שתף קטע נבחר

בהריון? איזה תוספים כדאי לך להתחיל לקחת

תקופת ההריון היא תקופה חשובה המשפיעה על התפתחות העובר ועל בריאות האם. איזה תוספים חשוב לקחת במהלך התקופה הזו, למה הברזל כל כך חשוב ואיך חוסר שלו יכול להיות מסוכן?

נשים בהריון הן אוכלוסייה רגישה למחסור בברזל. אנמיה מחוסר ברזל משפיעה על העובר הגדל ועל האם ויכולה לפגוע באספקת החמצן, ועלולה לגרום ללידה מוקדמת, לידה במשקל נמוך של העובר ואף לפגוע בפוטנציאל האינטלקט של העובר.

 

ד"ר גיא גוטמן, מומחה בפריון ובהפריה חוץ גופית, מסביר כי במהלך ההריון עולה דרישת הגוף לברזל, בעיקר בשל עלייה בנפח הדם האמהי במהלך ההריון ואפקט הדילול ובנוסף הדרישה המוגברת לברזל מצדו של העובר המתפתח.

 

קראו עוד:

בכל גיל: לכמה ברזל אנחנו באמת זקוקים?

ברזל: התוסף שאתם נוטלים באמת נספג בגוף?

סבלת מאנמיה בהריון? גם הילד יסבול מזה

 

למה הברזל חשוב?

ד"ר גוטמן מסביר כי הברזל הוא אבן הבניין העיקרית של הדם ובעיקר של כדוריות הברזל האדומות, שהתפקיד העיקרי שלהן לשאת את החמצן לתאי הגוף. כמויות הברזל הגבוהות ביותר הנצרכות על ידי העובר משמשות לבניית המוגלובין עוברי, אך אין להקל ראש בחשיבות הברזל להתפתחות מערכות נוספות.

 

בנוסף, לאטומי הברזל תפקיד מרכזי בהתפתחות מערכת העצבים המרכזית בעובר, היות שאנזימים רבים הפעילים בתהליכים מטבוליים במוח מכילים אטומי ברזל. המוח הוא האיבר בעל קצב הגדילה המהיר ביותר בעובר, ואספקת הברזל דרך מחיצת הדם-מוח (BBB) היא רציפה ובתפוקות גבוהות.

 

הפער בין צריכת הברזל במוח העובר המתפתח לבין האספקה עלול, כאמור, לגרום לנזק בלתי הפיך למערכת העצבים המרכזית, הכולל השפעה שלילית קוגניטיבית המתבטאת בפגיעה באינטלקט הפוטנציאלי ובהפרעות התנהגות בילדות.

 

זו הסיבה, אומר ד"ר גוטמן, כי מקובל להמליץ על מתן תוספת ברזל גורפת במהלך ההריון, היות שלא ניתן בתזונה רגילה לפצות על החסך המתקבל. ואמנם, מתן תוספי ברזל במהלך ההריון מביא לעלייה בערכי המוגלובין ופריטין בקרב נשים הרות ומניקות כאחד.

 

התוספים שיעזרו להתפתחות התינוק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
התוספים שיעזרו להתפתחות התינוק(צילום: shutterstock)

 

למה נוצר חוסר בברזל?

הסיבה הראשונה והדי מובנת מאליה היא גדילת העובר ברחם אמו, אולם המחסור המשמעותי נותר בשל העובדה שנפח הדם עולה בצורה משמעותית, וכך נוצר דילול של כדוריות הדם האדומות.

 

כך למשל, גופה של אישה שאינה בהריון מכיל כ-6 ליטר דם ואילו גופה של אשה בהריון כ-9 ליטר, עלייה של כ-50%. הריכוז היחסי של הכדוריות יורד והן לא מספיקות לספק את הברזל הדרוש לגוף, מה שעלול לסכן את העובר ולגרום לאישה לעייפות ולקושי לתפקד.

 

בנוסף, ניתן לציין את העובדה שנשים רבות לא מתמידות בנטילת תוספי הברזל בגלל תופעות הלוואי שהם גורמים. בין השאר: צרבות, בחילות, הקאוות, שלשולים ועצירויות. כל אלה נגרמים בגלל שהספיגה של תכשירים רבים היא נמוכה מדי, והברזל שלא נספג, נפלט החוצה באמצעות מערכת העיכול, כשהוא גורם לכל התופעות הלא נעימות הללו.

 

בנוסף, נשים רבות נתקלות בקושי ליטול תוספים בצורת כדור, וכך בעיית החוסר ממשיכה להתעצם. הפתרון הוא בתוסף שייתן מענה לכל אלה, יהיה בעל כושר ספיגה גבוה יותר, כתוצאה מכך בעל תופעות לוואי מועטות ונוזלי כך שניתן יהיה ליטול אותו ללא בעיה.

 

איזה תוספים נוספים חיוניים לנשים בהריון?

ד"ר גוטמן מסביר:

 

חומצה פולית

נטילת חומצה פולית מומלצת בחודשים שלפני ההריון ובמהלך השליש הראשון שלו. נטילת חומצה פולית הוכחה מעבר לכל ספק כמפחיתה את הסיכון להתפתחות מומים במערכת העצבים ובמוח העובר, בשל התפקיד הקריטי של החומצה בהתחלקות תאים ובבניית חדשים.

 

אומגה 3

60% ממשקל המוח הוא שומן. תהליך התפתחות המוח בתקופה העוברית ובשנה הראשונה לחיים (אז נבנה המוח בקצב מהיר) דורש רמות נאותות של חומצות שומן אומגה 3, בעיקר מסוג DHA.

 

צריכה מספקת בתקופה העוברית ובשנה הראשונה לחיים אלה עשויה להשפיע על הילד גם בהמשך חייו, בעיקר בשל העובדה שהעובר אינו יודע לייצר בעצמו חומצות שומן אומגה 3, ותלוי תלות מוחלטת בתזונת האם. חומצת השומן מסוג DHA עוברת את השליה ומועברת ישירות לרקמת המוח ולרשתית העין של העובר.

 

יוד

היוד חיוני ליצירת הורמון התירוקסין המיוצר על ידי בלוטת המגן (בלוטת התריס). להורמון התריס תפקיד משמעותי בהריון וחוסר ביוד עלול להוביל לתת-פעילות בלוטת התריס, ומשם אף להפלות.

 

העובר עצמו מתחיל לייצר הורמון זה רק במחצית השנייה של ההריון, ועד אז הוא תלוי לחלוטין באספקת התירוקסין מאמו. דווקא בשלב זה שבו מתפתח מוח העובר, חשיבות ההורמון גבוהה במיוחד.

 

מחקרים רבים הוכיחו כי תת-פעילות בלוטת התריס וחוסר ביוד עלולים לגרום לפגיעה מוחית בלתי הפיכה, הפרעות קשב וריכוז, ירידה ב-IQ ובמקרים קיצוניים לפיגור שכלי.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התוספים המתאימים להריון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים