שתף קטע נבחר

סקר חדש: מה הדבר שהכי מטריד אמהות של בני נוער?

הצלחה חברתית, מראה חיצוני או אולי דווקא מצבי רוח משתנים? סקר ישראלי חדש מגלה ממה אמהות של מתבגרים מוטרדות ומה הן חושבות שהכי מדאיג את הילדים שלהן

הצלחה חברתית והצלחה בלימודים של הילדים הם שני הנושאים שהכי מטרידים אמהות של בני נוער (35% ו-33% בהתאמה). 23% מוטרדות ממצבי רוח משתנים, 5% מיחסים אינטימיים של ילדיהן ורק 4% מאסתטיקה ומראה חיצוני של דור העתיד. כך עולה מסקר חדש שבוצע בקרב 460 אמהות לילדים בגילאי 12-17, על ידי חברת "מחקרי הגל החדש" עבור המותג "אקניל" של פריגו לטיפול באקנה.

 

עוד על מתבגרים:

גיל ההתבגרות: לאן נעלם הילד המתוק שלי?

פתאום זה היכה בי: הילדה מתביישת בי!

התבגרות מוקדמת: כשגיל ההתבגרות מגיע כבר בגיל 8

 

האמהות נשאלו גם מה הן חושבות שהכי מטריד את ילדיהן. כמעט חצי מהנשאלות (46%) חושבות שהדאגה הכי גדולה של ילדיהן היא הצלחה החברתית. 22% חושבות שדווקא המראה החיצוני הוא המטריד ביותר את ילדיהן, רק 18% ציינו הצלחה בלימודים, 6% מצבי רוח משתנים ו-4% בלבד חושבות שהדבר שהכי מטריד את ילדיהן הוא יחסי מין.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בטוחים שהמבוגרים לא מבינים אותם

"גיל ההתבגרות הוא תקופת מעבר, וממש כמו עונת מעבר גם הגיל מתאפיין בחוסר יציבות", אומרת ליאת אברמוביץ', יועצת ומנחה להורים ולצוותים חינוכיים, מנהלת הרווחה החינוכית בעיריית חולון. "גם במימד החברתי יש שינוי מאוד גדול בגיל ההתבגרות. המתבגר מרגיש בתקופה זו שעולם המבוגרים לא יכול להבין אותו והמקום היחד שמספק לו תחושת שייכות מלאה וכוחות להתמודדות עם האתגרים העומדים בפניו זו חברת בני גילו.

 

לפייסבוק הורים כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו

 

"הקבוצה מאפשרת לו להרגיש שהוא לא לבד עם כל מה שעובר עליו, ומאפשרת לו מצד אחד להיות כמו כולם ומצד שני לבנות את הזהות הייחודית רק לומבלי לאבד את השתייכותו אליה.המתבגר שלנו עסוק בבניית הזהות שלו, השאלה "מי אני" מלווה אותו ונבחנת בכל פעם מחדש ביחס למתבגרים אחרים, ממש כמו במעבדה, הוא בוחן את היכולות שלו, את ההשתלבות, לאיזה קבוצת זהות הוא שייך: קולים, פריקים, חנונים.

 

"התרומה העצומה שיש לחיי החברה של המתבגר על ההתפתחות שלו היא ממש בית ספר של החיים עצמם. התהליך הזה הוא תהליך טבעי והתפתחותי, תהליך הכרחי ומאוד חשוב עבורם ועלינו ההורים לקבל את זה, לאפשר את זה ולזכור שבסוף בגיל שלושים הוא יחפש שוב את הסינר של אמא".

 

מוטרדים בעיקר ממראה עור הפנים

בהמשך הסקר, כאשר האמהות נשאלו מה לדעתן הבעיה האסתטית הקשה ביותר שילדיהן מודאגים ממנה – התברר ש-46% חושבות שמראה עור הפנים מטריד יותר אפילו מהשמנת יתר (30%). רק 11% ציינו ריח לא נעים, 9% שיעור יתר ו-4% הזעת יתר.

 

"אקנה או חטטת בשמה העברי, היא כנראה מחלת העור הנפוצה ביותר", אומר ד"ר רון יניב, רופא עור ומין, ורפואה אסתטית. "התופעה קשורה לשינויים ההורמונליים בגיל ההתבגרות, אך יכולה להופיע בכל גיל".

