שתף קטע נבחר

מוכי טראומה: המפלט ההררי לשיקום דובים

הם נכלאו, הוכו והורעבו על ידי בעליהם. חלקם הוחזקו במסעדות למטרות שעשוע. בשנים האחרונות מנסה מתחם מיוער השוכן בין הרי הקרפטים שברומניה להעניק לדובים שעברו טראומה בשביים מקום להחלים

הזדמנות שנייה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הזדמנות שנייה(צילום: AFP)
דובת הקרקס מוּרה הגיעה לאחד ממקלטי הדובים החומים הגדולים ביותר שבלב רכס הרי הקרפטים שברומניה, אחרי שסבלה מחמש שנים של התעללות בלתי נסבלת וסירבה בשל כך להמשיך ולהופיע.

 

80 דובים - כלואים, מוכים ומורעבים על ידי בעליהם - שחולצו משביים, נלקחו למקלט "ליברטי" (Libearty) כדי להחלים מהטראומה שעברו, אך תהליך הריפוי עשוי להיות ארוך. מורה, למשל, מתחילה אינסטינקטיבית לרקוד כשמגיע זמן הארוחה. "היא עדיין חוששת שאם היא לא תרקוד - לא תקבל אוכל", מספרת המדריכה פולה קיוטלוס לסוכנות הידיעות הצרפתית.

 

מורה, שביצעה במשך חמש שנים פעלולים בקרקס "גלובוס" שבבוקרשט, הפסיקה יום אחד להופיע ועמדה בעקשנות על עמדתה עד שבעליה החליט להביאה למקלט.

ביקורי תיירים מתאפשרים רק למשך שלוש שעות בכל יום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ביקורי תיירים מתאפשרים רק למשך שלוש שעות בכל יום(צילום: AFP)
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
המתחם, המתפרש על פני 680 דונמים, הוקם ב-2005 כתוצאה מסערה ציבורית שהוצתה בעקבות מצוקתה של דובה בשם מאיה. הדובה פגעה בעצמה במחאה נגד התנאים הקשים שבהם הוחזקה, ולבסוף מתה מפצעיה. "מאיה הייתה להשראה להקמת המקלט", סיפרה כריסטינה לפיס, נשיאת ארגון זכויות בעלי החיים "מיליוני חברים".

 

שתי הדובות הראשונות שהגיעו למקלט היו לידיה וכריסטי, שבמשך שבע שנים חלקו מכלאה קטנה - בת חמישה מטרים רבועים - בתוך מסעדה, שלקוחותיה שעשעו את עצמם במתן בירה לחיות. הכפות שלהן היו מכוסות כולן שריטות מבקבוקי הזכוכית.

 

כל הדובים במקלט מגיעים מעבר "עצוב אך מחנך", חלקה קיוטלוס עם הסוכנות הצרפתית. באמצעות פתיחת דלתות המקלט לתיירים, אולם לא ליותר משלוש שעות ביום, מקווה המקום להחדיר במבקרים נקודת מבט חדשה על סוגיית חיי בעלי חיים בכלובים.

 

הביקור במקלט שינה את היחס לגני חיות

ג'ון הנקוק מבריטניה הוא אחד מהתיירים המעידים כי הביקור במקלט שינה אותם. לדבריו, הוא לא מעוניין יותר לראות בעלי חיים בגני חיות אחרי שראה במו עיניו את השלכות הכליאה.

מקבלים מזון פעם ביום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מקבלים מזון פעם ביום(צילום: AFP)

"זו סביבה אידיאלית עבור דובים", אמר הנקוק. "הם מקבלים כל מה שהם צריכים". אדמת המקלט נתרמה על ידי העיר זרנסטי, וכוללת יער שופע וביצות עבור הדובים, שמקבלים מזון פעם ביום על ידי הצוות.

 

"הם לא יוכלו לעולם לחזור לטבע משום שהם איבדו את מרבית מהאינסטינקטים החייתיים שלהם ולא יצליחו לשרוד לבדם ביער, לריב על נקבה או על אוכל", טוענת קיוטלוס.

 

עד כה הושקעו כשני מיליון אירו במקלט, שבו ביקרו יותר מ-20 אלף תיירים ב-2014, 60 אחוזים מתוכם היו זרים.

 

דובים חומים שכיחים ברומניה ואוכלוסייתם נאמדת בכ-6,000. באזורים ההרריים דובות וגוריהן לעתים משוטטים אל תוך הכפרים בניסיון להשיג אוכל בפחי האשפה.

 

"חדר ילדים" לגורים יתומים

בפרויקט פורץ דרך נוסף, גורים שהופרדו מאמם כתוצאה מתאונה או בגלל האדם, מועברים ל"חדר הילדים" בהרי ההאסמס, כ-200 קילומטרים צפונית לזרנסטי. "גורי דובים עדינים מאוד ופגיעים עד גיל שנתיים או שלוש", אמר מייסד הפרויקט, לאונרדו ברצ'קי.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
   
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

לדבריו, כך הצוות מצליח להגן עליהם ובו זמנית לעודד אותם לדאוג לעצמם, במיוחד בחיפושים אחר מזון.

"חשוב שהגורים יגדלו רחוק ככל האפשר מבני האדם" בטרם יחזרו לחיים בטבע. הוא הוסיף כי כמאה גורים שוחררו עד כה בהצלחה לטבע.

 

ברצ'קי אמר כי האיומים המרכזיים לחיי הדובים הם הפלישה המתגברת של האדם לבתי הגידול שלהם וכן כריתת יערות. קיוטלוס מעידה כי ישנם אנשים המעוניינים להפוך אותם לחיות מחמד.

 

לדבריה, בשנות ה-90 מסעדות רבות באזור הקרפטים הציגו דובים בכלובים כדי למשוך תיירים, אולם מראות אלה הפכו מאז לנדירים יותר ויותר. זאת משום שרומניה העבירה כמה חוקים נוקשים כדי לעצור את התופעה ולמנוע את המשך ההתעללות. "כעת, ישנם אולי תריסר דובים הממתינים לחילוץ ברומניה", קבעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
דובים במקלט ברומניה
צילום: AFP
מומלצים