שתף קטע נבחר

5 דרכים להסתדר עם כל אחד ובכל מקום

הסביבה שלנו מאלצת אותנו להתמודד לעיתים עם אנשים שאין לנו ולו דבר אחד משותף איתם. אז איך עושים את זה נכון? איך אפשר לפנות ולנהל שיחה עם אדם שהוא הניגוד וההיפך המוחלט שלנו? התשובה היא דיאלוג פורה, וזה פחות מורכב משנדמה לכם

הרבה אנשים מעצבנים אותנו ביום-יום, את חלקם אנחנו מכירים ואת חלקם לא. זה יכול להיות הבחור שעוקף אותנו בהפגנתיות בקופה בסופר, הפקידה חמוצת הפנים בדואר שנוזפת בנו על שלא הבאנו עט מהבית, הבוס שלנו שלפעמים נדמה לנו שסימן אותנו כמטרה או אפילו בני הזוג שלנו.

 

לעיתים מספיקה הערה אחת קטנה ומרושעת שלוחצת על הכפתורים ה"נכונים" שלנו ובשניה אחת אנחנו מרגישים מותקפים, כועסים ובלתי מובנים. השאלה היא מה אנחנו עושים עכשיו, והבחירה למעשה בידינו: או שניתן לכעס ולתוקפנות שלנו מקום ונתקשר אותה אל האדם שמולנו, או שנבלע את הרוק, ננשוך שפתיים ונחזיק את הכעס והתוקפנות בפנים.

 

במידה והחלטנו לשתוק ולהדחיק את הכעס שלנו, אנחנו יכולים להניח מה הולך לקרות: לאט לאט הכעס רק ילך ויגדל, וגם ההתנהגות שלנו תשתנה בהתאם. כשעבדתי כמלצר במסעדה, היה אחראי משמרת אחד שהרגשתי שמתנכל לי, מדבר אליי לא יפה ועושה כל שביכולתו כדי להשפיל אותי. במקום לדבר איתו בחרתי לשתוק ולהחמיץ פנים, ועם הזמן התחילו לעלות בי תחושות של שנאה, מרירות ונקמה כלפיו. כל משמרת איתו הפכה לסיוט שבו הוא מעמיס עליי מטלות שונות ואני מגיב בשתיקה רועמת (וזועמת!).

 

אז איך עושים את זה נכון? איך אפשר לפנות ולנהל שיחה עם אדם שאנחנו מרגישים שאין לנו איתו דבר במשותף? אדם שהוא הניגוד וההיפך המוחלט שלנו? הצעד הראשון לדיאלוג כזה הוא לסדוק חריץ קטן באותה חומה שיצרנו, ולהציץ אל האדם שעומד מולנו. האגודה האמריקאית לפסיכולוגיה של סטודנטים בוגרים נותנת כמה טיפים למה שהם מכנים, "דיאלוג פורה".

 

כשאין לכם ממש ברירה ואתם חייבים ללמוד להסתדר זה עם זה (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
כשאין לכם ממש ברירה ואתם חייבים ללמוד להסתדר זה עם זה(צילום: Shutterstock)

 

1. לא להשתלט על השיחה

לנהל דיאלוג ולא מונולוג. כן, הסעיף הזה יכול לאתגר כשאנחנו כועסים, אבל הצעד הראשון הוא לתת לצד השני להביע את עמדתו ולא רק להשמיע את שעל ליבנו. לא לנאום נאומים, לתת לאדם שמולנו הזדמנות להשמיע את מילותיו, גם לו יש מה לומר לנו ועלינו לתת לו צ'אנס להתבטא מבלי להפריע לו, טעונים ככל שנהיה. לשאול לדעתו - "מה אתה חושב על זה?". רוב הסיכויים שהאדם שמולנו יפסיק לצעוק ולתקוף כי אנחנו מקשיבים לו, רואים אותו.

 

2. להסכים לא להסכים

נכון שזה מעצבן לשמוע דעה שמנוגדת לחלוטין למה שאנחנו חושבים, אבל כדי ללבן את העניינים, עלינו להקשיב לדעותיו של האדם שמולנו, גם אם הן רחוקות שנות אור מדעתנו שלנו. יתכן שהוא חושב אחרת מאיתנו, ואנחנו צריכים לתת לו מקום להתבטא, כמו שהוא נותן לנו.

 

3. על כל הצדדים להשתתף

ה אומר שאל לנו לרסן את עצמנו. להפך – ההמלצה היא להוציא את כל מה שיש לנו בפנים. אם לא נפתח את כל הקלפים על השולחן ונשמיע את דעתנו, הן יישארו בפנים וכנראה יחלחלו מאוחר יותר שוב להתנהגויות שלנו.

 

 

 

4. אם אנחנו משתתפים בשיחה כמגשרים, לא לקחת צד

יש שיחות בין אנשים או קבוצות שבהן אנחנו משמשים כמגשרים, אם זה בין חברים שרבו או בין בני משפחה. כשאנחנו בתפקיד המגשר, התפקיד שלנו הוא לנהל את השיחה, לא להשתלט עליה. עלינו לתת לאנשים את זכות הדיבור בצורה שווה ולתת לכל אחד מהמשתתפים להביע את עמדותיו.

 

 

5. לפעמים התובנה מגיעה לאחר השיחה

במהלך שיחה אמוציונאלית, כשהמעורבות הרגשית שלנו בעיצומה, קשה לנו לפעמים להבין מה דעתנו בנושא או מה אנחנו חושבים ומרגישים. לאחר זמן מה, כשהעניינים מתקררים, הרבה יותר קל לנו להבין מה עמדתנו בנושא ומה אנחנו מרגישים לגבי האדם שמולנו.

 

לסיכום, קונפליקטים צריך לפתור, לא להדחיק, אחרת הם ככל הנראה ימצאו את דרכם חזרה אל פני השטח. כמו כן, יש הבדל בין אדם שיודע לנהל שיח לבין אדם שיודע לנהל שיח טוב. שיח טוב הוא שיח שבו שני הצדדים מצליחים להתמודד אחרת עם הכעס. מצליחים לנהל דיאלוג שבו הם מרגישים שמקשיבים להם, שמעריכים את דעתם, גם אם לא מסכימים איתה, ובעיקר שמכבדים אותם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
הגיע הזמן שנלמד להסתדר
צילום: Shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים