שתף קטע נבחר

עדשות מגע מולטיפוקל: מתי הן יעילות - ואיך להתאימן?

מתי עדשות מגע מולטיפוקל עשויות לעזור בתיקון בעיות ראייה, איך נעשית ההתאמה ומתי כדאי לשקול פתרון אחר? אופטומטריסטית מסבירה

ד' בת ה-45 עוסקת הרבה בספורט. היא מרכיבה מזה שני עשורים עדשות מגע רכות יומיות אך לאחרונה הרגישה קושי בראייה לקרוב ולכן פנתה לאופטומטריסט לעזרה.

 

לאחר בדיקה מקיפה והבנת הצרכים שלה הותאמו לה עדשות מגע מולטיפוקל יומיות מכמה סיבות:

1. אורח החיים הספורטיבי והרצון להרגיש בנוח, למרות ליקוי הראייה.

2. בשל חוסר המוטיווציה להתמודדות עם תמיסות עדשות מגע באופן יומיומי.

3. בשל החשש מאיבוד עדשות מגע קבועות.

 

ד' היא דוגמא אחת מתוך הרבה אנשים המגיעים לגיל הפרסביופיה שהוא זוקן ראייה, מצב בו הראייה למרחקי המבט לקרוב נחלשת בהדרגה עכב חוסר גמישותה של העדשה התוך עינית. עדשה זו מתקשה בהתמקדות על עצמים קרובים ונעשית בהדרגה פחות טובה. ולכן, במצב זה יש לנו צורך בעזרה בראייה למרחקים השונים.

 

קיראו עוד על הידרדרות בראייה

פתאום אתם זקוקים למשקפיים? כך תתמודדו

עדשות מגע מולטיפוקליות: מתי זה נחוץ - ואיך מתאימים?

מדריך: איך לבחור עדשות מגע לפי בעיית הראייה

 

כשהראייה מקרוב מתחילה להידרדר

תהליך הפרסביופיה -זוקן ראייה - מתחיל בסביבות גיל 40 ומסתיים בגיל 60. הסימנים השכיחים הם: הרחקת היד, טשטוש בראייה לקרוב, חוסר יכולת להתמקד, דמעת, צריבה או שריפה בעיניים.

 

כאשר מתגלים סימנים אילו יש להתאים מחדש משקפי ראייה לקרוב, או משרדיות, לטווח ביניים, או מולטיפוקל הנותן מענה לכל המרחקים. לאלו שרגילים להרכיב עדשות מגע למרחק ומתלוננים על קושי לראייה מקרוב, מומלץ לעבור לעדשות מגע מולטיפוקל.

 

על פי נתונים, כשליש מהאוכלוסייה בעולם זקוקה לפתרון של עדשות ראייה מולטיפוקל. עדשות אלו נועדו לאנשים בסביבות גיל 40, שצריכים התאמה מיוחדת ומדויקת למרחקים השונים.

 

ואכן, אין ספק כיום כי חזית הפיתוח הטכנולוגי הוא בעולם עדשות המגע המולטיפוקליות קשות נושמות או רכות. בין אם זה בכל הקשור לעדשות מגע מולטיפוקל חודשיות, שבנויות מסיליקון הידרוג'ל המאפשר עבירות חמצן לקרנית עד פי 5 בהשוואה לעדשות מגע מהדור הישן, וכולל משטחי פלזמה הדוחים משקעים ולכלוכים, ובין אם זה עדשות מגע מולטיפוקל יומיות, אשר עשויות מחומר גלם הנקרא hema - המכילות מרכיבי לחות המשתחררים בכל מצמוץ של העין.

 

מעבר לכך קיים עוד יתרון חשוב לעדשות מגע מולטיפוקל יומיות והוא שכמו אצל אחיותיהן הסטנדרטיות - אין צורך לאפסן אותן בתמיסת עדשות מגע כמו בעדשות מגע אחרות. בסוף השימוש היומי זורקים אותן ולמחרת מרכיבים חדשות.

 

כשתחילים להרחיק את היד כדי לראות מה כתוב. זוקן ראייה (צילום: shuttestock) (צילום: shuttestock)
כשתחילים להרחיק את היד כדי לראות מה כתוב. זוקן ראייה(צילום: shuttestock)

 

עדשות מולטיפוקל: פתרון לשלושה טווחי ראייה

חשוב להבין כי מבנה עדשת המגע המולטיפוקלית הרכה מתחלק לשלושה אזורים הנותנים פתרון לשלושה טווחי ראייה בשלוש טבעות: קרוב, ביניים ורחוק. תוך אימוץ טכניקה שכיחה של ראייה סימולטנית, שבה המוח לומד להסתגל לבחור תמונות שונות במרחקי הראייה השונים, ומעדיף כל פעם אזור אחד לראות יותר ברור והשאר מטושטשים.

 

בנוסף, עדשות מגע מולטיפוקל יומיות נותנות נוחות ופתרון לעיניים יבשות, במיוחד לאנשים הסובלים מכך בגיל המעבר או בשל עבודה משרדית ממושכת מול מסכי המחשב.

 

לאורך היום הן מאפשרות: חילוף חומרים תקין בקרנית, העיניים נותרות לבנות ובריאות למראה ונוטות פחות לאדמומיות ויובש - תופעות שכיחות ותכופות בקרב מרכיבי עדשות מגע.

 

בדרך כלל מטופלים שמרכיבים בפעם ראשונה עדשות מגע מולטיפוקל מביעים חשש של קשיי הסתגלות ולימוד הרכבה. אך הרכבת עדשות אלו עלולה להיתקל בקשיים רק במקרים של: מחלות עיניים, יובש, וסביבת עבודה לא נקייה.

 

על פי מחקרים המעבר לעדשות מולטיפוקל רכות ויומיות עובר בהצלחה, כש-85% מהעדשות האלה מתאימות כבר בניסיון הראשון אצל פרסביופים חדשים.

 

ומעל הכל יש להתאים את העדשות המגע המולטיפוקל אצל אופטומטריסט מנוסה, כי הן מצריכות דיוק מרבי. לאחר מכן יש להגיע לביקורות כל חצי שנה כדי לעקוב אחר בריאות העיניים ולראות אם נשמר הקשר בין העדשות והעיניים.


הכותבת היא אופטומטריסטית קלינית B.sc.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מתי צריכים להרכיב עדשות מגע מולטיפוקל?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים