שתף קטע נבחר

סובלים מהתכווצות שרירים בלילה: למה זה קורה?

מחקרים מצביעים על כך כי כמחצית מהאוכלוסייה סובלים מהתכווצויות שרירים בלתי רצוניות בשלב זה או אחר במהלך חייהם. למה זה קורה ומה הקשר למחסור שעלול להיווצר בגופנו במגנזיום?

בשיתוף סופר-פארם

 

התכווצויות שרירים בלתי רצוניות המתרחשות בעיקר בלילה בעת שינה, הן תופעה מוכרת ונפוצה. נתוני מחקרים מצביעים על כך כי 40% מהאוכלוסייה עד גיל 60 ו – 50% מהאוכלוסייה מעל גיל 80 סובלים מהתכווצויות אלו לעתים תכופות.

 

מלבד זאת, נפוצה התופעה באחוזים גבוהים בקרב ספורטאים ובקרב נשים בהריון החל מהשליש השני של ההיריון.

 

התכווצויות השרירים מתבטאת בכאב פתאומי חזק ומטריד. הן מתרחשות תוך כדי שינה ונמשכת מספר דקות אך מותירות כאב בשריר גם ביום המחרת. השרירים המתכווצים הם בעיקר שרירי השוק, שרירי הקרסול וכף הרגל. מעבר לכאב החזק, התכווצות השרירים גורמת להפרעת שינה חמורה.

 

התכווצות שרירים. גורם להפרעות שינה חמורות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
התכווצות שרירים. גורם להפרעות שינה חמורות(צילום: shutterstock)

 

קיראו עוד במדור פארם נט

לא רק בהריון: למה נוצרים סימני מתיחה - ומה הטיפול?

בדיקת ראייה לפני תחילת הלימודים: למה זה חשוב?

מהו אמצעי המניעה היעיל ביותר למניעת הריון?

 

למה זה קורה?

למרות השכיחות הגבוהה של התופעה, הסיבה להתכווצויות הבלתי רצוניות הללו אינה ידועה בוודאות. הדעה הרווחת היא שהן נגרמות מהולכה עצבית או זרימת דם לא תקינה הגורמת לשיבושים במעברי היונים אל ומתוך התא.

 

בנוסף, אחת ההשערות היא שאצל אנשים בריאים השיבוש נגרם מחוסר באלקטרוליטים ובעיקר חוסר במינרל מגנזיום.

 

המגנזיום הינו מינרל חיוני לתהליכים רבים בגוף אך זמינותו מוגבלת וספיגתו בגוף בעייתית. חוסר במגנזיום נגרם כתוצאה מתזונה דלת מגנזיום, הזעה מוגברת, ספורט ומאמץ או משימוש בתרופות משתנות.

 

הערכות מדברות על כך כי צריכת המגנזיום באוכלוסיה המערבית נמוכה מהקצובה היומית וחסר במגנזיום נפוץ באוכלוסייה זו - עד כדי שמעל ל-50% סובלים כפי הנראה מהיפומגנזמיה, אך רק כמחצית מהמקרים מאובחנים על ידי רופאים.

  

מהו תפקידו של המגנזיום?

המגנזיום מהווה מרכיב הכרחי בפעילות של כ-300 אנזימים בגוף שאחראיים לתהליכים חשובים כמו: תפקוד תקין של פעילות הלב, לחץ דם תקין, שמירה על מבנה תקין של העצם, ויסות כיווץ השרירים ועוד.

 

בגוף קיימים באופן טבעי כ- 25 גרם מגנזיום. כמחצית מכמות זאת נמצאת בעצמות, 20% נוספים מרוכזים בשריר ועוד כ-20% נמצאים בתוך תאי דם, ובתוך תאים ברקמות הגוף השונות. רק כאחוז אחד של המגנזיום נמצא בנוזל הדם עצמו, ונדרשת השקעה רבה על מנת לשמר רמה קבועה זו של מגנזיום בדם.

 

איך נדע שחסר לנו מגנזיום?

אם אתם חווים סימנים כמו עייפות, כאבי ראש, בחילות והקאות, ירידה בתאבון, חולשת והתכווצות שרירים בגפיים ובפנים, תופעות נימול, מצב רוח ירוד, עצבנות, שינויים בלחץ הדם, שינויים בתפקוד קוגניטיבי, בעיות זיכרון, הפרעות בקצב הלב ועוד, יכול להיות שחסר לכם מגנזיום.

 

חוסרים במינרל יכולים גם להוביל לטרשת כלי הדם, אבנים בכליות, כאבי וסת אצל נשים ועוד.  

 

מנגד, מחקרים מדווחים על תופעות של הסדרת קצב לב, שיפור באיזון לחץ הדם, ירידה בכאבים הנגרמים מתעוקת לב, עלייה ברמת ה"כולסטרול הטוב" וירידה ברמת "הכולסטרול הרע" בקרב מי שרמת המגנזיום הייתה תקינה. 

 

בנוסף, המגנזיום מונע היצמדות של טסיות דם זו לזו ובכך מונע היווצרות קרישי דם אשר עשויים לגרום לאוטם לבבי, טרומבוזות ("פקקת") ושבץ מוחי.

 

בהיותו מרפה שרירים, המגנזיום נחשב למשלשל עדין, ויכול להקל בעצירות שנגרמת מקושי בהרפיית השרירים הטבעתיים, וגם עוזר בבעיות הקשורות במערכת הנשימה בכך שהוא מסייע בהרפיית הסמפונות. המגנזיום יכול להקל גם במקרים של מיגרנות הנגרמות פעמים רבות ממתח נפשי או פיזי. 

 

אפרת קלמן, רוקחת סופר-פארם, מסבירה כי תכשירים המכילים מגנזיום יכולים לעזור בהקלת תופעות התכווצויות השרירים, כמו למשל, אנטי לג קרמפס של נוה פארמה, מגנוקס לספורטאים ומגנוקס ליידי, מגנזיום ספורט של לייף, אוקסימג של פלוריש, ומגנזיום UP של אלטמן. 

 

"חשוב לדעת כי התכשירים הללו הינם תוספי תזונה ולא תרופות, ובכל מקרה מומלץ להתייעץ עם רופא או רוקח לפני נטילתם".

 

תזונה עשירה במגנזיום

גם אכילת מזון עשיר במגנזיום עשויה אמנם לעזור, אבל חשוב לדעת כי לא כל המגנזיום שנצרך נספג בגוף האדם, וטווח הספיגה משתנה בהתאם למזונות נוספים שאנחנו אוכלים.

 

מגנזיום במזון אפשר למצוא בירקות ירוקים כגון תרד, ברוקולי, חלק מהקטניות - שעועית, אפונה, אגוזים, שקדים ודגנים מלאים. מזונות נוספים שעשירים במגנזיום הם: מוצרי סויה, בעיקר קמח סויה וטופו, שקדים, אגוזי פקאן, ערמונים, אגוזי קשיו ואגוזי ברזיל, סובין, נבט חיטה, דוחן, אורז חום, אבוקדו או משמש מיובש.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למה השרירים עלולים להתכווץ?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים