמות של המחלה:

ירושלים: התפרצות חיידק בשל גבינות לא מפוסטרות

מה גרם להתפרצות חיידק הברוצלה בצפון?

מדאיג: עלייה במספר החולים כתוצאה מהרעלת מזון

 

בידקו האם החלב שאתם שותים עבר פיסטור (המחשה: ShutterStock) (המחשה: ShutterStock)
בידקו האם החלב שאתם שותים עבר פיסטור(המחשה: ShutterStock)

 

מהי מחלת הברוצלוזיס

ברוצלוזיס (הנקראת גם קדחת מלטה) נגרמת על ידי חיידק הברוצלה, ומועברת מבעלי חיים לבני אדם דרך מגע עם בעל חיים נגוע או עקב צריכה של מוצרי חלב לא מפוסטרים.

 

בבני אדם המחלה יכולה להיראות כמו שפעת קלה, אך עלולה גם להתבטא בתחלואה קשה ולגרום לפגיעות במערכות גוף שונות כמו עקרות בקרב גברים, הפלות בקרב נשים, לנכות, ובמקרים נדירים אף למוות. 

 

על רקע נתונים אלו, מתריעים משרד הבריאות ומשרד החקלאות ופיתוח הכפר מפני צריכת חלב ומוצרי חלב לא מפוסטרים, בדגש על חלב עזים לא מפוסטר.

 

במשרדים מציינים כי חלב עזים הוא טוב, מזין ובעל סגולות בריאותיות, אבל חלב עזים לא מפוסטר ומוצרי חלב נגועים שלא עברו תהליך פסטור, עלולים להדביק בני אדם במחלת הברוצלוזיס ואף במחלות נוספות.

 

 

איך מונעים הדבקה בחיידק הברוצלה 

וודאו כי החלב עבר תהליך פסטור או הרתחה - אם אינכם יודעים זאת בוודאות, אל תשתו ממנו ואל תאכלו מוצרים שהוכנו מחלב זה.

 

הימנעו מצריכת מאכלי חלב ביתיים - ותרו על מוצרי חלב ביתיים כמו גלידות ביתיות, גבינות, יוגורטים, כנאפה וכו', שאינכם יודעים בוודאות כי הוכנו מחלב מפוסטר.

 

איך מזהים מזון מפוקח - כל מוצרי החלב הנמכרים ברשתות השיווק ונושאים תווית יצרן מפוקחים ובטוחים לשימוש.

 

במקרה של אפטות - שימו לב: הוכח מחקרית כי לחלב עזים לא מפוסטר אין יתרון על פני חלב עזים מפוסטר בריפוי אפטות.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אם היוגורט עשוי מחלב לא מפוסטר - אתם בסכנת הדבקה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים