שתף קטע נבחר

אובמה באתיופיה: קדמו סובלנות וזכויות אדם

בעת ביקורו הראשון של נשיא אמריקני מכהן במדינה האפריקנית לא היסס אובמה לדבר על הסוגיה הנפיצה: "על אתיופיה לקדם דמוקרטיה בשטחה". הוא גם התייחס להתבטאות של האקבי הרפובליקני על ההסכם עם איראן ("אובמה מצעיד את הישראלים למשרפות") ואמר: "דברים מגוחכים ועצובים"

 

 

אחרי שעורר את זעמם של קנייתים רבים כשקרא להם לקדם זכויות להט"ב, קרא היום (יום ב') נשיא ארצות הברית ברק אובמה לאתיופיה לקדם את הדמוקרטיה בשטחה. בנאום שנשא באדיס אבבה אמר אובמה שיותר חופש עיתונות וסובלנות כלפי קולות אופוזיציוניים יחזקו את האג'נדה של הממשלה האתיופית.

 

עוד סיפורים מרחבי העולם ישירות לפיד בדף הפייסבוק של ynet חדשות בעולם

תרעומת בקניה: אובמה קרא לזכויות להט"ב

 

הנשיא האמריקני הגן על החלטתו לבקר באתיופיה למרות הרקורד הלא מחמיא שלה בסוגיית זכויות אדם. אובמה אמר שארה"ב רוצה לשתף פעולה עם ממשלות אחרות על בסיס אינטרסים הדדיים גם אם הפרקטיקות הדמוקרטיות שלהן לא עומדות בקנה אחד עם האמריקניות. אולם לדבריו, ארה"ב ממשיכה להעלות את סוגיית זכויות האדם בשיחותיה עם מדינות אלה. הוא הוסיף שאינו נושך את לשונו בדיונים שהוא מקיים עם מנהיגים זרים.

 

אובמה עם נשיא אתיופיה מואטה טשומה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אובמה עם נשיא אתיופיה מואטה טשומה(צילום: AFP)

ועם ראש ממשלת אתיופיה היילמריאם דסלן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ועם ראש ממשלת אתיופיה היילמריאם דסלן(צילום: רויטרס)

אובמה קרא למנהיגי אתיופיה להפסיק את הדיכוי של חופש העיתונות והפתיחות הפוליטית, בשעה שארגוני זכויות אדם תוקפים אותו על הלגיטימציה שהוא נותן למשטרים מדכאים בכך שהוא מבקר בשטחם. "כשכל הקולות נשמעים, כשאנשים יודעים שמכלילים אותם בתהליך הפוליטי, זה הופך את המדינה למצליחה יותר", אמר אובמה במהלך מסיבת עיתונאים משותפת שקיים עם ראש ממשלת אתיופיה היילמריאם דסלן. ביקורו של אובמה באתיופיה הוא ביקורו הראשון של נשיא אמריקני מכהן במדינה האפריקנית, שכיום כלכלתה צומחת בקצב מרשים ובעבר סבלה מעוני ורעב קשים.

 

למרות ההתקדמות שעשתה אתיופיה, בקהילה הבינלאומית מודאגים מהפגיעה בזכויות אדם במדינה וכן מהיעדר חירויות פוליטיות במדינה. הבחירות הכלליות שנערכו בחודש מאי האחרון מוטלות בספק מבחינת מהימנותן בעקבות העובדה שמפלגת השלטון זכתה בכל המושבים בפרלמנט.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אובמה אמר שהוא היה כן בשיחות שניהל עם המנהיגים האתיופים לגבי הצורך לאפשר ליריביהם הפוליטיים לפעול בצורה חופשית. "אף אחד לא מטיל ספק בצורך שלנו לשתף פעולה עם מדינות גדולות שעמן יש לנו מחלוקות", הוא נתן את סין כדוגמה, "וזה נכון גם עם אפריקה".

 

ראש ממשלת אתיופיה אמר שארצו מחויבת לדמוקרטיה. "המחויבות שלנו לדמוקרטיה אמיתית", הוא אמר, והוסיף כי לעתים האופן שבו נתפש מצב זכויות האדם באתיופיה אינו משקף את המציאות, וביקש מאובמה להתחשב בכך שמדובר בדמוקרטיה צעירה.

 

הנשיא האמריקני גם התייחס לקמפיין לנשיאות ארה"ב, ומתח ביקורת על ההתבטאויות השנויות במחלוקת של כמה מועמדים רפובליקניים, בהם המיליארדר דונלד טראמפ ("ג'ון מקיין אינו גיבור מלחמה כי נתפס בשבי") ומושל ארקנסו לשעבר מייק האקבי ("אובמה מצעיד את הישראלים לשערי המשרפות"). לדברי אובמה, לוויכוח בין המועמדים לנשיאות ארה"ב מגיע הרבה יותר מאשר הרטוריקה שהנפיק המועמד הרפובליקני טראמפ על גיבור מלחמת וייטנאם ג'ון מקיין. "אולי טראמפ זוכה בכותרות, אבל זו איננה מנהיגות", אמר הנשיא האמריקני. על דבריו של האקבי אמר אובמה כי הם חלק מתבנית שהיא מגוחכת ועצובה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אובמה עם ראש ממשלת אתיופיה דסלן
צילום: רויטרס
מומלצים