שתף קטע נבחר

איפה תשלמו הכי פחות על מסחר בבורסה?

אם אתם רוצים לסחור בשוק ההון, כדאי לכם לדעת כמה תשלמו על פעולות קנייה ומכירה של ניירות ערך: יש פער של אלפי אחוזים בין הגופים הבנקאיים לשירותי הברוקראז'. מדוע אם כך, 70% מהישראלים מנהלים את חשבון המסחר שלהם במקום שגובה כל כך הרבה עמלות?

רבים מאיתנו חושבים על היום שבו נתחיל לסחור בשוק ההון בעצמנו. אם גם אתם ביניהם, כדאי לכם לדעת כמה יעלה לכם לבצע פעולות קנייה ומכירה של ניירות ערך. בבדיקה שנערכה לאחרונה התגלו פערים גדולים בין הסכומים שנגבים מהמשקיעים על ידי הגופים הבנקאיים לעומת הגופים החוץ בנקאיים.

 

לכתבות נוספות בשוק ההון

רוצים מתנה לט"ו באב? מחירי היהלומים צנחו

בחן את עצמך: האם אתה זאב או כבש?

 

בעקבות דרישתו של המפקח על הבנקים, דודו בן זקן, פירסמו הבנקים את העמלות שהם גובים על ניירות ערך. התוצאות היו לא פחות ממדהימות: 3 מיליארד שקל נגבים מהציבור מדי שנה מהעמלות על מסחר בניירות ערך בישראל והן מהוות 25% מהכנסות הבנקים.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אך לא מעט ישראלים נעזרים בתוכנות המסחר הביתיות לטובת ביצוע השקעות במגרש המשחקים של הגדולים בוול-סטריט, בין השאר כדי לצמצם את העלויות האלה. כך לדוגמה: בעוד ששירותי הברוקראז' יגבו מכם כ-1.5 דולר לרכישת ניירות ערך זרים, בבנקים עלולה עמלת הרכישה להגיע ל-70 דולר.

 

גם מצבם של סוחרי המט"ח שפועלים דרך הבנק אינו טוב יותר: רכישת מטבעות זרים כרוכה בעמלת המרה ועמלת הפרשי שער הגבוהה במאות ואף אלפי אחוזים בהשוואה לפעילות דומה המתבצעת בגופים חוץ בנקאיים.

 

שמרנו לך את המניות בכספת

אם לא די בכך הרי שבחלק מהבנקים תיאלצו לשלם גם דמי משמורת - עמלה היסטורית שמקורה באחסון שטרי המניות בכספות, וזאת למרות שהנתונים כיום ממוחשבים.

לנוכח נתונים אלה עולה השאלה המתבקשת: מדוע יותר מ-70% מהישראלים עדיין מנהלים את חשבון המסחר שלהם במקום שגובה מהם כל כך הרבה עמלות? ההערכה היא כי הסיבה העיקרית לכך היא שמרנות וחשש. הבנקים עדיין נתפסים כמקור אמין, בטוח ויציב להפקיד בו את הכסף ביחס לגופים החוץ בנקאיים, אולם גם להנחת היסוד הזו כבר אין כיום בסיס.

 

הפיקוח הרגולטורי שהונהג לאחרונה על הברוקרים וזירות המסחר הפועלות בישראל, קבע באחרונה כי הלימות ההון הנדרשת מבנקים תהיה 12.5% בלבד, ואילו זירות המסחר הפעילות בישראל יידרשו להלימות הון של 100%. כלומר, גם היתרון המשמעותי האחרון שהיה לבנקים כמקום בטוח יותר - נעלם.

 

באיזו זירה אתם פועלים

בניסיון לכמת את העלויות של פעילות בשוק ההון, חשוב להבין מה היקף הפעילות שלכם. העידן החדש, שבו נדרשים מחשב וחיבור לאינטרנט בלבד כדי להיות פעיל בשווקים, פתח שפע של אפשרויות תעסוקה. יש מי שהופך זאת למטה לחמו העיקרי ויש מי שרואה במסחר עיסוק צדדי. סוג של תוספת הכנסה. תנאי ראשון לפני שאתם מסתערים על המחשב והשווקים, הוא להבין באיזו זירה אתם פועלים.

 

בשנים האחרונות המסחר התוך יומי משגשג. רבים מהסוחרים פועלים דרך ברוקרים שמספקים זירות מסחר מתקדמות, שחלק ניכר מהמסחר בהן מתבצע באמצעות CFD. בתרגום מילולי CFD הוא "חוזה על הפרשים”. בפועל - CFD הוא כלי פיננסי העוקב במדויק אחר מחירן של מניות ומאפשר לסוחרים לבצע הרבה עסקות מבלי לשלם עמלות גבוהות בקנייה ומכירה.

 

הזמינות והנוחות של הפעילות באמצעות CFD בשווקים, הביאה לשגשוג במספרם של הסוחרים המתפרנסים ממסחר תוך יומי. על פי רוב מתבצעות במסחר יומי כמה עסקאות לטווחי זמן קצרים שנמשכים בין דקות לשעות. הסוחרים, שלעיתים תכופות מבצעים יותר מעסקה ביום, החלו עם הזמן להיאבק על זכותם ליהנות מעמלות נמוכות ומאבקם הוכתר בהצלחה.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

כתוצאה מכך נאלצו הברוקרים וזירות המסחר, שהתחרו על כיסו של הסוחר התוך יומי, להוריד את מחירי העמלות בהדרגה, כדי להיות תחרותיים. למעשה, מחירי העמלות כל כך נשחקו עד שסוחרים תוך יומיים משלמים עמלה של סנט למניה, ולעיתים אף פחות מזה. המשמעות: אם במסחר התוך יומי, העמלות יכולות להפריד בין סוחר רווחי לסוחר מופסד, הרי שבמסחר לטווחי זמן בינוניים חשיבותן מעט פחותה.

 

אפקט הנדנדה

סוג נוסף של מסחר שהחל להתפתח בשנים האחרונות הוא הסווינג. סוחרים שאינם מעוניינים להעביר שעות רבות במסחר יומי מול מחשב, מוצאים את מפלטם במסחר סווינג - ובתרגום חופשי מסחר הנדנדה. סוחרי הסווינג נוהגים לרכוש מניות לטווחים שנעים בין מספר ימים למספר שבועות במטרה ליהנות מהתנועה במניות שמזכירה תנועת נדנדה - עליות וירידות.

 

הפעילות של סוחרי הסווינג שונה לגמרי מהפעילות של הסוחרים התוך יומיים ומספר העסקאות שלהם ברמה החודשית נמוכה בהרבה ממספר העסקאות של סוחרי היום. שעות המסחר שלהם מול המסך בטלות בשישים ובראייה שבועית מדובר בדקות בודדות מול המחשב.

 

גם סוחרי הסווינג שיעדיפו לסחור דרך ברוקרים וזירות המסחר, ייהנו מעמלות נמוכות ותוכנות מתקדמות. למעשה, מידת ההצלחה שלהם בתחום תיקבע רק על פי היכולת המקצועית שלהם בשווקים. עלות העמלות במסחר מסוג זה זניחה עד לא רלוונטית.

 

משקיע? קודם תבדוק מה קנית

למרות השינויים מרחיקי הלכת בכלי המסחר הזמינים, צריך לזכור כי התפקיד המסורתי של המניות לא השתנה - והוא השקעה. אם תכליתה של הפעילות שלכם בשוק ההון היא לטווח הארוך, עומדות בפניכם כמה אפשרויות. בבנקים השימוש ב-CFD אינו שכיח ועל כן כשתרכשו מניות המחלקות דיבידנד, תזכו לראות בונוס קטן מדי פעם בשורת הרווח. מנגד, סביר שהעמלות של דמי המשמורת יקזזו לכם את הרווחים מחלוקת הדיבידנד.

 (shutterstock) (shutterstock)
(shutterstock)

לעומת זאת, אם כספכם הופקד בזירת מסחר אצל ברוקר ומטרת הפעילות שלכם היא השקעה, כדאי שתבררו מה קניתם. בזירות המסחר הפעילות השכיחה מתבצעת באמצעות CFD. למרות שה-CFD מחקה במדויק את מחירי המניות, בפועל אתם לא אוחזים במניה וכתוצאה מכך לא נהנים מחלוקת דיבידנד.

 

אך גם כאן, בעקבות לחץ מצד הסוחרים, חלק מהברוקרים מאפשרים לכם לבחור מסלול - מנייתי או מסלול CFD. בחירה במסלול המנייתי, לא בהכרח תייקר לכם את העמלות, אבל עליכם לברר אצל כל ברוקר את היתרונות והחסרונות של המסלולים השונים שהוא מציע. בכל מקרה, המסלול המנייתי החוץ בנקאי להשקעה יהיה זול משמעותית מהמסלול הבנקאי להשקעה.

 

עסק לכל דבר

אם אתם פעילים בשוק ההון, הדרך היחידה שלכם להצליח היא להתייחס למסחר כמו לעסק עצמאי. עליכם להבין את הזירות השונות שניתן לפעול בהן, מה ההוצאות הצפויות, לחשב מסלול מחדש ולבחור את זה שעונה על הצרכים האישיים שלכם. כן עליכם לזכור כי כמו בכל עסק, המדינה שותפה והיא תגבה מכם 25% מס על רווחי הון בין אם אתם פעילים בישראל או מעבר לים.

 

מסחר תוך יומי עשוי להיות מקור פרנסה נהדר, אך התזזיתיות היחסית שלו אינה מתאימה בהכרח לכל אחד. כמו כל עסק, למסחר תוך יומי יש הוצאות והן מגולמות בעמלות שאתם משלמים עבור ריבוי העסקאות. מסחר במניות סווינג והשקעות בשוק ההון, שייכים לאגף הסולידי יותר של השווקים ועשויים להתאים לחתך רחב יותר של האוכלוסייה. יחד עם זאת, גם כאן קיימים מסלולים שונים וכדאי שתכירו אותם. העלויות שתשלמו על הפעילות בשווקים יהיו פקטור מכריע בתוצאות שלכם.

 

הכותב הוא אנליסט ומומחה למסחר בשוק ההון, מייסד "סימפל טרייד " - בית הספר למסחר בשוק ההון

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אז כמה זה עולה לנו?
צילום: shutterstock
מומלצים