שתף קטע נבחר

פעם היה כאן יותר חם

בימים לוהטים כמו אלו שחודש אוגוסט שלנו מתהדר בהם, המזגנים הם הצלה מצננת מהחום הנוראי. פעם הם התלבשו על החלון בחדר, או קיררו את החדר מלמטה למעלה. היום, לא רק שהם מתחשבים בדרישות שלנו לטמפ' שונות בחדרים שונים, הם גם פועלים למען הסביבה

השבוע האחרון שבר שיאים של חום ולחות, ונדמה כאילו מעולם לא היה חם כאן כל כך כמו בימים האחרונים. אפילו צריכת החשמל שברה שיאים, כמו גם כמות הזיעה שניגרה מאיתנו, ואפילו בשעות הבוקר המוקדמות.

 

הנחמה העיקרית שלנו בימים חמים כאלה היא המזגן - בין אם בבית, במשרד או בחנויות הקניון בו אנחנו מסתובבים - אנחנו מחפשים בכל רגע לוהט כזה להימצא בקרבת אוויר צונן ומקרר שישיב לנו מעט רוח חיים.

 

היכנסו למתחם מעצבים מצוינות

 

פעם המזגנים היו פחות יעילים ()
פעם המזגנים היו פחות יעילים
 

רובנו מכירים את הטכנולוגיות החדשות שמבטיחות חיסכון באנרגיה, קירור ספציפי לכל גודל חדר ולמיקומים השונים, מזגנים מיני מרכזיים, מערכות מולטי מפוצלות, מזגנים תעשייתיים - יש מכל וכל ולכולם.

 

אבל פעם, כשהיה חם, שיטות הקירור היו טבילה במים, נפנוף במניפה וכפות תמרים. בשלב מסוים הבינו שאולי כדאי למצוא דרך אחרת לקרר ובשנת 1902 יצר וויליס קרייר מערכת מיזוג אוויר וזו הצליחה להשיג טמפרטורה נמוכה וגם הורידה את רמת הלחות בחדר בו הותקן. בשלב מאוחר יותר, הגיע זמנן של מערכות המיזוג המודרניות, אולם הבעיה הגדולה הייתה השימוש בגזים רעילים, דוגמת אמוניה וכלורומתאן. בשנת 1928 נעשה שימוש ראשון בגז הפריאון, שנמצא בטוח לשימוש עבור בני אדם, אבל פחות עבור הסביבה, על ידי המהנדס תומאס מידג'לי.

 

בישראל, לפני שנים, היה נהוג ייצור המוני של כלל המזגנים שהוצעו בשוק, ללא יוצא מן הכלל - כלומר, מהקטנים ביותר ועד הגדולים, על ידי היצרנים שהיו כאן בארץ, מספר יגאל גרוייסר, מנכ"ל אלקטרה תעשיות.

 

דגמי המזגנים היו יעילים פחות מאלו שיש כיום מבחינת הדירוג האנרגטי, ובאופן כללי, המזגנים היו בעלי תפוקה נמוכה. הטכנולוגיות, המערכות והרכיבים, כמו המדחסים, היו פחות יעילים והגז בו השתמשו היה מאלו הפוגעים באוזון.

 

מתקדמים מהרצפה לתקרה

המזגנים הפופולאריים ביותר של פעם היו מזגני החלון שנקראו כך משום שפעמים רבות "התלבשו" על מיקום של חלון בקיר (בארה"ב, למשל, ניתן היה לרכוש מזגן ולהתקין אותו לבד בחלון החדר על ידי השענתו על אדן החלון וסגירת האשנב עד לקו המזגן ללא צורך בשבירת קירות) והמזגנים הרצפתיים שהיו ממוקמים קרוב לרצפה (כשמם כן הם) וכולנו נהנו לעמוד מעליהם ולתת לאוויר הקר לזרום לתוך החולצה.

 

עם השנים פותחו טכנולוגיות חדשות וסוגים חדשים של מוצרים, דוגמת המזגן העילי הממוקם קרוב לתקרה - שלרובנו יש בבית. במקביל, פותחו מזגנים מיני-מרכזיים, שיש להם שוק מפותח בארץ, ובכלל הם שוק ייחודי לישראל, אומר גרוייסר ומסביר שהם נותנים פתרונות לדירה שלמה או לקומה שלמה בבית פרטי וגם למשרדים ושטחים מסחריים.

 

פס ייצור של מזגנים ()
פס ייצור של מזגנים
 

 

אבל כמו כל דבר בחיים, הטכנולוגיות משתנות ומתקדמות, ותחום המזגנים עבר מהפכה בעזרת חשיבה מבוססת חדשנות ומצוינות, בעיקר בשל דרישות רגולטוריות בעולם בכלל, ובישראל בפרט, הקשורות בניצול אנרגטי טוב יותר, וכמובן עם התחשבות בסביבה. כיום, מערכות מיזוג אוויר ביתיות יעילות הרבה יותר, בהשוואה למה שיוצר פעם.

 

אחד הפרמטרים החשובים שעברו, ועדיין עוברים, שינויים הוא גז הקירור, אומר גרוייסר. פעם השתמשו בפריאון R22 שאינו ידידותי לסביבה ואף פוגע בשכבת האוזון. בשנים האחרונות עבר היצור לגז ירוק וידידותי לסביבה בשם R410A.

 

המתודולוגיה של המזגנים השתנתה גם היא בצורה משמעותית, מטכנולוגיה שנקראת on-off, שבה המזגן מגיע לטמפרטורה הרצויה, מפסיק לעבוד וחוזר לעבודה כדי לקרר שוב - וכך חוזר חלילה במחזוריות, לטכנולוגיה שהומצאה לפני כ-15 שנים על ידי היפנים ונחשבת למהפכנית (בכלל, משם מגיעים כל החידושים הגדולים בתחום המיזוג) - ושמה טכנולוגיית האינוורטר.

 
למעשה, אומר גרוייסר, הטכנולוגיה הזו הולכת וכובשת את העולם, ובמדינות רבות בעולם היא כבר אוחז בנתח שוק משמעותי, וישראל לא רחוקה משם. המזגן הפך מטכנולוגיית low-tech ששימשה תעשייה מסורתית, לטכנולוגיה מתקדמת יותר, שכוללת פיתוח ושילוב של בקרה ולוגיקה מורכבת יותר בהשוואה לקודמת. האינוורטר עובד ברציפות ומתאים את עצמו באופן אוטומטי לדרישה בחדר - ברגע שהחלל יגיע לטמפרטורה הרצויה, המזגן מוריד את התפוקה שלו ושומר על טמפרטורה ולחות יציבות.

מצב הרוח (היוצא מהמזגן) נתון לשיקולכם ()
מצב הרוח (היוצא מהמזגן) נתון לשיקולכם
 

מדובר בטכנולוגיה מאד יעילה, אבל היא דורשת שינוי משמעותי באמצעי הייצור, אמצעי הבדיקה והמיומנות של העובדים

העוסקים בתחום האלקטרוניקה והבקרה במפעלים. כיום מייצרים מזגנים בשתי הטכנולוגיות הללו והצרכן יכול לבחור את המועדפת עליו - חשוב לציין ששתי הטכנולוגיות מייצאות מזגנים יעילים ביותר.

בכלל, אופן הבחירה של הצרכן משתנה משנה לשנה, לכן חברות רבות מייצרות בפס ייצור הנקרא Mix low volume שמשמעותו ייצור כמויות לא גדולות של מגוון גדול של מוצרים, כך יש מענה לכל מיני דרישות של הצרכנים בפחות הפסדים.

 

גם הפיתוח עבר שינויים משמעותיים, ובין היתר, מתרכזת החשיבה כיום ביעילות אנרגטית, עד כדי שילוב של מערכות היברידיות ופאנלים סולאריים כחלק מהרכיבים, כמו גם בפיתוח גז ירוק לגמרי, מה שכמובן משפיע על יעילות המזגן ועובד לטובת הצרכן שמבזבז פחות אנרגיה, פועל למען הסביבה וכתוצאה מכך, משלם פחות על שימוש בחשמל.

 

(התמונות באדיבות אלקטרה)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזגן של פעם (באדיבות אלקטרה)
מומלצים