שתף קטע נבחר

12 צבים רכים קטנים שבו לנחל הקישון

12 צבים רכים קטנים שבקעו במדגרת שמורת החולה, הוסעו אל ביתם החדש במורד נחל הקישון, שם הושבו לטבע ע"י אנשי רשות נחל קישון. בשנים האחרונות הושבו בפרויקט משותף עם רשות הטבע והגנים 552 צבים צעירים ו-14 צבים בוגרים אל נחל קישון ונחלי החוף, במטרה להגדיל את מספר הצבים המצויים בסכנת הכחדה

12 צבים רכים שבקעו במדגרת שמורת החולה, הובאו זמן קצר לאחר בקיעתם אל מורד נחל קישון והושבו אתמול (ג') לטבע על ידי אנשי רשות נחל קישון.  

 

 

הצבים רצו למים

הצבים הקטנים שוחררו בזה אחד הזה למים ולדברי אנשי רשות נחל קישון, הם שוחררו בגדת נחל בה יש שיפוע מתון שיאפשר להם סיכויי הישרדות טובים יותר. האזור עצמו נחשב למבודד יחסית מבחינת הפרעה אנושית.

 

"המקום נבחר לצורך שיקום הנחל וזו אחת הפעולות הרבות שאנחנו עושים למען שיקום הנחל", אומר יונתן שביט, ראש תחום סביבה ברשות נחל הקישון. הוא קירב את הצבים הקטנים אל המים וחלקם רצו במהירות אל נחל.

 

לזוחלים הקטנים יש עוד דרך ארוכה עד שיגיעו לבגרות וברשות מקווים כי הם יצליחו לשרוד בהצלחה בנחל.

 

 (צילום: אולגה ודוב, רשות נחל קישון) (צילום: אולגה ודוב, רשות נחל קישון)
(צילום: אולגה ודוב, רשות נחל קישון)

 (צילום: אולגה ודוב, רשות נחל קישון) (צילום: אולגה ודוב, רשות נחל קישון)
(צילום: אולגה ודוב, רשות נחל קישון)

 

שרון נסים, מנכ"לית רשות נחל קישון ציינה בהודעת הרשות כי "השבת המינים לנחל היא חלק חשוב בשימור המגוון הביולוגי ושימור המערכות האקולוגיות בנחל ובסביבתו. ובתוך כך, השבת הצב הרך, כמו יתר מיני החי והצומח המושבים לקישון. הקישון מהווה כבר היום מערכת טבעית ומגוונת, הודות למאמצי שיקום הנחל והשיפור באיכות מימיו".

 

 (צילום: אלון בן מאיר, רשות נחל קישון) (צילום: אלון בן מאיר, רשות נחל קישון)
(צילום: אלון בן מאיר, רשות נחל קישון)

 

552 צבים צעירים הושבו לנחל בשנים האחרונות

עד כה, השיבה רשות נחל קישון 552 צבים צעירים ו-14 צבים בוגרים לקישון. אחד הפרטים הבוגרים הושב לפני כחודשיים.

 

הצב הרך הוא צב מים גדול המותאם לחיים בעיקר בסביבה של מים מתוקים. הוא מצוייד בחדק מוארך ומחודד המשמש לו מעין שנורקל המבצבץ מחוץ למים. הוא מגיע לאורך של יותר ממטר, בעל שריון באורך של כ-90 ס"מ והוא עשוי להגיע למשקל של כ-50 קילוגרם.

 

כך ייראו כשיגדלו. צב רך בוגר שהושב לטבע השנה (צילום: אולגה ודוב, רשות נחל הקישון) (צילום: אולגה ודוב, רשות נחל הקישון)
כך ייראו כשיגדלו. צב רך בוגר שהושב לטבע השנה(צילום: אולגה ודוב, רשות נחל הקישון)

 

השריון שלו שטוח כמעט לחלוטין והלוחיות שלו למעשה מוסתרות ואינן בולטות. השריון שלו מצופה עור רך ואת מרבית חייו הוא מבלה בעיקר בקרקעית הבוצית ובהתחרדנות תחת קרני השמש בשעות היום בעיקר בסמוך לגדות נחלים. הצב הרך הוא זוחל שמסוגל לשחות מהר מאוד ובעל כושר נשיכה חזק. המזון המועדף עליו הוא פגרים ומזון חי הכולל דגים, תולעים ורכיכות שונות.  

 

מקומות המחייה של הצבים הרכים הם באזור נחלי החוף של ישראל. בשמורת החולה ישנה אוכלוסייה גדולה של צבים רכים שהתרבתה במהלך השנים. מדובר באזור שאינו טבעי למחיית הצבים. לפני יותר מ-60 שנה הובאה אל שמורת החולה אוכלוסיה שגודלה בגן הזואולוגי באוניברסיטת תל אביב ומאז התרבתה בהצלחה.

 (צילום: אולגה ודוב, רשות נחל קישון) (צילום: אולגה ודוב, רשות נחל קישון)
(צילום: אולגה ודוב, רשות נחל קישון)

 

עדיין בסכנת הכחדה

מאז שנת 2005 החל הליך שימור ושיקום הנחל במטרה לאושש את החי והצומח באזור. בשנים האחרונות מתבצעים מטעם רשות הטבע והגנים מיזמי השבה ורבייה של צבים רכים לנחלי החוף בשיתוף עם רשות נחל קישון, כדי להגדיל את אוכלוסייתם הקטנה ולהפחית את מספר הצבים הרכים בחיים בשמורת החולה.

 

פעולות השיקום של הנחל בשנים האחרונות, איפשרו גם את ההשבה של הצבים הרכים לנחל, שעבר שימש כאחד ממקומות המחייה העיקריים של הצבים הרכים. ברשות נחל קישון מציינים כי המטרה העיקרית היא לאפשר לאוכלוסיית הצבים הרכים להתייצב ולשגשג בנחל, במיוחד באזורים בהם התגלה שיפור באיכות המים ובמערכת האקולוגית. 

 (צילום: אולגה ודוב, רשות נחל קישון) (צילום: אולגה ודוב, רשות נחל קישון)
(צילום: אולגה ודוב, רשות נחל קישון)

 

במורד נחל הקישון נמצאו הקיץ במהלך סקר שנערך על ידי רשות נחל קישון בשיתוף פקחי רשות הטבע והגנים, שני קנים של צבים רכים, בהשוואה לשבעה אשתקד.

 

מאז 2007, נצפו 24 קינים של צבים רכים באזור נחל קישון. האיום המרכזי על הזוחל הגדול מגיע בעיקר מבני האדם, המזהמים ופוגעים באזורי המחייה שלו. כמו כן, גם טורפים מאיימים על דור העתיד של הצבים כדוגמת נמיות, גיריות וחיות משוטטות הטורפות את ביצי הנקבות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אולגה ודוב, רשות נחל קישון
צילום: אולגה ודוב, רשות נחל קישון
מומלצים