שתף קטע נבחר

ראש אגף החקירות בהתייחסות נדירה לעדי מדינה: "קמב"ץ, לא ראש הנחש"

בוועידת המשפט של לשכת עורכי הדין התגונן ניצב מני יצחקי מול הביקורת על גיוס פושעים שמוסרים מידע: "מעדיפים לעשות את זה בחו"ל, צריך לדעת שהעד נותן לנו כאלה שצפויים לעשות מעשים רעים"

 

האיש שאחראי על המלחמה בפשע המאורגן מספק הצצה נדירה לשיקולי המשטרה בגיוס הפושעים המסוכנים שמפלילים את חבריהם: ראש אגף החקירות והמודיעין במשטרה, ניצב מני יצחקי, התייחס היום (ג') לתופעת עדי המדינה, בדבריו בפאנל במסגרת ועידת המשפט של לשכת עורכי הדין שנערכת בתל אביב. עד כזה לדבריו "צריך להיות קמב"ץ, שיכול לתת לנו דברים שמעניינים אותנו בתנאי שלא יהיה ראש הנחש". ynet מעניק חסות לוועידה ומעביר אותה בשידור חי.

 

ברקע הביקורת הקשה על תופעת עדי המדינה, הזוכים להקלות בתמורה למידע מפליל, ניצב יצחקי הסביר ש"אנחנו מגבילים את עצמנו מאוד איתם מהרבה סיבות. עד מדינה זה יקר - לגייס אותו, לשמר אותו, להגן עליו. זה חיבור להרבה שנים. אנחנו מעדיפים שכל מי שביצע פשע ייענש אבל עד מדינה שהוא לא ראש הנחש, לעתים יש לנו עניין לחריש עמוק".

 

הוא הדגים והזכיר את פרשה 512 שהתפוצצה בחודשים האחרונים וחולשת לדבריו "על עשרות מקרים חמורים במשך עשור. המתנו שנים שתהיה לנו לפריצת דרך בהרבה מאד תיקים. נכנסים לפעילות מבצעית רק כשיש משהו ממשי ביד, לכן אנחנו צריכים עד מדינה. זה כלי חשוב ביותר שמתחבר לשאר הכלים.

 

ניצב מני יצחקי והמשנה ליועמ"ש רז נזרי, היום בוועידה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ניצב מני יצחקי והמשנה ליועמ"ש רז נזרי, היום בוועידה(צילום: מוטי קמחי)

לדברי יצחקי, "אנחנו מעדיפים לקיים את השיח לאו דווקא בגבולות הארץ, במקומות שאנחנו יודעים שאותו אחד שחותמים איתו לא ביצע מעשים שבעינינו הם קו אדום. צריך לדעת שהוא (העד) נותן לנו כאלו שעדיין צפויים לעשות מעשים רעים בחברה, למנוע פיצוצים ואירועים קשים אחרים.

 

"אתם זוכרים מה עברנו לפני שנה (מתייחס לגל החיסולים - ג"מ), ואני מקווה שזה לא יחזור כי יש הרבה לבנות חבלה בשוק מסתובבות. את הפעילויות הללו אנחנו מסכלים כל שבוע ועדי מדינה הם כלי חשוב ומשלים. חלקכם יתקפו את העניין הזה, אני חייב לומר שאנחנו עושים את זה במשורה", הדגיש ראש אגף החקירות.

 

עוד ד"ר ינון היימן, יו"ר מחוז תל אביב והמרכז בלשכת עורכי הדין, התייחס בפאנל שעסק בעיקר בהסדרי טיעון לנושא: "אין ברירה אלא להגיע להסדרי טיעון, אבל הם סיכון אל מול סיכוי. אם אני יודע שאחוזי ההרשעה בישראל הם קולוסאליים ואני יודע שסיכוי סביר שהלקוח שלי יורשע ואני יודע שבהסדר טיעון אוכל להוריד את עונשו במחצית - אלך עליו. כמובן שזו רעה חולה. הסדרי טיעון שעושים עם עדי מדינה הם הרעה שבתוך הרעה החולה".

 

מ"מ ראש לשכת עורכי הדין אורי קינן הזכיר מנגד ש"יש בעיני בהסדרי טיעון דברים טובים. יש לקיחת אחריות ויש לה משמעות גם כלפי הקורבן וגם כלפי הנאשם".

 

עו"ד אבי חימי, ממונה מחוז מרכז בלשכה, טען כי "הסדר טיעון לא צריך לרוץ אליו בריצת אמוק, יש תיקים שצריך לנהל. כל הסיסמאות של 98 אחוזי הרשעה אינן כל כך נכונות. יש בתי משפט שאתה לא מגיע להסדר, נותנים עונש כפול ומכופל אבל יחד עם זאת צריך שלא לפחד לנהל משפטים".

מימין: עו"ד אבי חימי, ח"כ ניסן סלומינסקי, עו"ד אפי נוה, ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג, ח"כ רויטל סויד (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מימין: עו"ד אבי חימי, ח"כ ניסן סלומינסקי, עו"ד אפי נוה, ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג, ח"כ רויטל סויד(צילום: מוטי קמחי)
 

תת ניצב לילי באומהקר, ראש חטיבת התביעות במשטרה, אמרה שלפי בדיקתה, בין 2013 ל-2015 כ-60 אחוזים מכתבי האישום של התביעה המשטרתית הסתיימו בהסדר טיעון: "זה לא סוד שרוב הסדרי הטיעון קוראים בימי מוקד (הכוונה לימים עמוסים - ג"מ). יש הגבלה של 70 תיקים ביום, בתי המשפט קובעים לנו יותר וגם לנו זה קשה".

 

בעניין זה ציין המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד רז נזרי, כי תיקון חוק שייושם בקרוב יקל על העומס בבית משפט בעבירות קלות יחסית: "יש תיקים פליליים שמגיעים לבית משפט, מתנהלים במשך מספר שנים ונגמרים בתסקיר או בקנס, כשאפשר היה לגמור את זה בתחילת הדרך. הרציונל שלנו - לגרום לזה שהתיקים לא ייסתמו בבית המשפט ואין סיבה להטיל על האנשים הללו סנקציות פליליות. הבשורה הגדולה היא לתביעה המשטרתית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
ניצב מני יצחקי והמשנה ליועמ"ש רז נזרי, היום
צילום: מוטי קמחי
מומלצים