שתף קטע נבחר

זיו הפך לג'ון, גרי לפיליפ: כך בוצעה הונאת הענק

הקימו אתרים למסחר מניות, השתמשו בעשרות מיליוני זהויות, החליפו שמות בדויים ושלחו הודעות למשקיעים: "הפוטנציאל אדיר, זה הזמן לקנות". כתב האישום חושף: כך הישראלים זיו אורנשטיין וגרי שאלון הריצו מניות בארה"ב

 

 

80 מיליון חשבונות בנק פרוצים, הרצת מניות בארצות הברית, שמות בדויים ופוטנציאל ל-20 שנות מאסר – זו השורה התחתונה של פרשת פשיעת הסייבר הטרנס-אטלנטית שנחשפה אתמול (ג'). בכתב האישום שהוגש לבית משפט המחוזי בדרום מדינת ניו יורק מואשמים שני הישראלים שנעצרו בארץ, גרי שאלון וזיו אורנשטיין, יחד עם האמריקני-ישראלי שטרם נעצר יהושע שמואל אהרון, בשורת עבירות כלכליות חמורות שבוצעו לכאורה באופן שיטתי החל מאמצע 2011.

 

  • לקריאת בקשת ההסגרה והאישומים נגד שאלון ואורנשטיין - לחצו כאן

 

על פי האישום, הם פרצו לכ-80 מיליון חשבונות בנקים וגנבו פרטי חשבון. עם פרטי החשבון האלה הם הריצו מניות של חברות קטנות שכל עסקה בהן יכולה לחולל שינוי גדול בערך המניה. הרצות המניות בוצעו על ידי קידום פרסומי באינטרנט, בעיקר באמצעות פעילות אינטנסיבית של דואר אלקטרוני בין משקיעים. "באמצעות שליטה במספר רב של אתרים ורשימות תפוצה, נאשמים אהרון ושאלון בהעלאת ערך מניות בזמן קצר ביותר ובעשיית רווח שלא כדין", נטען בכתב האישום.

 

בשנים 2012-2011 קשרו אהרון ושאלון קשר עם אורנשטיין להרצת שש מניות לפחות של חברות בתחומי החקלאות, הרפואה ועוד. רשימת החברות מפורטת על ידי התביעה האמריקנית וכוללת את Southern Home Medical Equipment, Greenfield Farms Grassfed Beef, Next Generation Energy Corporation, Mustang Alliances, IDO Security and Premier Brands.

 

לפי כתב האישום, הנאשמים החזיקו בשמות בדויים: אהרון (31), שטרם נעצר, כונה "מייק שילדס". מדובר בבעל אזרחות כפולה, ישראלית ואמריקנית, שלטענת התביעה מתגורר בישראל. שאלון (31), שמעצרו הוארך הבוקר בבית המשפט בישראל, כונה "פיליפ מוסרט" ו"כריסטופר האנג'הם". אורנשטיין (41), שגם מעצרו הוארך הבוקר בבית המשפט בירושלים, כונה "אביב שטיין" ו"ג'ון אברי".

 

התביעה האמריקנית דורשת לזמן את הנאשמים לדין בהתאם לחוק הפדרלי, כל הנראה באמצעות הסגרת שניים מהם מישראל, וכן לדרוש מהם להחזיר את הכספים שהוציאו במרמה. הבוקר האריך בית משפט השלום בירושלים את מעצרם של שאלון ואורנשטיין ב-20 יום, והפרקליטות הגישה את בקשת ההסגרה. לדברי נציגת המדינה, הם גרפו לכיסיהם מיליוני דולרים, ואצל אחד מהם נתפסו שני מיליון שקל במזומן.

 

הרשויות בארה"ב מייחסות לשאלון ולאורנשטיין עבירות בנוגע לניירות ערך, מרמה והתחזות, שעשויות לגרור עונשים של יותר מ-20 שנות מאסר. הראיות בתיק כוללות הודאות של עדי מדינה, תכתובות אי-מייל ופרטי עסקאות סחר של מניות. שופט השלום שמואל הרבסט הסביר הבוקר בבית המשפט: "נגד המשיבים ונגד אדם נוסף הוגש אישום בגין שבע עבירות של הלבנת הון, הונאה וגניבת זהות".

אורנשטיין. אחראי הכספים (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
אורנשטיין. אחראי הכספים(צילום: בראל אפרים)
על פי התביעה האמריקנית, ב-2011 וב-2012 שלטו הנאשמים ב-20 אתרי קידום מכירות לפחות וברשימות של כתובות דואר אלקטרוני. הם שלחו הודעות מייל מרובות על מניה, כך שנחזה שהדוא"ל הגיע ממקורות שונים שאינם קשורים זה לזה. לפני ביצוע פעולות אלה, הנאשמים או אנשים מטעמם רכשו את המניה שהם ביקשו לקדם, ובכך עודדו את רכישתה.

 

בנוסף צוין כי "הנתבעים נקטו אמצעים משוכללים לטשטש את זהותם ולהסתיר את הקשר שלהם עם אתרי קידום המכירות ופעילותם המסחרית. זאת עשו באמצעות כינויים מרובים, שימוש בכמה כתובות דואר אלקטרוני במקביל ופעילות בחשבונות בנק ברחבי העולם".

 

חלוקת תפקידים

על פי כתב האישום בניו יורק, אהרון כתב ויצר את כתובות המייל ואתרי קידום המכירות ברשת. שאלון שלח הודעות מייל, הכניס את תוכנו ורכש שמות דומיין אינטרנטיים. אורנשטיין היה אחראי על טיפול בכספים וברווחים ושילם תשלומים לצדדים שלישיים. לאחר קידום המכירות מכרו השותפים את המניות לאחרים, וכך מחיריהן עלו ונופחו מעבר לערכן האמיתי.

שאלון. רכש את הדומיין (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
שאלון. רכש את הדומיין(צילום: בראל אפרים)
 

תחת הכותרת "תוכנית SHOM", מפרטת התביעה הפדרלית, הפיצו השלושה הודעה כביכול מטעם חברה המספקת שירותי בריאות וציוד למוסדות בריאות לרכוש את מניית חברת SHOM כהשקעה מצוינת לטווח ארוך. "זו הזדמנות חסרת תקדים עם פוטנציאל רווחי עצום", כתבו. "זה הזמן הנכון לרכוש את המניות באופן מיידי".

 

בתחתית המודעה צוין כי היא נכתבה מטעם חברה בת של החברה עצמה, ובה מודגש כי בעלי המניות מטעם החברה רשאים גם הם לרכוש מניות וניירות ערך ולמכור אותן מיד.

 

בתקופת פעילות במניית SHOM עלה מחירה באופן דרמטי. לפני שהחלו להריץ את המניה במאי 2011 עמד נפח המסחר שלה על 1.2 מיליון מניות, וכעבור שלושה ימים זינק הנפח ל-30 מיליון.

 

בכתב האישום מפורטים תוכניות נוספות, בהן "תוכנית GRAS", למכירת מוצרים לתעשיית הבקר לרשתות שיווק; "תוכנית "NGMC", לחיפוש ופיתוח גז טבעי בארה"ב; "תוכנית MSTG", לפיתוח חברת כריית זהב בהונדורס; "תוכנית IDOi" לשיווק תוכנה לסריקת כף הרגל, ו"תוכנית BRND", לשיווק ורכישה של משקאות ותוספי תזונה לרשתות מזון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בראל אפרים
שאלון ואורנשטיין, הבוקר בבית המשפט
צילום: בראל אפרים
מומלצים