שתף קטע נבחר

בכירים במשק: "המשטרה מעלימה עין מאיומים מפורשים נגדנו. זה ייגמר ברצח"

עיתון "הפלס" החרדי הפך את חייהם של מנהלים בכירים לגיהנום באמצעות איומים והטרדות בלתי פוסקים. המשטרה ביצעה מעצרים והגישה כתבי אישום, אך שחררה את החשודים ואפשרה להם להמשיך להפעיל את קו האיומים. בכירים במשק: "הכתובת על הקיר והמשטרה עוצמת עיניים"

באוזלת יד כזו לא נתקלים בכל יום גם כאשר מדובר במשטרת ישראל. חייהם של מנהלים בכירים בחברות רבות במשק הפכו בחודשים האחרונים לגיהנום: נאמני עיתון "הפלס" היוצא לאור בקרב הקהילה החרדית, זעמו כי החברות אינן מפרסמות בעיתונם, ופתחו במסע איומים והטרדות בלתי פוסק.

 

בשלב מסוים נכנסה משטרת ישראל לתמונה, חשודים נעצרו והחקירה הובילה לכתבי אישום נגד חלק מהמעורבים. אולם בידה השנייה שחררה המשטרה את החשודים לביתם, ואפשרה להם - תאמינו או לא - להמשיך להפעיל את "קו המאבק" נגד החברות המדוברות. אותו קו יזם, הזין, שידל והביא לביצוע האיומים וההטרדות. "הדבר דומה לכך שמשטרת ישראל תשחרר דוקר סדרתי, וכדי להקל עליו את השחרור - ייתנו לו סכין ביד, באדיבות משטרת ישראל ובית משפט השלום בתל אביב", אומר אחד הבכירים בחברות.

 

החברות הגישו לאחרונה שורת תלונות חדשות בשל הימשכות האיומים, אך לפי שעה המשטרה מעלימה עין ואינה מטפלת בנושא. "האיומים נגדנו ברורים וחד-משמעיים. המשטרה מתעלמת מהנושא ומעלימה עין, כמו שהתעלמה מתמרורי האזהרה שלפני הרצח במצעד הגאווה. האיומים נגדנו ייגמרו ברצח".  

 

בכיר אחר באחת החברות: "אני חושש להזדהות כדי שלא יפגעו בי. אנשים חוששים לחייהם. במדינה מתוקנת עם משטרה נורמלית האנשים האלה היו מזמן מאחורי סורג ובריח, לפחות במעצר עד תום ההליכים. אנחנו מקבלים הודעות ומיילים עם נאצות 'בוגדים ומושחתים' תוך שימוש באיומים של 'חכו חכו' ,'יש דין ויש דיין' ושיחות עם איומים ברורים לפגוע בנו פיזית.

 

"הוגשו תלונות אך כלום לא קורה ", הוסיף. "אנחנו מרגשים תחת מתקפת טרור שיכולה להסתיים באופן שכולנו נצטער עליו. האם הנושא ימוגר רק לאחר שיקרה כאן אסון? אי-אפשר לומר שהכתובת לא על הקיר. המשטרה נרדמה וכדאי שהשר לביטחון פנים גלעד ארדן ידע שזה במשמרת שלו. אולי בגלל היעדר מנהיגות במשטרה, בגלל היעדר מפכ"ל רשמי, אני לא יודע מה. אבל גם לגלעד ארדן יש אחריות למה שקורה פה. הוא השר הממונה".

 

מעצרים ורעש תקשורתי

חזרה אחורה. במרס השנה נעצרו 22 חשודים מרחבי הארץ בחשד שאיימו על מנהלים ובכירים בחברות גדולות במשק ובחברות ממשלתיות וסחטו אותם כדי שיפרסמו בעיתון החרדי "הפלס", המזוהה עם הפלג הירושלמי של הרב שמואל אוירבך. בין החברות שנסחטו: שטראוס, אופטיקה הלפרין, בזק, יונילבר, קוקה קולה, יפאורה, אוסם, חברת חשמל, קופת חולים מכבי ועוד. המשטרה טרחה לעשות מהמעצרים רעש תקשורתי, זמן לא רב לפני שהפגינה אוזלת יד בהמשך הטיפול בפרשה.

 

בחברות סיפרו על ההטרדות החוזרות שנמשכו שנה לפחות. לדברי גורמים בחברות, ברגע שהן החלו לפרסם ב"יתד נאמן", העיתון היריב של הפלג הליטאי-חרדי של אוירבך, החלה מסכת האיומים. "התחילו להתקשר מ-05:30 בבוקר ועד 02:00 בלילה. כל פעם 60-50 טלפונים במכה", סיפר אחד הגורמים.

 

"כשהייתי עונה ומנסה לנהל שיחה, חלק מהאנשים היו מנומסים וחלק ממש איימו עליי. היו מהעבר השני של הקו גם ילדים וגם מבוגרים שקיללו, צעקו וצרחו", סיפר הגורם.

 

גורם אחר סיפר כי מלבד שיחות האיום לעובדים, היו מתקשרים גם להוריהם בשעות לא שגרתיות. "אימא שלי סיפרה לי שבוקר אחד התקשרו אליה ואמרו לה 'הבן שלך לוקח צד, מחרים. אתם תשלמו על זה את המחיר, גם החברה תשלם וגם מחיר אישי'", סיפר האיש.

 

מהנהלת עיתון "הפלס" נמסר אז בתגובה: "אנו נדהמים ומזועזעים ממעצרם של תומכי העיתון, שפעלו בתום לב ועל-פי חוק בבואם למחות באורח דמוקרטי על החרמת העיתון. פעולות המחאה נעשו ביוזמה עצמית של צרכנים, שחשו פגועים מכניעתם של גופים מסחריים וממלכתיים ללחצים פסולים להפעלת החרם".

 

עוד נמסר מהעיתון כי "גל המעצרים שבוצע באישון לילה ובצורה חריגה מעורר תמיהה בלשון המעטה. חרם המודעות נגדנו הושג באמצעים בלתי חוקיים ובעבר הוגשו תלונות במשטרה בגין איומים על מפרסמים ועל פעולות גלויות וחשאיות מצד אנשי העיתון 'יתד נאמן'. ראשי ה'פלס' קוראים למשטרה להרפות מתומכי העיתון, שלא ביצעו דבר בניגוד לחוק, ולפעול באותו מרץ נגד העבריינים האמיתיים העוברים על חוקים רבים, בפגיעותיהם הפיזיות והכלכליות נגד 'הפלס' ואנשיו".

 

כתב אישום ושחרור מהיר

על פי כתב האישום שהוגש נגד אברהם טריגר, מראשי מארגני המאיימים, בהנחייתו החלה מסכת ההטרדות והאיומים נגד החברות המדוברות. כתב האישום הארוך מגולל מסכת מדהימה של אינספור איומים כלפי הבכירים במשק. אלא שמפרוטוקול שהגיע לידי ynet עולה כי למרות התנהגותו ומסוכנתו, המשטרה הסכימה לשחררו ממעצר, ואם לא די בזאת - היא הסכימה לאפשר לו "להמשיך להפעיל את קו המאבק", כלומר - את הקו שהניע את מערך האיומים, לו ניתן לקרוא "קו האיומים". המשטרה הסבירה כי ייאסר עליו לפרסם מספרי טלפון של המאוימים, אולם עצם הפעלת הקו - הותרה לו בדין. בכיר במשק: "זה הזוי. זו משטרת לואי דה פינס. גם לשחרר את האיש וגם לאפשר לו להמשיך להפעיל את הקו שממנו בוצעו העבירות הפליליות? זו רפיסות חסרת תקדים של משטרת ישראל".

 

מבדיקת ynet עולה כי למרות הזמן הרב שחלף מאז הגשת כתב האישום, משפטו של טריגר טרם החל. הוא נדחה פעמים רבות בהסכמת המדינה ובאישור בית המשפט. התובע בתיק - יחידת להב 433 של המשטרה.

 

לבד מטריגר, הוגשו עוד כמה כתבי אישום נגד מעורבים נוספים. היכן עומד הטיפול בהם? איש לא יודע, אולם איש מהם לא נותר במעצר.

 

חלק מהאיומים שנשלחו לבכירים ()
חלק מהאיומים שנשלחו לבכירים

הרב אוירבך. מסע איומים של חסידיו (צילום: אחיה ראב"ד) (צילום: אחיה ראב
הרב אוירבך. מסע איומים של חסידיו(צילום: אחיה ראב"ד)

 

השר לביטחון פנים גלעד ארדן. "המשטרה נרדמה במשמרת שלו" (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
השר לביטחון פנים גלעד ארדן. "המשטרה נרדמה במשמרת שלו"(צילום: אלכס קולומויסקי)

 

נשיא בית משפט השלום בת"א אביחי דורון. כתבי האישום תקועים (צילום: אתר בתי המשפט) (צילום: אתר בתי המשפט)
נשיא בית משפט השלום בת"א אביחי דורון. כתבי האישום תקועים(צילום: אתר בתי המשפט)

 

"הגיעו מים עד נפש. אני חושש להשאיר את הילדים שלי לבד בבית. האיומים מתגברים והמשטרה לא עושה כלום עם התלונות שהגשנו", מספר בכיר נוסף. "הם מצלצלים אליי הביתה בשעות הזויות. אני בפחד תמידי. אני מואשם על ידם בליבוי שנאה ובפשעי שנאה. אחד המתקשרים אף הגדיל לעשות ואיחל לי: 'אם אתה ככה מתנהג אני מאחל לך שתנוח על משכבך בשלום'".

 

מהמשטרה נמסר: "תיק החקירה נשוא הפנייה נחקר באופן מקצועי ויסודי ובסיומו הוגשו כתבי אישום נגד החשודים והנושא מצוי בהליך משפטי. ההחלטה על הגשת כתב אישום מתקבלת משיקולים מקצועיים לאחר בחינה מעמיקה של מכלול החומרים בתיק ובדגש על התשתית הראייתית שהתגבשה נגד מי מהחשודים. ההחלטה על הארכת מעצרו של חשוד או נאשם, כמו גם על בקשה לשינוי התנאים שנקבעו לו, מתבקשת על ידי המשטרה בכפוף לעילות המעצר הקבועות בחוק ולמכלול הנסיבות והחומרים שנאספו ומתקבלת על ידי בית המשפט.

 לאחרונה התקבלו תלונות נוספות בנושא נשוא הפנייה אשר נבחנות בהקשרים השונים, וככל שיתקבלו תלונות נוספות למותר לציין כי הן יטופלו במלוא כובד הראש והמקצועיות".

 

ממשטרת ירושלים נמסר כי "במסגרת חקירה מקצועית ורחבה הוגשו כ-18 כתבי אישום המתנהלים כיום נגד חשודים. אם יוגשו תלונות נוספות הן יטופלו כמקובל ובהתאם לנהלים".

 

תגובתו של ישעיהו ויין, סגן עורך עיתון "הפלס": "לא ידוע לנו על תלונות נוספות למשטרה, ואם תהיה תלונה נתייחס. לא פנו אלינו מהמשטרה בנוגע לתלונות כאלו ואחרות".

 

עו"ד אביגדור פלדמן מסר בשם אברהם טריגר: "לא המשטרה היא זו שהחליטה על שחרורו של מרשי ועל המשך פעילות הקו, כי אם בית המשפט הוא זה שקיבל שבכפוף לתנאים מסוימים לא יהיה זה נכון או צודק לרמוס את מחאתם הלגיטימית של תומכי עיתון הפלס, ונזכיר כי המשפט טרם החל ומרשי עומד על חפותו המלאה כך שכל שביצע היה תמיכה במחאה לגיטימית ודמוקרטית ובטח שלא תמך או תומך באלימות מכל סוג שהוא.

 

"נבקש להזכיר ולציין כי המציאות מלמדת כי בפרשה זו היחידים אשר הואשמו, והורשעו, בהתנהגות אלימה, היו דווקא אנשים המזוהים עם הפלג השני ("יתד נאמן") אשר בין היתר הורשעו בעבירה חמורה של תקיפה בנסיבות מחמירות שגרמה לחבלה חמורה וזאת באירוע בו הקורבן היה עורך עיתון הפלס", הוסיף עו"ד פלדמן.

 

מדוע הסכימו המשטרה ובית המשפט לשחרר את העצורים באיומים ולאפשר להם להמשיך להפעיל את קו האיומים? לשאלה הזו לא מגיבים במשטרה. מדוע המשטרה לא פועלת לעצור מחדש את המאיימים? "המשטרה אומרת שהנושא נבחן? נקווה שיסיימו לבחון אותו לפני שיישפך דם", אומר אחד הבכירים. "גם נשיא בית המשפט שבו הוגשו כתבי האישום צריך לעשות חשבון נפש. אם יישפך פה דם - גם הוא יהיה אחראי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
אחד העצורים בפרשה במרס
צילום: עידו ארז
מומלצים