 

ד"ר יניב מדגיש: "בניגוד למה שפורסם בעבר, לתזונה יש השפעה על אקנה, כפי שרבים מכירים מניסיונם בחיי היום-יום. שוקולד פיצוחים, כמו גם פחמימות ריקות בכמויות כמו דברי-מתיקה גורמים לרבים להחמרה בפצעים".

 

לדבריו, חשוב לשמור על מספר כללים פשוטים: "לשטוף את הפנים פעמיים ביום במים פושרים, להשתמש בסבון עדין, תוך שימוש בקצות האצבעות ולא בספוג העלול לגרות את העור".

 

בנוסף, הוא ממליץ "להימנע מלגעת בפצעים ו'לפוצץ' אותם, לחפוף את הראש בצורה סדירה שכן שומן הקרקפת והקשקשים הנושרים לגוף עלולים להחמיר את התופעה ולהימנע ממגע הידיים בפנים במשך היום".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

דברו עם הילדים

"ילדים בגיל ההתבגרות נראים הרבה פעמים כלפי חוץ מאוד בטוחים בעצמם, יודעים הכול, ולרגעים אפשר להתבלבל ולחשוב שהם לא צריכים אותנו יותר, שהם מסתדרים לבד", אומרת אברמוביץ' בעקבות נתוני הסקר. "הורים רבים מוצאים עצמם מורחקים ונפגעים מתגובות הילד, ואז מעדיפים להימנע משיחות ובכלל מתקשורת עם הילדים.

 

"האמת מסתתרת בין השורות, בהבנה שלנו ההורים שטריקת הדלתות, ההדיפות והבעיטות מאפשרים להם להרגיש שהם יכולים ועצמאיים, ושזו הדרך שלהם לעבור את המשימה ההתפתחותית של הגיל, היפרדות ובניית העצמי והעצמאות, ויחד עם זאת הם תמיד צריכים לדעת שאנחנו שם, שיש למי לפנות ועם מי להתייעץ בכל מצב, רק שעכשיו זה יקרה בדרך קצת אחרת".

 

מה חשוב לדעת ולעשות בתקשורת עם מתבגרים?

  • חפשו את הזמן הנכון לשיחה, זמן שיתאים גם לכם וגם להם
  • שיחה זה דיאלוג ולא מונולוג, תנו לילד את המקום להיות חלק מהשיחה, והיו שותפים בעיקר בהקשבה פעילה
  • היו אמפטיים, הילדים עוברים תקופה מאוד סוערת, כל דבר נראה נחווה כמאוד קיצוני, אל תבטלו ואל תזלזלו בשום תחושה גם אם נראה לכם שהיא מוגזמת
  • אל "תחפרו", הדור של היום ובעיקר המתבגרים רגילים לתקשורת מאוד מהירה , כל מסר שרוצים שייקלט צריך להעביר בצורה קצרה ברורה וממוקדת, ואז הסיכוי שיישמע גדל.
  • תתעניינו בהם אבל הימנעו מחקירות, כל שיחה אפילו קצרה היא הזדמנות להכיר את הילד קצת יותר.
  • שיפוטיות, ביקורת ועצות עדיף להשאיר מחוץ לשיחה, החיישנים שלהם מאוד מחודדים, אם רק ירגישו ניצנים של תוכחה השיחה תסתיים ובטונים צורמים, כדי שהשיחה תתקיים עדיפה הקשבה נכונה ומקום להבנה ולהעלאת פתרונות שלהם, אנחנו רק צריכים להיות שם ולאפשר לזה לקרות.
  • בין הסמארטפון, לחברים, לרגעי מצב הרוח המשתולל, מצאו זמנים רגועים (לפחות על פניו) בהם אפשר להתעניין בהם סתם כך, להתייעץ איתם, לדבר על דברים ברומו של עולם שמעניינים אותם. ואפשר גם רק לשלוח סמס נחמד או לעבור לידם ולרגע לגעת (זה לא תמיד מתאים אבל הם עדיין צריכים את זה)."

 

 

למרות התקופה הסוערת, בני הנוער גם עושים המון דברים חיוביים. הנה דוגמה של קבוצה מפתח תקווה שהחליטה ליזום קמפיין חברתי מבורך:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תתעניינו בהם אבל הימנעו מחקירות
צילום: shutterstock
מומלצים