שתף קטע נבחר

אפוטרופוס כשל: חוסה הוזנח כלכלית ומשפטית

עמותת "ש.פ.ר" מונתה לשמש אפוטרופוס לבן 61 שעבר אירוע מוחי. כשגורמי הרווחה גילו תמונה מדאיגה של הזנחה, המקרה הגיע לבית המשפט

פסק דין שניתן לאחרונה בבית משפט לענייני משפחה בחיפה חידד את חשיבות הפיקוח על האפוטרופוסים במטרה להגן על החוסים שקולם לא נשמע ונתונים לחסדיהם.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

מינוי אפוטרופוס טומן בחובו את הסיכון שהאדם או העמותה הממונים ישתמשו במעמדם לניצול החוסה. המקרה המפורסם של עו"ד ירדנה נילמן מסוף העשור הקודם, שבמסגרת תפקידה כאפוטרופוס גנבה מיליונים מעשרות חוסים, הוא דוגמה טובה לבעייתיות שבמינוי אדם או גוף לשלוט, למעשה, על חייו של אדם חסר אונים.

 

על רקע זה, בפסק הדין שניתן לאחרונה עמד בית המשפט על חשיבות הבדיקה והמעקב אחר התנהלות האפוטרופוסים. המקרה עסק בעמותת ש.פ.ר, שמונתה לשמש אפוטרופוס לחסוי בודד כבן 61 שעבר לפני כשש שנים אירוע מוחי. לנוכח חששות שהעלו שירותי הרווחה והאפוטרופוס הכללי לגבי התנהלות העמותה, עלתה השאלה אם יש לבטל את המינוי.

 

גורמי הרווחה העלו תמונה מדאיגה של הזנחת החסוי ברמה האישית, הכלכלית והמשפטית. נמצא כי מאז המינוי ב-2012, נציגי העמותה כמעט ולא ביקרו את החסוי בהוסטל שבו הוא שוהה. בנוסף, באופן תמוה, העמותה סירבה לממן את השתתפותו בטיול שנערך לדיירי ההוסטל במחיר מסובסד, אף שלחסוי יש הכנסה. בשל כך הוא נשאר לבדו בהוסטל כשכל יתר הדיירים יצאו לחופשה.

 

בנוסף התגלה שהעמותה גם לא הגישה דוחות כספיים למחלקת הפיקוח כפי שהיא חייבת לפי החוק ולא טיפלה בענייניו המשפטיים, בהם תיק פשיטת רגל וירושת אמו המנוחה.

 

בשלב זה, ועל מנת שיהיה מי שייצג את החסוי ויגן על זכויותיו, מינתה השופטת אספרנצה אלון את עו"ד גיא הירש כאפוטרופוס לדין. השופטת ציינה את החשיבות רבה שבמינוי עורך דין לחסוי שאינו יכול לבטא את עצמו ולהביע את דעתו בסוגיות בעלות השפעה מכרעת על חייו.

 

מאז החלו הדיונים בתיק נבדקה התנהלות העמותה לעומק ושירותי הרווחה ערכו עוד שלושה תסקירים. בתסקיר האחרון, שנערך בפברואר השנה, צוין כי עד תחילת ההליך המשפטי העמותה לא טיפלה בענייניו של החסוי באופן תקין, ואולם מאז חל שיפור בהתנהלותה. היא החלה לשמור עמו על קשר רציף ומינתה עורכי דין לטיפול בענייניו המשפטיים.

 

האפוטרופוס הכללי אישר שבתחילת הדרך התנהלות העמותה לא הייתה תקינה, בלשון המעטה, וחשפה את החסוי לנזקים ולהפסדים כלכליים לא מבוטלים. אולם לעמדתו, לאחר שאור הזרקורים הופנה למקרה, החלה העמותה לטפל בחסוי ולהעניק לו יחס אישי ומיוחד. אם היא תוחלף עכשיו, נטען, הוא יאבד את היחס הזה והרצף הטיפולי ייפגע.

 

בנוסף טען האפוטרופוס כי אם בית המשפט יבהיר לעמותה ולאחרות כמוה את המדיניות הראויה באמצעות פסק הדין, הן יפעלו בהתאם וימלאו את תפקידן באופן ראוי ורצוי.

 

השופטת אלון אמנם התרשמה שחל שינוי בהתנהלות העמותה, אך לטעמה זה לא מספיק כדי למנות אותה בשלב הזה כאפוטרופוס קבוע לחסוי. בתוך כך היא הזכירה כי התיקון נעשה רק לאחר שבית המשפט התערב והדגישה את החשיבות שיש לפיקוח על אפוטרופוסים המוביל – כפי שמוכיח המקרה הנוכחי – לחשיפת התנהלות לקויות.

 

על כן בחרה השופטת אלון להתנות את המינוי בבדיקות שייערכו מדי חצי שנה במשך שלוש השנים הבאות.

 

לקריאת ההחלטה המלאה – לחצו כאן

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

ב"כ החסוי: עו"ד גיא הירש

שם ב"כ העמותה לא צוין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים