שתף קטע נבחר

החליפה אמא: הסיפור של דיאנה וייסמן

למרות השיפור המדהים שעשתה תחת אירינה לנסקי, המאמנת האישית והאמא של המתחרה הגדולה שלה, אולגה לנסקי, החליטה האצנית הצעירה והמוכשרת לצאת לדרך חדשה ולהתאמן בלעדית אצל אמה, אירינה וייסמן. אבינעם פורת מביא לכם את כל הפרטים מאחורי הקלעים

האם שתי האצניות המובילות בישראל, אולגה לנסקי ודיאנה וייסמן, יכולות להתאמן יחד תחת אותה המאמנת - שהיא גם אמה של אולגה? זו השאלה שעלתה הקיץ בעקבות העונה המצוינת של וייסמן, ששברה את השיא הלאומי לנוער של אסתר רוט-שחמורוב, כשקבעה 11.75 שניות.

 

רגע לפני שהאימונים לעונה הבאה מתחילים, קיבלנו תשובה. וייסמן עזבה את המאמנת שלה בשנתיים האחרונות, אירינה לנסקי, וכמובן את האימונים המשותפים עם אולגה. הסכם הפרידה הושג בשיחה בין אירינה לנסקי לאמה של דיאנה, אירינה וייסמן, מאמנת ריצות קצרות בעצמה שעד כה אימנה במקביל את בתה וכעת תאמן אותה באופן בלעדי. "נכון שאירינה לנסקי מאמנת מצוינת והתקדמתי אצלה, אבל צריך להזכיר כי אמי עשתה חלק מהעבודה, בעיקר בצד המנטלי", אומרת דיאנה.

 

לנסקי מול וייסמן. כבר לא תחת אותה מאמנת (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
לנסקי מול וייסמן. כבר לא תחת אותה מאמנת(צילום: ראובן שוורץ)

 

זהו סיפור אמוציונלי. סיפור על שתי אמהות שהן מאמנות אתלטיקה, והקריירה של בנותיהן נמצאות בסדר עדיפות גבוה. סיפור על אלופת ישראל ב-100 ו-200 מ' אולגה לנסקי, בת ה-22, וסגניתה דיאנה וייסמן בת ה-17.

 

אחד האירועים שהאיצו את הפרידה התרחש לקראת אליפות העולם לקדטים שנערכה בעיר קאלי שבקולומביה. באותה תקופה, אולגה נלחמה להשיג את הקריטריון לאליפות העולם בבייג'ינג ולאולימפיאדת ריו, ולשם כך יצאה לתחרויות ברוסיה בליווי אמה. במשפחת וייסמן הבינו ללבה של לנסקי שנסעה עם בתה. יחד עם זאת, דיאנה נותרה ללא מאמנת בקולומביה שכן בקשתה של אמה למלא את מקומה של לנסקי לא אושרה באיגוד האתלטיקה, מכיוון שאינה רשומה כמאמנת של בתה. "אמרו שאני יכולה לנסוע על חשבוני ולא נתנו לי להבין שאקבל תג מאמנת. במצב כזה, כמובן שוויתרתי", אומרת אירינה וייסמן.

 

דיאנה וייסמן. שינוי חשוב (צילום: נעם נאמן) (צילום: נעם נאמן)
דיאנה וייסמן. שינוי חשוב(צילום: נעם נאמן)

 

וייסמן האם הוסיפה: "אנחנו מאוד מכבדים את המקצועיות של אירינה לנסקי, שהביאה את דיאנה להישגים יפים, אבל לא יתכן שילדה בת 17, עם פוטנציאל להצלחה, תצא לתחרות הראשונה החשובה שלה בחו"ל בלי המאמנת האישית שלה. אני בהחלט מבינה שאולגה, כבת שלה, חשובה לה". אירינה לנסקי אמרה באותה תקופה בתשובה לשאלה על העדפותיה: "אולגה היא הבת שלי בבית. באצטדיון היא כמו כולם. לדעתי, דיאנה צריכה להמשיך להתאמן אצלי". יו"ר איגוד האתלטיקה רפי פלד הגיב על ההתפתחות: "כל אתלט זכאי לבחור את המאמן שלו. אין לנו שום כוונה להתערב בנושא".

 

במשפחת וייסמן טוענים כי באופן תיאורטי דבריה של אירינה לנסקי נכונים, אבל לדעתם היא לא עשתה דבר כדי לצאת לקולומביה. אירינה וייסמן: "ברור שכאשר נוסעים שלושה אתלטים לאליפות העולם (האחרים היו הודף בכדור הברזל אריאל אטיאס והרץ למרחקים בינוניים אדם יעקובי, א.פ.), שולחים את המאמן של האתלט הכי בכיר – דיאנה במקרה הזה. מאחר ולנסקי לא נסעה, בחרו את דני וולפברג, מאמנו של אטיאס, שהוא אמנם אדם נהדר ועזר לה ככל יכולתו, אבל דיאנה הייתה צריכה מישהו שקרוב אליה. אני לא יכולה לאמן אותה בטלפונים בין אשקלון לקולומביה. היא הסתובבה שם כל הזמן מתוחה".

 

אולגה ואירינה לנסקי. "דיאנה צריכה להמשיך להתאמן אצלי" (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
אולגה ואירינה לנסקי. "דיאנה צריכה להמשיך להתאמן אצלי"(צילום: ראובן שוורץ)

 

גם ללא מאמנת אישית, דיאנה נתנה הצגה יוצאת מהכלל. במקצוע שבו שולטות הספרינטריות שחומות העור, דיאנה החמיצה את הגמר רק ב-6 מאיות כשקבעה בחצי הגמר 11.79 ש'. "אמנם אין לי הוכחות, כי זו לא הייתה הסיטואציה, אבל ייתכן ואם אמא שלי או אירינה לנסקי היו לידי, הייתי עולה לגמר. 6 מאיות הן לא הרבה מדי, אחרי שבאליפות ישראל חתכתי ב-17 מאיות את השיא הקודם שלי, אפשר היה, אולי, להסתדר, גם עם עוד 6 מאיות", אומרת דיאנה.

 

בסך הכל, הייתה זו ההופעה הטובה ביותר של אצנית 100 מ' ישראלית בתחרות עולמית, מאז אסתר רוט-שחמורוב שהחמיצה ב-4 אלפיות את הגמר באולימפיאדת מינכן 1972. אמנם אין להשוות אולימפיאדה לבוגרים לאליפות עולם לקדטים, אבל לפחות סטטיסטית, תיאור המצב מקביל.

 

אירינה ודיאנה וייסמן. בעיה בקאלי (צילום: פרטי) (צילום: פרטי)
אירינה ודיאנה וייסמן. בעיה בקאלי(צילום: פרטי)

 

2015, או שנת תשע"ה, הייתה שנה אדירה אדירה לדיאנה. גולת הכותרת: שיפור שיא הנוער ב-100 מ' (עד גיל 19) של לא אחרת מאשר אסתר שחמורוב, 11.78 ש', שהחזיק מעמד 44 שנה (!) והעמדתו על 11.75. בתור קדטית, היא שברה שני שיאים בני 26 שנים של גילי דישון מ-1989, (11.99 ש' ב-100 ו-24.40 ב-200). שיא הקדטיות של דיאנה,24.37, נקבע בסופו של יום מרגש שכלל את ההתפרקות אחרי שיא הנוער המרגש ב-100 מ', ובחינת בגרות שנאלצה לעבור בבוקר.

 

אירינה וייסמן: "בשנתיים שדיאנה התאמנה אצל לנסקי, היא שיפרה ב-79 מאיות את התוצאה שלה ב-100 מ', וביותר משנייה וחצי ב-200 מ'. חלק מהשיפור בא כמובן בזכות ההתבגרות, אך גם לאירינה לנסקי יש זכויות על ההתקדמות הגדולה של דיאנה".

 

לנסקי. קרב צמוד על ההגמוניה? (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
לנסקי. קרב צמוד על ההגמוניה?(צילום: ראובן שוורץ)

 

האם את בטוחה שגם אצלך דיאנה תמשיך להשתפר באותו קצב? הרי דרגת הקושי עולה.

אירינה וייסמן: "צריך לראות איך היא תתפתח. יש כאלה שנעצרים בגיל 18, ואחר כך מתחילים לפרוח בגיל 20. אחרים ממשיכים להשתפר ברצף עד גילים מבוגרים יותר. אני לא שמה לה לוח מטרות כמו שהיה אצלנו עד השנה, אבל מבטיחה שהיא תקבל 100 אחוז תשומת לב באימונים. בשביל לאמן אותה, ירדתי ממשרה שלמה בהוראת חינוך גופני בכפר סילבר, לחצי משרה".

 

יש להוסיף כי גם כאשר דיאנה תעבור להתאמן אצל אמה בעיר מגוריהן אשקלון, יהיה זה במסגרת מכבי ראשל"צ, אלופת המדינה לנשים באתלטיקה, שאליה תמשיך להשתייך. האם ומתי יתפתח קרב צמוד יותר על ההגמוניה בריצות הספרינט לנשים, בין אולגה לנסקי ודיאנה וייסמן? נצטרך להמתין. כמעט בטוח שיהיה מעניין. 

 

אלכס אברבוך דואג לדור העתיד

בסוף השבוע הקרוב תשתתף לראשונה אלופת ישראל בגביע אירופה לאלופות לנוער באתלטיקה. ישראל תיוצג ע"י אלופת הנוער, "לידר" ירושלים, שאותה מנהל הקופץ במוט האגדי אלכס אברבוך. ההשתתפות אלופת הנוער בליגת האלופות היא פרי מאמץ מתמשך של אברבוך הסבור כי התנסות בחוויה האירופית תדרבן אתלטי עתיד להגיע להישגיות באתלטיקה.

 

התחרות הפעם תערך בלירייה, פורטוגל, וייטלו בה נוסף על ירושלים, 11 אלופות ממדינות אחרות. האצטדיון בלירייה נכנס לתודעת חובבי האתלטיקה לפני למעלה מחודש כאשר דימה קרויטר קבע בו את הקריטריון לאליפות העולם בבייג'ינג, בקפיצה לגובה, 2.28 מ'.

 

אלכס אברבוך. יוביל את קבוצת לידר ירושלים לגביע אירופה לאלופות לנוער (צילום: יועד כהן) (צילום: יועד כהן)
אלכס אברבוך. יוביל את קבוצת לידר ירושלים לגביע אירופה לאלופות לנוער(צילום: יועד כהן)

 

ירושלים תצטרך להסתדר בלי אחד האתלטים המרכזיים שלה, הרץ למרחקים בינוניים אריאל טנא. הסיבה: טנא הוא תלמיד ישיבה בצפון, שאינו יכול להתחרות מכיוון שהתחרות מקיימת בשבת. טנא היה אמור לרוץ 1,500 מ'. האתלט הידוע ביותר ב"לידר" ירושלים הוא הספרינטר ערן סיבוני.

 

גם במקצוע שבו עשה אברבוך את הקריירה שלו, קפיצה במוט, לא יהיה ייצוג למועדונו. זאת מכיוון שגיל הקופץ במוט של לידר, עילאי מדמון, הוא פחות מ-16, ושיתופו נאסר. אם זה לא מספיק, ירושלים תחסר משתתפים בשישה מקצועות. מבחינת אברבוך, העיקר הוא התחלת מסורת ההשתתפות בגביע אירופה לאלופות לנוער.

 

המאמן מולי מלכה, מסר כי למעט הבנים, ייצאו עם המשלחת גם הבנות המובילות במועדון והן תשארנה כדי לערוך מחנה אימונים בפורטוגל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טיבור יגר
דיאנה וייסמן
צילום: טיבור יגר
מומלצים