שתף קטע נבחר

איך מקלים על תינוקות הסובלים מגזים?

כמעט כל הורה מכיר את זה – התינוק מתחיל לבכות, נראה סובל וקשה מאוד להרגיע אותו. במקרים רבים מדובר בהתקפי בכי הקשורים בעיכול - איך מזהים ומה עושים? קבלו 7 טיפים מועילים

התקפי בכי בתינוקות רכים הינם תופעה נפוצה עד גיל 3-4 חודשים. הבכי נמשך פעמים רבות כמעט בלי הפסקה כשלוש שעות ביום ויותר, מופיע לפחות שלוש פעמים בשבוע, בעיקר בשעות הערב ונמשך למשך שלושה שבועות לפחות.

 

וכאילו לא די בבכי עצמו, הוא מלווה בפנים סמוקות, אגרופיו קפוצים, ונראה בבירור שהתינוק סובל מכאבי בטן. תופעה זו מכונה בפי רבים גזים או בעגה הרפואית infantile colic.

 

אולי יעניין אתכם גם לקרוא:

צחוק של תינוק: כיצד מתפתח הומור אצל ילדים?

כל כמה זמן הוא צריך לאכול? 6 שאלות של הורים טריים

לתת לתינוק מוצץ או לא? היתרונות - והחסרונות

 

מדובר בתופעה שכיחה המתרחשת אצל כ-70% מהתינוקות בחודשי חייהם הראשונים, כפי שעולה ממחקר שנערך בקרב אמהות לתינוקות עד גיל ארבעה חודשים המדווחות כי תינוקן סבל מגזים ואי נוחות במערכת העיכול.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

התקפי בכי

תופעת הקוליק קשורה ככל הנראה לתהליך הבשלת המעי ולהסתגלותו לחיים מחוץ לרחם, ובמסגרתה התינוק סובל מהתקפים של בכי שיכול להיות ממושך, ובדרך כלל בשעות קבועות של היום. לרוב התקף הבכי יסתיים רק כאשר התינוק (וההורים) כבר מותש, אך לעיתים קרובות תשחרר רגיעה (לפעמים זמנית) אחרי יציאה או פליטת אוויר.

 

העובדה שמדובר בתופעה טבעית המתרחשת גם בקרב תינוקות יונקים, אינה מפחיתה מהקושי בהתמודדות עימה והיא מביאה הורים רבים לביקור אצל רופאי הילדים על מנת לוודא שהכל תקין ולקבל הנחיות כיצד להקל על תינוקם. המתנה עד שהתינוק יהיה בן 3-4 חודשים אינה בגדר אופציה לתינוק ולהוריו הסובלים ויש אמצעים שונים להקל עליו.

 

מה כדאי לעשות?

1. מוצרי חלב: אם התינוק יונק אפשר לנסות להפסיק שימוש במוצרי חלב בתפריט האם על מנת לראות אם יש הטבה. במידה ויש שיפור ניתן להמשיך בתפריט הימנעות זה, כל עוד ההנקה נמשכת ולהקפיד על נטילת תוסף של סידן.

 

2. פרוביוטיקה: במידה והתינוק ניזון מתחליף חלב כדאי לבחור בכזה המיועד למצבי אי נוחות במערכת העיכול המכיל רכיבים המסייעים לעיכול קל. חפשו תחליף חלב המכיל פרוביוטיקה מסוג L.Reuteri הקיימת באופן טבעי בחלב אם. יעילות פרוביוטיקה זו בהפחתת משך בכי תינוקות עם קוליק ובהקלה על מצבי אי נוחות במערכת העיכול כמו עצירות ושלשולים, הוכחה במספר מחקרים שנערכו בשנים האחרונות.

 

3. קצב נכון: בזמן ההאכלה חשוב להקפיד שזרימת החלב מהפטמה לא תהיה מהירה מדי, מה שעלול להוביל לבליעת אוויר ולהחרפת תופעות הקוליק.

 

4. אחיזה מרגיעה: לאחר שבחרתם את תחליף החלב המתאים ביותר לתינוקות הסובלים מגזים, תוכלו להקל על תינוקכם בעוד כמה דרכים מעבר לתזונה עצמה, למשל על ידי החזקתו כך כשבטנו מונחת על זרועכם.

 

5. חום ומגע: אל תחששו מכך ש”יהפוך מפונק "או ש”יתרגל להיות על הידיים" והרבו להחזיקו קרוב אליכם תוך הענקת חום, אהבה ורוגע שיעזרו לו בעת הכאב.

 

6. עיסוי נעים: אמבט חמים או עיסוי בכפות הרגליים יכול לעזור. גם עיסוי עדין לבטן יכול להקל: ניתן להפשיט אותו מבגדיו (לוודא כמובן שהסביבה חמימה מספיק) ולעסות את בטנו במרכזה בתנועות סיבוביות ומעגליות בכיוון השעון.

 

7. סבלנות: היו סבלניים כמה שאפשר, ובכך תנסכו תחושת ביטחון ורוגע גם בתינוקכם.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית ומנהלת מדעית במטרנה






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תופעה שכיחה המתרחשת אצל כ-70% מהתינוקות
צילום: shutterstock
מומלצים