שתף קטע נבחר

בלי תרופות: הטיפול הטבעי שיעלים סימני גיל המעבר

גלי חום, דפיקות לב, עצבנות יתר ועלייה במשקל. אלה הן רק חלק מהתופעות של גיל המעבר. למה זה קורה לנשים ואיזה טיפולים טבעיים יכולים להקל על הסימפטומים?

גלי חום, מצבי רוח ואפילו דיכאון, אלו הן רק חלק מהתופעות של גיל המעבר - שכל אישה מתוודעת אליו. הבשורה החיובית היא שלא צריך לסבול וישנם טיפולים שמקלים על התופעות ואף מעלימים אותן לגמרי.

 

קראו עוד במדור פארם נט

גם בקיץ: איך להתמודד עם תופעות האלרגיה?

לא חייבים לוותר: טיפולי עור שאפשר להמשיך בקיץ

ריח רע מהפה: הסיבות ואיזה טיפול יעזור

 

מה זה גיל המעבר?

גיל המעבר היא התקופה בה השחלות מפסיקות לייצר את הורמוני המין הנשיים - אסטרוגן ופרוגסטין. התוצאה היא הפסקת המחזור החודשי - וזו משמעות המילה מנופאזה. הפסקה המוחלטת של המחזור החודשי מתרחשת בערך בגיל 50 בממוצע, ועם הארכת תוחלת החיים, עולה כי נשים תחיינה כשליש מחייהן לאחר הפסקתו.

 

בין התסמינים שנשים חוות בתקופה זו ניתן למנות - גלי חום, הזעות, דופק מהיר, שינויים במצבי הרוח, ירידה בחשק המיני, הפרעות בשינה, עצבנות, דלקות בדרכי השתן וזו רק רשימה חלקית.

 

בנוסף, קיימת האטה בקצב חילוף החומרים ויחד עם ההאטה שמגיעה עם הגיל,  קיימת נטייה להשמנה. לכן, גם נשים עם מבנה גוף "אגס" - שההשמנה אצלן התרכזה באזור הגוף התחתון (האגן והירכיים), חוות שינוי בפיזור השומן בגוף ומפתחות השמנת "תפוח" - השמנה בטנית, שנחשבת אופיינית יותר לגברים.

 

חשוב לדעת כי השמנה בטנית מעלה את הסיכון לסבול ממחלות לב, סכרת, טרשת עורקים ויתר לחץ דם. כמו כן נמצא קשר ישיר בין עודף משקל בגיל המעבר לבין מוות מסרטן השד.   

 

הטיפול היעיל

ישנן כמה שיטות לגבי הטיפולים שיועילו להפסיק את התסמינים.

 

טיפול הורמונלי: רבות דובר על הטיפולים ההורמונליים לגיל המעבר שהדעות לגביהם חלוקות. מחקר מ-2002 טען כי הטיפול ההורמונלי העלה את שכיחות סרטן השד, אולם עדיין יש חוקרים הטוענים כי טיפול הורמונלי שניתן מוקדם עם הפסקת המחזור החודשי מגן על הלב. לדבריהם, שעל אף שזה מעלה את השכיחות לסרטן השד, התועלת ללב גדולה. 

 

שינוי תזונתי

שמירה על תפריט מאוזן: הפתרון הטוב ביותר הוא לשמור על תפריט מאוזן ובריא, שמאזן גם את המערכת ההורמונאלית ומאפשר לגוף לשמור על משקל תקין.

 

לאכול במהלך כל היום: חשוב מאד לפזר נכון את המזון במשך היום. חשוב לאכול יותר ארוחות קטנות ולעיתים קרובות, על מנת לשפר את קצב חילוף החומרים ולמנוע מצב של רעב עז שיוביל לאכילה בלתי נשלטת.

 

הקפידו על פעילות גופנית קבועה: מומלץ לבלות פחות שעות בבית ולהקפיד לא לאכול מול הטלוויזיה. מחקרים רבים מראים שאנשים אוכלים יותר קלוריות כאשר האכילה מתרחשת תוך כדי צפייה והריכוז אינו בארוחה.

 

כשמדברים על פעילות גופנית קבועה, הכוונה היא לפחות 4 שעות בשבוע של פעילות אירובית, שתשפר משמעותית את המאזן הקלורי שהשתנה בעקבות גיל המעבר.

 

מעבר לכך יש לפעילות גופנית יתרונות בריאותיים  נוספים כמו: שמירה על צפיפות העצם, שיפור מצב הרוח, ירידה בתדירות גלי החום והרגשה כללית טובה יותר. 

 

תוספים טבעיים

אליעז רז, רוקח קהילתי סופר-פארם, ישנם בשוק מוצרים שונים להקלה בתסמיני גיל המעבר. כדאי להתמקד בבעיה העיקרית (אם ישנה כזו) כדי לבחור תוסף ממוקד לבעיה (לדוגמא: האם גלי החום הכי מפריעים? האם בעיות השינה? האם מצבי הרוח? וכו'), וכך לבחור את המוצר או את השילוב האופטימלי לבעיות הספציפיות.

 

באופן כללי, כדאי למי שיש היסטוריה של סרטן (במיוחד בשד וברחם) או היסטוריה משפחתית של סרטן, כדאי להימנע מתוספי סויה, כיוון שאלה פועלים בדומה לאסטרוגן, ולכן, עשויים, במידה מסויימת, להגביר נטייה זו. בכל מקרה, מומלץ להתמיד ולצרוך את התוספ/ים למשך כחודש עד לקבלת תוצאות והחלטה האם משפיע או לא.

 

1. קוהוש שחור (BLACK COHOSH, CIMICIFUGA) - זהו צמח מרפא שפרותיו שחורים (ומכאן שמו). הוא מאזן הורמונלית, ובכך עשוי להקל את גלי החום. עשוי גם להקל על מצבי הרוח, הנטייה לבכי, העצבות, העצבנות וכו'.

 

2. גי'נסנג סיבירי (PANAX GINSENG) - צמח המאזן באופן כללי את מע' הגוף, ולכן מומלץ כנוסף על כל אחד מהתוספים השונים.

 

3. חומצות שומן מסוג GLA (גאמא לינולאיק אסיד, הקיים בשמן נר הלילה, שמן פשתה, שמן המפ ועוד) - חומצות שומן מסוג אומגה 6 העשויות לתרום לאיזון הורמונלי, משפרים את מרקם העור והיובש.

 

4. ויטמין E - מקל על יובש בנרתיק, ועשוי להקל על גלי החום.

 

5. וולריאנה (VALERIANA) - צמח מרפא, המוגדר בארץ כתרופתי, וכל כן מצריך רוקח. מגיע בטיפות או בכדורים. הצמח מסייע מאוד בהרגעה, ומסייע לשינה רגועה ועמוקה יותר באופן כללי, ובגיל המעבר בפרט. עשוי להקל גם על מצבי רוח וחרדה.

 

6. איזופלבנואידים מסויה - משמשים כפיטואסטרוגנים (כלומר, דמויי ההורמון אסטרוגן ממקור צמחי). עשויים להקל משמעותית גלי חום, דפיקות לב, הזעת יתר. לא מומלץ לבעלות רקע של סרטן במשפחה.

 

7. תמצית הצמח "תלתן אדום" (RED CLOVER) - בדומה לאיזופלבנואידים, הצמח מכיל פיטואסטרוגנים (רכיבים דמויי אסטרוגן ממקור צמחי). לא מומלץ לבעלות רקע של סרטן במשפחה.

 

7. FEMARELLE (של חברת טבע) - זהו תוסף המבוסס על חומר ייחודי המופק מפולי סויה, אך בניגוד לסוייה, שאינה מומלצת לשימוש לבעלות סרטן או היסטוריה של סרטן הרחם או השד, החומר הפעיל הזה, יודע להיקשר לקולטנים לאסטרוגן בכל הגוף, ולהפעיל אותם כמו אסטרוגן, אך ברקמות השד והרחם, הוא נקשר לקולטנים לאסטרוגן, אך לא מפעיל אותם, ויתרה מכך, חום את הקישור של האסטרוגן ובכך אינו מעלה את הסיכון לסרטן, ואולי אף מפחית אותו. יתרונו בכך שכיוון שעובד כמו אסטרוגן, מחזק עם רקמות עצם, ועשוי לצמצם מצבים של הידללות עצם, האופיינית לגיל.

 

8. תמצית הצמח הסיני DONG QUAI (או בשמו הלטיני ANGELICA) - הצמח מכיל פיטואסטרוגנים ובכך עשוי לסייע בהקלת התסמינים. לא מומלץ לבעלות רקע של סרטן במשפחה.

 

קיימות בשוק גם פורמולות של תערובת של כמה תוספי מזון מתוך הרשימה הנ"ל. הבולטים בינהם:

 

אלטרנה (של חברת כצט) - מבוסס על ביופלבנואידים 25 (מ"ג) של סוייה וקוהוש שחור (60 מ"ג). מינון מומלץ: 2 כסומות ביום עם הארוחה.

 

רמיפמין (של חברת אלטמן) - מבוסס על קוהוש שחור 2.5 מ"ג. מינון מומלץ: טבליה פעמיים ביממה.

 

פמינול (של חברת מדיטק סם-און) - פרומולה המבוסתת על הצמח קוהוש שחור, המכילה גם ויטמין D, אבץ, נחושת ומגנזיום לשמירה על בריאות העצם. מינון מומלץ: טבליה פעמיים ביממה.

 

לגבי יובש בנרתיק - כחלק מירידת האסטרוגן בגוף, נשים רבות חוות יובש בנרתיק, אשר מלווה בגרד, אי נוחות וכו'. ישנם בשוק משחות הורמונליות שמקלות נקודתית את המצב. מי שלא רוצה תכשירים הורמונליים, ניתן לנסות ג'ל לחות בסיסי על בסיס מים (כדוגמת "KY", או "LOVE GEL", או כל ג'ל סיכה על בסיס מים).

 

קיימים בשוק גם תכשירים יעילים יותר, אך גם יקרים יותר על בסיס חומצה הילורונית, הנותנים לחות לשעות רבות יותר, כדוגמת נרות ווגינליים CICATRIDINA, או GINOMUNAL GEL וגם פמינה לקטל ג'ל וגינלי לטיפול ולמניעת דלקות וזיהומים בנרתיק מכיל חומצה לקטית אשר מנטרלת באופן מיידי את הריח הבלתי נעים, ומשיבה את רמת החומציות לתקנה.

 

בכל מקרה של שימוש בתוספי מזון, מומלץ להתייעץ אם הרופא המטפל או עם הרוקח, בטרם השימוש בו.

 

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איזה תוספים יעזרו לגיל המעבר?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים