שתף קטע נבחר

5 דברים שלא ידעתם על חורים בשיניים

מה גורם לחורים להיווצר, האם כל סוכר מסוכן עבור השיניים ומה ניתן לעשות כדי למנוע?

חורים בשיניים הם אחד הדברים שכולנו פוחדים מהם. רבים מאיתנו מבועתים מהצורך להגיע לכיסא רופא השיניים, אבל אפילו הרופאים מודים שהטיפול הטוב ביותר הוא מניעה.

 

1. חור בשן הוא למעשה זיהום חיידקי

תחשבו רגע איך נוצר חור בשיניים. בעצם מי שגורם לעששת, להיווצרות חורים, הם חיידקים מקבוצת הסטרפטוקוקוס שנמצאים אצל כולנו בתוך הפה.

 

הם מפרישים חומצה כתוצר לוואי שמתחילה לרכך את האמייל בשיניים שלנו. (האמייל, דרך אגב, הוא השכבה החיצונית של השן, והוא למעשה החומר החזק ביותר בגוף שלנו).

 

ברגע שזה קורה, זה הופך להיות קשה יותר לנקות את החיידקים רק באמצעות צחצוח, שימוש בחוט דנטלי, ושטיפה. כל עוד החיידקים נמצאים שם, הם ממשיכים בתהליך הריסת השן, כשהתוצאה הסופית היא חור בשן.

 

קיראו עוד בערוץ בריאות השן

 

2. חורים בשיניים הם עניין של תזמון

ברור שאנחנו לא יכולים לבטל לחלוטין את כל הסוכר מהתזונה שלנו. גם מזונות בריאים, כמו דגנים מלאים, פירות, וכו מכילים סוכר. עם זאת, יש דברים שאנחנו יכולים לעשות - להפחית את ההשפעה של סוכרים אלה על השיניים שלנו.

 

כשאנחנו אוכלים, המזון מתחיל מיד מתפרק לסוכרים פשוטים. סוכרים אלה משמשים לאחר מכן על ידי החיידקים כמקור אנרגיה. כשסוכרים מפורקים על ידי החיידקים, יש כאמור, חומצות המופרשות כתוצרי לוואי. כל התהליך הזה נמשך כ-30 דקות, כלומר לא מרגע שאתם מתחילים לאכול, אבל מצריכת הסוכר האחרונה שלך.

 

אז אם אתם מחליטים לאכול חטיף, עדיף לכם לסיים אותו מהר, מאשר לאכול אותו לאט לאט, כך תהליך פירוק הסוכרים שגורם להרס השיניים לא יימשך לאורך זמן.

 

3. הסוכר הוא לא תמיד אויב השיניים

אין ספק, שסוכרים מזיקים לנו. סוכרים מסוימים - כמו אלה שנמצאו בפחמימות - הם בדיוק מה שהחיידקים צריכים כדי להתחיל בתהליך ההרס. עם זאת, יש כמה סוכרים טבעיים שיכולים לעכב את ואף לעצור את תהליך הההרס. כך למשל, קסיליטול הנמצא בסוכריות מנטה ומסטיקים, הוא סוכר שמונע מהחיידקים לפרק סוכרים לחומצות.

 

4. ניתן לעתים לסתום חורים בלי להפעיל את המקדח

אם תופסים את החורים בשלב מוקדם, אפשר לסתום אותם בלי המקדחה. בעיקר אם החור נשאר רק על השכבה החיצונית ולא חודר פנימה לתוך השן. מה שאומר מניעה ובקרה מתמדת של השיניים היא מהותית.

 

5. עששת היא אחת מהמחלות הכרוניות של הילדים

למרות שכעיקרון ניתן למנוע היווצרות עששת בשיניים, מדובר עדיין במחלה הכרונית הנפוצה ביותר בקרב ילדים בגילאי 6 עד 11 ומתבגרים בגילאי 12 עד 19, כך על פי נתוני המרכז לבקרת מחלות ומניעתן.

 

על פי הנתונים הללו, כ-20 אחוזים מהילדים עד גיל 11, וכ-13 אחוזים מבני הנוער עד גיל 19 חוו לפחות פעם בחייהם טיפול בשן בגלל היווצרות חור.



 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shuutterstock
מחלה כרונית בקרב ילדים
צילום: shuutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים