שתף קטע נבחר

אלרגיה למזון? הגן סגור בשבילך

אורנה נתן רצתה לרשום את בתה בת השנתיים לגן פרטי אך נתקלה בסירוב מכיוון שהילדה אלרגית לבוטנים. למה ההורים לילדים עם אלרגיה למזון נאלצים לעזוב מקומות עבודה ולהישאר בבית עם הילדים? ומי צריך לקחת אחריות?

אורנה נתן רשמה את בתה הבכורה אביגיל לגן פרטי בנתניה. הילדה הייתה אמורה להתחיל בעוד כחודש אבל השבוע היא קיבלה שיחת טלפון מפתיעה מהגננת שהודיעה לה שבתה לא תוכל להצטרף לגן.

 

מדובר בילדה עם אלרגיה לבוטנים ואגוזים שצריכה השגחה צמודה. וכך כתבה אתמול (ד') נתן בפוסט שזכה תוך שעות בודדות לאלפי שיתופים - "להיות אמא לפעוטה אלרגית זה לא פשוט, זה אומר שהיא כמעט בת שנתיים והייתה בג'ימבורי פעם אחת בלבד. למה? כי צריך לבדוק ולברר לפני זה טוב טוב שאין מצב שילדים יכנסו לשם עם במבה ולצערי לא בכל המקומות כך הדבר".

 

חדש בערוץ הורים:

הגיל להתחיל: מתי אפשר לקנות לילד טלפון?

הקיץ התבלבל: מגיפת שיעול בכל הארץ

"אני האמא שלא מכניסה ממתקים הביתה"

 

עוד היא כתבה - "זה אומר שאביגיל המתוקה לא הייתה במסגרת עד גיל שנתיים והיא כבר צמאה לחברה. ובעיקר זה אומר שאני אמא שצריכה לאכזב עכשיו את הבת שלה ולהגיד לה שהגן אותו רשמנו אליה לא מוכן לקבל אותה. כן. חודש לפני ספטמבר הגננת נזכרה להגיד שהצוות לא מוכן להתמודד עם "ילדה כזאת", עם "תיק כזה", הן לא מוכנות לקחת אחריות. הן מאיימות להתפטר".

 

נתן סיימה את הפוסט בבקשה - "אני מבקשת מכם תגלו סובלנות כלפי ילדים ואנשים עם אלרגיות, גם הם בני אדם עם רגשות, רצונות והשוני היחיד הוא שיש דברים שהם לא יכולים לאכול".

 

 

מסתבר שהקשיים של הורים לילדים עם אלרגיה למזון לא מספיק ברורים ולכן הם נתקלים לעיתים קרובות בחוסר רגישות מצד הציבור ומשרדים ממשלתיים.

 

עד גיל 5 הילד נשאר בבית

אוה ורסנו-יוגד נשארה בבית עם בנה עד שהוא היה בן חמש משום שהיא לא הצליחה למצוא גן שיענה על הצרכים שלו ולא הייתה שום גמישות מצד הגננות. "הילד הוא מולטי אלרגני, כלומר אלרגי לכמה סוגי מזון. הוא התחיל ללכת לגן בגיל חמש, רק אחרי שקיבלנו סייעת צמודה. אחרי שהיו לו שישה התקפים בגן תוך חודש וחצי הסכימו להוציא מוצרי מזון עם בוטנים ודברי חלב".

 

עוד היא מוסיפה, כי "מספיק שמישהו אכל סוג מזון שהילד אלרגי אליו ואחר כל נגע בו, עלול להיות התקף חמור". כיום כשהוא בן שבע, מספר השעות שמגיעה לו סייעת ירד בהתאם לגילו (סך הכול 18 שעות שבועיות) ואמו מודאגת כבר מהצפוי להיות בתחילת שנת הלימודים.

 

הרימה ידיים ועזבה את העבודה

גם הילה גוטמן, אמא לילד בן שנה ושלושה חודשים הרימה ידיים והחליטה לעזוב את עבודתה ולהישאר עם הילד בבית. "בני אלרגי לבוטנים ברמה מסכנת חיים", היא מספרת. "בגיל תשעה חודשים הוא אכל במבה והפך ל'בלון אדום מלא בפריחה'. זו חוויה קשה מאוד לנסוע עם ילד קטן ככה באמבולנס עם המון חששות".

 

גוטמן הבינה שהילד זכאי לסייעת אך מספר השעות שניתנו לו (17 שעות) לא סייעו לכן החליטה להישאר איתו בבית. בשנה הבאה הוא זכאי ל-12 שעות בלבד, והמשמעות היא שהילד יגיע לגן רק יומיים בשבוע עם סייעת צמודה. בשאר הזמן היא תהיה איתו בבית כי להשאיר אותו ללא סייעת זו לא אופציה הגיונית מבחינתה.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

לסיכום, ורסנו-יוגד רוצה להעביר מסר חשוב: "מדובר בילדים עם צרכים מיוחדים שזקוקים להנגשה במוסדות החינוך, ולא מדובר בעלות עצומה אלא התחשבות מהסביבה. לא יקרה כלום אם ילדים לא יאכלו לחם עם גבינה או במבה במוסד החינוכי, אלא יאכלו בבית את הדברים האלו".

 

"אף אחד לא לוקח אחריות"

"הבעיה הכי גדולה היא שאין הסדרה של פעוטות עם אלרגיה מתחת לגיל שלוש", אומרת יוליה בן משה, מנכ"ל עמותת קול הזכויות. "מעל לגיל שלוש הם יכנסו למערכת החינוך עם סייעת, אך בשלב זה אין לנושא 'אבא ואמא' מבחינה ממשלתית".

 

עוד היא מוסיפה: "מבחינת סייעות, משרדי הרווחה/ממשלה/ כלכלה לא רוצים לחזור למודל הסייעות כי זה הרבה כסף, וגם הנושא של סייעת רפואית היא המצאה ישראלית, אין דבר כזה בעולם המערבי.

 

"ברגע שנכנס פעוט עם אלרגיה כל הצוות עובר הדרכה, והגן הופך להיות סטרילי מאותו האוכל שהילד המשולב אלרגי אליו. פה אף משרד ממשלתי לא מוכן לקחת את הבעלות הנושא. כל מה שנשאר להורים זה לזעוק את זעקתם בפייסבוק אבל הבעיה תגדל ולא יהיה מנוס מלפתור אותה כי מספר האלרגניים גדל".

 

ממשרד הרווחה נמסר: "על פי הכללים משרד הרווחה מחויב לעבוד עם גנים שיש להם סמל ורישוי של משרד הכלכלה או משרד החינוך, ולא עם גנים פרטיים".

 

הגננת שהייתה בקשר עם אורנה נתן סירבה להגיב על הדברים.

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות המשפחה
"אביגיל כבר בת שנתיים וצמאה לחברה"
צילום: באדיבות המשפחה
מומלצים