שתף קטע נבחר

אחת ולתמיד: מה קורה כשאתם מעלים תמונה של הילדים לרשת?

נער שנאלץ לעבור שיימינג בכיתה בעקבות סרטון ישן שאמו העלתה ליוטיוב, תמונות אישיות בוואטסאפ המשפחתי שהגיעו לתפוצה רחבה ותמונה תמימה של ילדה שעברה פוטושופ ועריכה ונשלחה לאתרים שונים. הצד האפל של הלייקים שאתם מקבלים

מי מאיתנו לא מעלה מדי פעם תמונות של הילדים שלו, חוכמות שלהם או סרטון מצחיק ושובב שבו הילד מראה לכל העולם עד כמה הוא חכם ושנון? אנחנו חושבים שאנחנו מוגנים אם הפייסבוק פתוח ל"חברים בלבד" או אם התמונות נשלחות רק לווטסאפ המשפחתי אבל מתברר שיש סכנות, גם במקרים שנראה שאנחנו ממש בטוחים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

"הבת שלי כוכבת"

מה בעצם גורם להורים להעלות כל הזמן תמונות של הילדים לפייסבוק, אינסטגרם או ווטסאפ? מירב פינטו, אמא לארבעה ילדים (2, 4, 9 ו-11) מעלה תמונות שלהם לפייסבוק לפחות פעם ביום. "אני מעלה דברים מצחיקים שהם אומרים, אני מצלמת אותם וכותבת משפט או שניים ליד התמונה".

 

- איזה תגובות את מקבלת על התמונות שלהם?

"אני מקבלת המון לייקים וגם המון תגובות מפרגנות. כותבים לי: "איזה חמודה, איזה מתוקה", לפעמים כותבים: "היא קופי שלך". עד היום לא קיבלתי תגובות שליליות".

 

- למה בעצם את מעלה תמונות שלהם?

"האמת היא שבת השלוש שלי ממש כוכבת. קוראים לה שביט והיא כוכבת כמו השם שלה. היא מצחיקה אותי, ובכל פעם שבה אני מעלה תמונה שלה זה גורר הרבה לייקים. מבחינתי אם מישהו יראה ויתלהב ממנה אז אולי זאת הדרך שלה להיות כוכבת של ממש. ואם זה יקרה, אז למה לא?

 

"לפעמים דווקא הילדים מבקשים שאני אעלה תמונות שלהם. לפני חודש וחצי הבנות שלי הסתפרו ותרמו את השיער. הן ביקשו שאעלה את זה לפייסבוק, והיה להן חשוב שזה יגיע לכמה שיותר אנשים. אני חייבת לציין שאני מבינה את הצורך הזה בהכרה, ובידיעה שכולם יראו. ולא רק לגבי עצמי אלא באופן כללי בפייסבוק.

 

לפייסבוק הורים כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו

 

"אנשים בפייסבוק מעלים המון תמונות של הילדים כדי שיראו עד כמה הילדים שלהם יפים או עד כמה טוב להם. ויש בזה משהו ממכר. בעיקר כי ביום יום אנשים לא מפרגנים אחד לשני, באופן רגיל, ודווקא בפייסבוק יותר קל לפרגן".

 

- יש סוג תמונות מסוים שלא תעלי לרשת?

"בהחלט. יש דברים שאני מצנזרת. למשל, אני לא אעלה לעולם תמונה שלהם בעירום או תמונות במקלחת. אני גם לא אעלה תמונה של הילדה בת ה-11 מצטלמת בביקיני. העליתי תמונה שלה בים, כשהיא מצולמת מאחור מרחוק, ורואים שהיא קופצת מול השמש".

 

- אז למה תמונות מסוימות תעלי ואחרות לא?

"ההנחה שלי היא בדיוק כמו שאומר המשפט: 'לא לעולם חוסן'. ולכן צריך לחשוב פעמיים ושלוש פעמים לפני שמעלים תמונות לרשת. המחשבה מה יכול לקרות אם התמונות יגיעו לידיים הלא נכונות מאוד מפחידה אותי".

 

- מה את יודעת על הסכנות ברשת?

"המחשבה שהתמונה של הילדים שלי תגיע לידיים של איזה פדופיל מאוד מפחידה אותי. המשפחה שלי, אגב, מגיבה לכל תמונה של הילדים ורושמת : 'חמסה' וכאלה. אני פחות חוששת מהדברים האלו אלא מפחדת יותר שהתמונות יגיעו לידיים הלא נכונות".

 

- איך את מתגוננת בפני הסכנות?

"אני לא מאשרת לכולם להיות חברים שלי, ויש תמונות של הילדים שרק אנשים מסוימים יכולים לראות. ותמיד אעלה תמונות שאינן חושפניות. הבת שלי, בת ה-11 פתחה עכשיו חשבון פייסבוק. זה פייסבוק סגור ויש שם רק את המשפחה שלנו. כל תמונה שהיא מעלה עוברת דרכי, ואין מצב שהיא תעלה תמונות או שהיא תאשר חברים באופן עצמאי. זה מאוד מפחיד אותי".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

"פדופיל יכול לצלם גם ילדים ברחוב"

גם חן בר, אמא לילדה בת חמש ולילד בן שלוש אוהבת להעלות ברשת תמונות של הילדים שלה: "אני מעלה תמונות שלהם בערך פעמיים עד שלוש בשבוע", היא אומרת. "אני מעלה תמונות מכל מקום שהיינו בו, אם זה באירוע, בטיול, בבילוי מסוים או בבית. אני מקבלת על התמונות שלהם המון תגובות חיוביות ולייקים".

 

- היו תגובות שזכורות לך לתמונה מסוימת שלהם שהעלית?

"כן, העליתי תמונה שבה הילדה הצטלמה אצל צלם מקצועי, ואנשים התלהבו בטירוף. נדהמו ממש".

 

- יש תמונות מסוימות שלא תעלי?

"בהחלט. אני לא אעלה לעולם תמונות שלהם באמבטיה או תמונות שלהם לא לבושים, או בבגדים תחתונים. גם אין מצב שמישהו אחר יעלה תמונה של הילדים שלי שלא מצאה חן בעיני.

 

"בעלי מתחום הביטחון וזה הדבר הראשון שהוא אמר. מבחינתו אין בעיה שאעלה תמונות של הילדים אבל שחלילה לא יהיה בהן משהו שמישהו יוכל להשתמש בהן לצרכים מיניים או פדופיליים".

 

- מה בעצם את יודעת על הסכנות ברשת?

"אני יודעת שיש אנשים אכזריים שמשתמשים בתמונות של ילדים לצרכים שלהם. ובאותו אופן אותו פדופיל יכול גם לצלם ילדים ברחוב. לכן תמונות פרטיות במקומות פרטיים הן תמונות שאני לא אעלה לרשת. בנוסף, אני משתדלת להיזהר כמה שיותר, ולשים לב היטב אלו תמונות אני מעלה. אני אעלה תמונות שלהם רק כאלו שברור לי שלא מפריע לי שאנשים יראו, תמונות בהן הילדים נראים בדיוק כמו שפוגשים אותם ברחוב".

 

- אז למה בכל זאת להעלות תמונות שלהם?

"מבחינתי הפייסבוק הוא דרך לשמור על קשר עם משפחה וחברים קרובים. האנשים שאני מאשרת בפייסבוק הם אנשים שאני מכירה בהיכרות אישית, ואני מאשרת אותם מתוך בחירה. אני לא מאשרת כל אחד. ודאגתי גם שעמוד העסק שלי, לדוגמה, יהיה בדף נפרד לגמרי, כזה שאינו קשור לדף האישי שלי.

 

"התמונות שאני מעלה הן חלק מהחוויות של הילדים, ואלו גם תמונות למזכרת. כבר הייתי במצב שבו הנייד שלי הלך לאיבוד וכל מה שנשאר לי היו התמונות שהעליתי בפייסבוק".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מאבדים שליטה מהר מאוד

גלעד האן, מרצה וחוקר בנושא סיכוני הרשת, טוען כי רוב ההורים אינם מפגינים זהירות ורבים מהם כלל אינם מודעים לסכנות הטמונות ברשת: "לא מזמן פנתה אלינו אמא שצילמה את הבת שלה בכל מיני צילומים פרובוקטיביים", מספר האן. "מדובר בילדה צעירה, בת שלוש בערך שאמא שלה צילמה אותה בתנוחות מיניות, והעלתה לרשת. התמונות הגיעו לאתר פורנוגרפי-פדופילי, והיא פנתה לעזרה על מנת להסירן מהרשת. וזה בדיוק מה שקורה כשמעלים תמונות ללא בקרה, ללא חשיבה וללא הגדרת פרטיות".

 

לעיתים הנזק שונה ואף מפתיע: "פנה אלינו נער שההורים שלו צילמו סרט כשהיה ילד קטן, העלו מיו-טיוב ושכחו מזה", אומר האן, "החברים שלו בכיתה מצאו את הסרט הזה ולגלגו עליו. זה הפך לשיימינג של ממש. עכשיו ההורים לא זוכרים את הסיסמה ולא זוכרים איך להוריד את הסרט מהרשת. וזה קרה כי מראש הם לא הבינו את ההשפעה שיש להם על חיי הילדים, ולא חשבו כי מה שהם מעלים עלול לחזור אליהם כמו בומרנג ולפגוע בילד שלהם".

 

והתופעה הזאת, אומר האן, של חשיפת תמונות ילדים ברשת הולכת ומחריפה: "אני נמצא עכשיו באילת, ורואה המון הורים שמצלמים את הילדים שלהם בבגדי ים", אומר האן, "הורים אינם מודעים לכך שהסלולארי כיום הוא מכשיר רב עוצמה, ומאד קל לגנוב ממנו מידע. ניתן בקלות להיכנס לסלולארי ולקחת ממנו נתונים. והאקר שמגיע לוקח ממנו לא רק נתונים אישיים ופרטי כרטיס אשראי אלא גם תמונות. וצריך לחשוב לאן זה מגיע. אנחנו מצלמים תמונות, מאחסנים באתר בגוגל או באייקלאוד, ואז אבדנו שליטה".

 

- כיצד התמונה עוברת הלאה?

"צריך להבין שכל תמונה היום שמעלים לרשת או לנייד, ועולה לגוגל או לאייקלאוד הופכת באופן מידי להיות חשופה לכולם. ולא מדובר רק על הפייסבוק אלא גם על האינסטגראם, והווטסאפ. השימוש בווטסאפ מאוד מטעה אנשים. הם מעלים תמונות שלהם, וחושבים שמדובר בשיחה בין שני אנשים. ובעצם הם לא מודעים לכך שכיום ניתן להעביר כל תמונה הלאה. ואנשים אחרים מוצאים את התמונות האלו ומשתמשים בהן".

 

- גם אם הם סוגרים את הפייסבוק רק לחברים?

"כן, כל התמונות נמצאות בגוגל. הורים חושבים שפדופילים מחפשים עירום, אבל פדופליה היא בעצם אהבת ילדים. הם לא מחפשים עירום אלא מחזיקים תמונות של ילדים רגילים. הם בעצם מחפשים תמונות של ילדים באמבטיה, בבגד ים בחצר, ועוד.

 

הם עושים מאגרים כאלו, ופדופילים לוקחים לאתרים שלהם תמונות של ילדות בבגד ים, ומשתמשים בהן ללא ידיעת ההורים.

 

"התמונה שנראית להורים הכי תמימה, זאת של הילדה הקטנה שלהם בבגד ים, היא זאת שעוזרת לפדופיל להגיע לסיפוקו. ויש אנשים שלוקחים את התמונות האלו למקומות אחרים, ומשתמשים בהן כדי להתחזות. הם עושים לתמונה פוטושופ ועריכה. שלא לדבר על פגיעה של ממש בילד עצמו".

 

לבדוק הגדרות פרטיות לכל תמונה

- איך אפשר להתמודד עם המצב הזה?

"אני מסביר להורים שברגע שבו הם מעלים תמונה כל אחד יכול לראות אותה, ואני מציע לכל הורה לעשות ניסיון: תכתבו את השם של הילד שלכם בגוגל ותראו מה נמצא שם. וכשאנשים עושים את זה הם נדהמים מהתוצאות".

 

- איזה טיפים יש לך להורים שמצלמים את הילדים שלהם?

1. הבנה ומודעות - קודם כל להבין שזה קורה כי לא סוגרים את ההגדרות בצורה נכונה. רוצים הרבה לייקים, לא חוסמים כי רוצים לקבל הרבה חשיפה, ולא מבינים שברגע ששמת תמונה ברשת אתה חשוף לגמרי. ואז זה מגיע למקומות אחרים. ואפילו זה לא נכלל תחת פריצה וגניבה אלא זה בדיוק כמו לחלק את התמונות של הילדים לכל העולם.

 

2. חשיבה ותכנון - לחשוב לפני שלוחצים ומצלמים, לחשוב לפני שעושים "שתף". צריך להבין שאין דרך חזרה, וכי יתכן שהתמונות של הילדים יגיעו לידים הלא נכונות.

 

3. בדיקת הגדרות פרטיות - חשוב לבדוק הגדרות פרטיות לכל אלבום ולכל תמונה – בפייסבוק כדאי לחסום ולאפשר רק לחברים, באינסטגרם לחסום ולאפשר רק לעוקבים שאישרתם, ובווטסאפ כדאי לשים תכנת הגנה אנטי וירוס חינמית.

 

4. חסימת עוקבים לא ידועים - אין להסתפק רק בכך שיראו את התמונה חברים בפייסבוק אלא חשוב לבדוק בדיוק מי הם. כך גם כדאי לבדוק מי העוקבים שלך באינסטגרם, ולהבין שבכל הקשור לווטסאפ הרי שלכל מה שאתם מעלים - אין דרך חזרה.

 

ואם הכול נראה לכם ורוד בפייסבוק, הנה האמת הכואבת:

 







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לחשוב כל פעם לפני שעושים "שתף"
צילום: shutterstock
מומלצים