שתף קטע נבחר

שיעור תמותת הילדים בעולם ירד ביותר מחצי

הנתונים מעודדים, אך המציאות רחוקה מלהיות מושלמת: יותר מ-16 אלף ילדים מתחת לגיל חמש מתים בכל יום ברחבי העולם. באפריקה, אחד מתוך כל 12 תינוקות מת לפני יום הולדתו הראשון

לפי יוניצ"ף, חייהם של 48 מיליון ילדים ניצלו (צילום: AFP PHOTO / AU-UN IST PHOTO / TOBIN JONES) (צילום: AFP PHOTO / AU-UN IST PHOTO / TOBIN JONES)
לפי יוניצ"ף, חייהם של 48 מיליון ילדים ניצלו(צילום: AFP PHOTO / AU-UN IST PHOTO / TOBIN JONES)
 

לפני 15 שנה הקים האו"ם ועדה לטיפול בתמותת הילדים. היא גיבשה רשימת משימות ויעדים. אתמול (יום ג') פרסמה יוניצ"ף את הנתונים החדשים - תמותת הילדים מתחת לגיל חמש ירדה בחצי מאז 1990, אך כשישה מיליון ילדים עדיין מתים בכל שנה, מחציתם מתת תזונה.

 

יוניצ"ף, קרן החירום לילדים של האו"ם, פרסמה דו"ח על נתוני התמותה של ילדים מתחת לגיל חמש ברחבי העולם. בתחילה, הנתונים נראים אופטימיים: מספר מקרי המוות של ילדים בגיל הזה ברחבי העולם ירד ביותר מחצי ב-25 השנים האחרונות. בשנת 1990 מקרי המוות של ילדים מתחת לגיל חמש עמד על 12.7 מיליון בשנה, לעומת 5.9 מיליון השנה, לראשונה נתון שנמוך משישה מיליון. לפי הדו"ח, חייהם של 48 מיליון ילדים מתחת לגיל חמש ניצלו מאז שנת 2000, בעקבות ועדה שהוקמה למטרה זו. 

 

אך ככל שהדו"ח נמשך, הנתונים המוצגים קשים לקריאה. היקף התמותה בקרב ילדים הוא קורע לב. 11 ילדים מתחת לגיל חמש מתים בכל דקה, 700 בכל שעה, ו-16 אלף מתים ברחבי העולם בכל יום. בשנת 2000 הוקמה ועדה מיוחדת של יוניצ"ף בנושא, שהחליטה על הורדת התמותה בשני שליש עד לשנת 2015. היעד, כאמור, לא הושג.

 

 

דרומית לסהרה, שלושה מתוך עשרה פעוטות מתים על גיל שלוש (צילום: AFP) (צילום: AFP)
דרומית לסהרה, שלושה מתוך עשרה פעוטות מתים על גיל שלוש(צילום: AFP)

הסיכוי לחיות משתנה בהתאם למקום הולדתם של הילדים. מחצית ממקרי המוות נרשמו באפריקה, דרומית לסהרה, שם שלושה מתוך עשרה פעוטות מתים עד גיל שלוש ואחד מתוך כל 12 תינוקות מת לפני יום הולדתו הראשון. לשם ההשוואה, במדינות בעלות הכנסה גבוהה, אותו הנתון עומד על אחד מתוך 147 תינוקות. מהדו"ח עולה כי 45% ממקרי המוות של ילדים מתרחשים במהלך 28 הימים הראשונים לחייהם.

 

לילדים הנולדים למשפחות עניות באזורים כפריים יש פי שתיים סיכוי למות מילדים שנולדים למשפחות עמידות שגרות בעיר. לילדים שאמם חסרת השכלה יש פי שלוש סיכוי למות לפני גיל חמש.

 

כמעט מחצית ממקרי המוות בקרב הילדים מתחת לגיל חמש נגרמים מתת-תזונה. בין יתר הגורמים הבולטים נמנים לידות פג, סיבוכים בעת הלידה, מלריה, שלשולים והרעלת דם. עם זאת, בעקבות ילודה גבוהה באפריקה ישנו מספר גבוה מאד של ילדים מתחת לגיל חמש. הורים במדינות אלו מתקשים לטפל במספר רב של ילדים, ולאור תמותה גבוהה של מבוגרים ממחלות הנפוצות במדינה, בהם איידס, הרבה ילדים נותרים ללא הורים וללא טיפול. אם המצב הקיים יימשך, הוועדה צופה את מותם של 94 מיליון ילדים בין 2016 ל-2030.

 

בעוד הכנסה נמוכה היא גורם בתמותה בקרב ילדים, ישנם מדינות בעלות הכנסה נמוכה שהצליחו לעמוד במטרות שהוועדה הציבה, בהם אריתריאה, אתיופיה וניגריה. "עושר אינו חייב לחרוץ גורלות. ביצועי העבר אינם צריכים להאפיל על הפוטנציאל העתידי. המספרים נתונים לשינוי", נכתב בדו"ח. כשליש ממדינות העולם עמדו ביעד של הקטנת התמותה בשני-שליש, ואחרות הורידו את הנתונים בלפחות חצי.

 

ד"ר לינדה ארנולד, יו"ר המחלקה הבינלאומית באקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים, אמרה כי "בכל חמש שניות ילד מת ממחלה שניתנת למניעה". מומחי בריאות ביוניצ"ף מסרו בראיון לאתר האמריקני U.S. News & World Report כי יש להשקיע יותר מאמצים על מנת להגיע למטרות שהוצבו. הוועדה הסיקה כי עליה לרכז את מאמציה למדינות באפריקה שדרומית לסהרה ומדינות דרום אסיה, בייחוד כלפי תינוקות ביום היוולדם. נאמר כי "מגע עור מוקדם בין האם לתינוק, הנקה וטיפול יכולים להציל את חייהם של אלפים בכל שנה". על פי הדו"ח, רק רבע מהילדים במדינות לא מפותחות זוכים לבדיקה רפואית במהלך היומיים שאחרי לידתם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP PHOTO / AU-UN IST PHOTO / TOBIN JONES
תמותת הילדים ירדה בחצי
צילום: AFP PHOTO / AU-UN IST PHOTO / TOBIN JONES
מומלצים