שתף קטע נבחר
.
ערוץ 20

סקר: רק רבע מהפלסטינים מאמינים שישראל תמשיך להתקיים עוד 40 שנה

בטווח של מאה שנים ישראל תושמד, בתוך דור היא תאבד את הזהות היהודית שלה וגם בטווח של החמש השנים הקרובות, מרבית הפלסטינים רוצים להשמיד את ישראל: זה מה שחושבים הפלסטינים על העתיד

בסקר שנערך באחרונה על ידי מרכז פלסטין לחקר דעת קהל עבור מכון וושינגטון למדיניות במזרח הקרוב בגדה המערבית וברצועת עזה בין ה-7 וה-19 ביוני, מספקת תשובות של ממש. הסקר מבוסס על ראיונות אישיים עם מדגם מייצג של 504 תושבי יהודה ושומרון ו-413 תושבי הרצועה, עם סטיית תקן של 4.5 אחוזים בכל אזור.

 

בסה"כ, ניתן לומר כי התגובות מייצגות מגוון של גישות: חלקן גמישות באופן טקטי כלפי ישראל, אך בעלות פוטנציאל להסלמה בעתיד. הדעות המתונות מגיעות עד כדי הכרה ב"עם היהודי", או הסתייגויות על "זכות השיבה" של הפליטים הפלסטינים.

 

>>עוד באתר ערוץ 20>>

 

סימן משמעותי לפרגמטיות של הנשאלים בנוגע לטווח הנראה לעין הוא המוכנות של יותר ממחצית הציבור הערבי – גם בגדה המערבית וגם בעזה, לחלוקת ירושלים, ולאפשר לישראל להישאר גורם ריבוני בעיר. סימן נוסף לגמישות הטקטית היא שמתוך כלל תושבי הגדה המערבית, רוב מובהק (79 אחוז) אומר ש"במצב הנוכחי", הם היו מעדיפים כביש גישה מהיר שיאפשר להם לעקוף את ירושלים, בלי להיכנס אליה כלל.

 



בטווח הארוך, לעומת זאת, פלסטינים רבים נוטים לראייה מקסימליסטית. בניגוד לסקרים אחרים, המחקר הזה שאל על שלושה טווחי זמן שונים: על החמש השנים הקרובות, על עוד 30-40 שנים, ובטווח הארוך של 100 שנים מעכשיו. התוצאות מייצגות תפיסה של שני שלבים במקום פתרון של שתי מדינות.

 

אפילו בטווח של החמש שנים הקרובות, רוב הפלסטינים מעדיפים להגדיר את "המטרה הלאומית הפלסטינית המרכזית" כ"השבת כל פלסטין ההיסטורית מהנהר ועד לים" יותר מ"פיתרון שתי המדינות". בגדה המערבית, הפער הוא 41 אחוזים מול 29 אחוזים. בעזה, באופן מפתיע, הפער קטן יותר, כש-50 אחוז תומכים ב"השבת פלסטין ההיסטורית" מול 44 אחוזים התומכים בפתרון שתי המדינות. אך ההבדל הגדול בין שני האזורים מתגלה כשמגיעים לאפשרות השלישית: "פתרון המדינה האחת עם שוויון זכויות מלא ליהודים וערבים כאחד, בה תומכים 18% מתושבי הגדה, בעוד רק 5% מתושבי הרצועה היו מעוניינים בפתרון כזה.

 

 

גם בתפיסה הנורמטיבית, הפלסטינים מביעים עמדות בלתי-מתפשרות. בגדה המערבית, לא פחות מ-81% אומרים כי כל פלסטין ההיסטורית היא "אדמה פלסטינית וליהודים אין שום זכות לארץ הזו", בעזה, המצב גרוע עוד יותר: 88% חושבים כך.

 

למרות זאת, במבט אל עבר הדור הבא, רק רבע מהפלסטינים בשני האזורים צופים כי ישראל "תמשיך ולהתקיים כמדינה יהודית" בטווח של 30-40 שנים. רבע נוסף מאמינים כי בדור הבא ישראל תהפוך למדינה דו לאומית. 38% מהנסקרים בגדה יחד עם 53% מהנסקרים ברצועה, חושבים שישראל לא תתקיים כלל, אף לא כמדינה דו-לאומית. בקבוצה שהייתה חלוקה באופן שווה היו אלו שחזו כי ישראל "תתמוטט כתוצאה מסכסוכים פנימיים", או ש"היא תושמד על ידי התנגדות ערבית או מוסלמית".

באשר לטווח הארוך, במרחק של מאה שנים מהיום, רק 12% מתושבי הגדה ו-15% מהעזתים אמרו כי ישראל תתקיים כמדינה יהודית. בקרב נסקרים מהגדה המערבית, רוב (44%) סבורים כי ישראל תתמוטט או תושמד, ו-20 אחוזים הודו כי הם לא יודעים מה יקרה במרחק כה רב של שנים. בעזה, רוב מוחלט (63%) מצפים להשמדה או התמוטטות ישראלית באופק הרחוק.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יעל שחרור
מפגינים פרו פלסטינים. על חורבות ישראל?
צילום: יעל שחרור