שתף קטע נבחר

מדריך: מה חייבים לדעת לפני ששוכרים דירה

סכמו מראש מי אחראי על תיקונים, דאגו לסעיף המחייב את בעל הדירה לתקן תקלות תוך זמן מסוים, היזהרו מסעיף המצהיר שקיבלתם את הדירה תקינה ודאגו לסעיף יציאה מוקדמת. מדריך לשוכרי דירות מ"המקצוענים"

שוכרים דירה? רגע לפני שאתם חותמים על החוזה יש כמה דברים שכדאי לדעת. איך תימנעו ממחלוקות עם בעל הדירה על תיקונים ומי אחראי לבטח את הדירה. קבלו עצות מ"המקצוענים".

 

עוד בנושא:

אל תנסו זאת בעצמכם - אילו תיקונים ביתיים מסוכנים?

כל מה שרציתם לדעת ולשאול על ועד הבית

מה עדיף - הנדימן או בעל מקצוע מומחה?

 

סכמו מראש מי אחראי על תיקונים

"כדאי להימנע מסיכומים בעל פה, ולהעלות על הכתב כל הסכמה בין הצדדים", אומרת עו"ד גלית פרלדיק, העוסקת בענייני מקרקעין ונדל"ן. "אחת המחלוקות הנפוצות היא מי מהצדדים אחראי לבצע תיקונים ולשלם עבורם. פה אין כללים ברורים, אלא זהו עניין מסחרי שפתוח למשא ומתן".

 

הנוהג הוא שליקויים או פגמים בנכס ובמערכותיו, שנגרמו בשל בלאי סביר יתוקנו על-ידי בעל-הדירה

 (כגון בעיות צנרת או בדוד שמש). "וזאת, להבדיל מתיקונים של ליקויים במזגן. אלו, יחולו לרוב על השוכר", היא אומרת. "כיוון שהדברים אינם מוחלטים, כדאי מאוד לסכם אותם מראש. אם יש מזגן בדירה, כדאי לכתוב במפורש בחוזה על מי חלה האחריות לתקינות המזגן ולהחלפתו במידת הצורך".

 

במקרה שהתיקונים השוטפים חלים עליכם כשוכרים, כדאי לדעת שלא תמיד משתלם לקרוא לבעלי מקצוע שונים, ולעתים יותר משתלם פשוט לשלם לפי שעה, לקרוא להנדימן שיבצע את כל ההתקנות והשיפצורים בדירה בפעם אחת.

 

"אנשים לא תמיד מודעים לכך שבאותה שעת ביקור הם יכולים לתלות כמה מדפים, לעגן כמה שקעי חשמל לקיר, להחליף ברז, לתקן ציר של דלת ולתקן סתימה באסלה", אומר איתי פליסקין מאיתי מאסטר הנדימן. "אם בעל הדירה לא מממן את התיקונים השוטפים, והשוכרים נדרשים לעשות זאת בעצמם, הם לרוב ישמחו לחסוך. כדאי רק לוודא שההנדימן שמזמינים בא מהתחום הנדרש. יש כאלו שבאים מתחום נגרות, יש כאלה שחזקים יותר באינסטלציה ויש כאלה שבאים מתחום החשמל וחשוב לוודא זאת לפני, ולבחור את ההנדימן שמכסה הכי הרבה תקלות שנדרשות באותו הזמן".

 

ומה לגבי תיקוני אינסטלציה? כאן תלוי מה סוג התיקון. פרלדיק: "אם זהו תיקון בעקבות פיצוץ בצנרת, לרוב זה יחול על בעל הדירה. אם לעומת זאת מדובר בתקלות כמו סתימות ותיקוני אינסטלציה שוטפים, עלולה לעלות טענה על-ידי בעל הדירה שהנזק נגרם כתוצאה משימוש לא סביר, ואז ידרוש מהשוכר לתקן זאת. לכן, חשוב לציין מראש את הדברים ולא להשאיר אותם עמומים".

 

תיקון המזגן בדירה שכורה - על מי האחריות והאם כדאי

אמיר נגר מאמיר שירות התקנה ומכירה: "כיום ישנם תיקונים שלא משתלם לבצע במזגנים. בייחוד במזגנים של 15.1 כוח סוס, אם התקלקל כרטיס פיקוד או מדחס ביחידה החיצונית (מעבה) עלות תיקון יכולה להגיע כמעט לשווי של מזגן חדש. לכן כדאי להבהיר מראש על מי יחול התיקון, ולקבוע שאם התיקון יחול על השוכר, מעל עלות תיקון מסוימת בעל הדירה או השוכר ירכשו מזגן, וכן לתאם מה יקרה עם המזגן בעת עזיבת הדירה. זה יכול למנוע מצב שבו שוכר משלם כמה פעמים על תיקונים, ובאותו מחיר הוא כבר יכול היה לקנות מזגן חדש, מה שגם משביח את הנכס של בעל הדירה".

 

פרלדיק: "במקרה שאין מזגן בדירה והשוכר קונה מזגן ומתקין אותו על חשבונו, עולה השאלה למי שייך המזגן. בשלב החתימה על חוזה השכירות כדאי להיות מודעים לסעיף כללי שלרוב מופיע בחוזי שכירות. סעיף זה קובע שכל מה שיותקן בדירה יהיה שייך לבעל הדירה אלא אם כן נקבע אחרת. סעיף זה יחול גם על מקרה של התקנת מזגן בדירה. לכן, כדאי לציין את הדברים מראש כבר בשלב החתימה על החוזה, ולהבהיר לפני הרכישה מה יהיה גורל המזגן בעת סיום החוזה. לרוב מגיעים להסכמה שהמזגן יישאר בבעלות בעל הדירה, אך עלותו ועלות התקנתו יקוזזו מדמי השכירות".

 

תיקונים דחופים ובהולים 

מה קורה במקרה שבעל הדירה מתעכב ודוחה את התיקונים? עו"ד פרלדיק: "כדאי מאוד להכניס לחוזה הוראה לפיה אם לא מתבצע תיקון תוך זמן מסיים, השוכר רשאי להביא בעל מקצוע מטעמו ולהתקזז עם בעל הדירה על שווי התיקון.

 חשוב כמובן להקפיד לקחת חשבונית מבעל המקצוע במקרה כזה". במקרים כאלו יש לדווח בכתב לבעל הדירה עם גילוי התקלה על מנת להימנע ממצב בו יטען שהשוכר החמיר את הנזק וכך יחייב אותו בעלות התיקון.

 

במוקד השירות של המקצוענים מוסיפים: "בכל מקרה של הזמנת בעל מקצוע כדאי להציץ קודם במחירון על מנת להעריך את עלות התיקון. בנוסף יש לקחת בחשבון כי בשבתות וחגים המחירים עולים מעט וכך גם בשעות הלילה, לכן במקרים שהתיקון לא דחוף כדאי להמתין, אולם מקרים כמו קריאה למנעולן לפריצת דלת כניסה אם נתקעתם בחוץ כמובן שאינם סובלים דיחוי".

 

ומה צריך להיות הזמן הסביר לתיקון התקלה על-ידי בעל הדירה? "אם זו תקלה המחייבת תיקון דחוף כמו דוד שהתקלקל, כדאי לציין בחוזה שחובה לתקן אותו תוך 72 שעות", אומרת עו"ד פרלדיק. "אם מדובר בתיקון בהול, כמו פיצוץ בצנרת, כדאי לכתוב שהתיקון צריך להיות מיידי, בשל גרימת הנזק הכרוכה בכך לדירה ולתכולתה".

 

היזהרו מסעיף המצהיר שקיבלתם את הדירה תקינה

חוזי שכירות רבים כוללים סעיף שבו השוכר מצהיר שהוא קיבל את הבית תקין ומתאים לדרישותיו, לכן

 כדי לבצע סיור בבית ולבדוק שאכן כל המערכות תקינות. עו"ד פרלדיק מוסיפה: "ההמלצה שלי לשוכר היא להוסיף לסעיף זה החרגה, כך שהסעיף המלא יהיה שהוא קיבל את הבית תקין, ושכל המערכות בו תקינות, למעט פגם או מום נסתרים. התוספת הזו יכולה להגן על שוכר במקרה שהוא יגלה בעיות רק לאחר שיעבור להתגורר בדירה".

 

בנוסף מקובל שבעל הנכס מבטח את הדירה רק בביטוח מבנה (הכולל לרוב גם ביטוח בגין רעידות אדמה, שריפות ומים) והשוכר באם הוא מעוניין יכול לבטח את תכולת הדירה.

 

מחפשים בעלי מקצוע אמינים? לרשימת המומלצים

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים