שתף קטע נבחר

על ארבעה סגנונות ומינים

תקשורת היא לא רק שפה, היא קשורה לסגנון ואם מבינים את ארבעת הסגנונות הרבה יותר קל לתקשר

את חג הסוכות אני עושה בישוב כפרי בישראל. שעות הבוקר המוקדמות בדרכי ברגל לכיוון בית הכנסת במרכז היישוב ובידי ארבעת המינים. עברתי דרך ביתו של חברי אבי, לאסוף אותו ואת גיא, בנו בן ה-16. בעודי עומד בדלת שמעתי את אבי זועק לעבר גיא: "כל פעם אתה עושה את אותו הדבר. ביקשתי ממך לא להוציא את הערבה מהפלסטיק ואתה עושה משהו אחר, למה צריך לחזור על כל דבר מאה פעמיים".

 

נקשתי על הדלת. “פתוח”, זועק אבי מעמקי המטבח.

 

גיא קופץ בהתלהבות: ”בוקר טוב, חג שמח, מה שלומך, מה חדש בניו יורק? אני לא מאמין שבאת לישראל, מלא אנשים היו מתים לברוח מכאן ואתה בוחר לבוא לכאן ועוד בחגים, תקופה הכי מבאסת. איך מזג האוויר שם? היה פה מאוד חם בקיץ, גם עכשיו מאוד חם, אז מה, פגשת את אובמה? יש לי רעיון ממש מדליק שאני חייב לספר לך, זה יכול לעשות מיליונים…”.

 

"תירגע!" גוער בו אביו, "אתה לא רואה שהבן אדם עומד בדלת ואתה מציף אותו, תן לו להיכנס ויאללה תתארגן במהירות. אני לא חוזר על מה שאמרתי”.

 

הנער הנזוף עלה לחדרו, "בסדר בסדר, אי אפשר להשחיל מילה בבית הזה, כל הזמן אתה צועק".

 

"מתנצל על ההתנהגות שלו, כבר לא יודע מה לעשות איתו, כל דבר צריך לחזור מאה פעמים, יש לו מלא רעיונות איך להיות מיליונר, עד שאני כבר מתחיל לעבוד איתו על משהו וחוזר לבדוק איפה הדברים עומדים, הוא בכלל לא זוכר על מה אני מדבר, התייאשתי מגיל ההתבגרות הזה”.

 

אתה חושב שזה גיל ההתבגרות?

 

"בוודאי! אחרת מה זה יכול להיות?"

 

על סגנונות תקשורת שמעת?

 

"לא יודע מה זה סגנונות תקשורת, אני מדבר איתו בעברית וזה מה שלא ברור לי".

 

עברית זה הצליל, השפה מורכבת לא רק מצלילים, יש לה גם סגנונות. יש אנשים שאוהבים לדבר בצורה קצרה ומאוד עניינית, מה שנקרא בנקודות.

 

"כן, אני”.

 

מאידך, יש כאלו שאוהבים לדבר בצורה מאוד ציורית, כל דבר אצלם זה סיפור, תמיד בהתלהבות והם עוברים מנושא לנושא במהירות.

 

"ברור, גיא אחד מהם”.

 

זהו סגנון תקשורת, כלומר האופן שבו האדם מביע את הרעיונות והצלילים של השפה מתבטא באופן שונה, ולפעמים יש פער כל כך גדול שלכאורה אתם מדברים עברית, אבל זה בעצם שפות שונות.

 

"אני מזהה את העניין הזה, זה קורה כל הזמן”.

 

זה לא קשור לגיל ההתבגרות ולשום דבר אחר, זה עניין של סגנון תקשורת, ועל מנת להבין אחד את האחר אתם צריכים לדבר באותה שפה.

 

"אז איך עושים זאת?”.

 

זה מתחיל בהבנה, יש ארבעה סגנונות תקשורת עיקריים בדיוק כמו ארבעת המינים.

 

משימתי - תכל’ס, קדימה, שורה תחתונה. כל עוד זאת הדרך שלו My way or the high way!!.

 

מקדם - אוהב לעבוד בגדול, בענק. שונא כניסה לפרטים, הקבוצה היחידה בעולם שיכולה לדבר ולשמוע ועם הידיים.

 

מנתח - מדברים בשפה מאוד ברורה, פרטים ונתונים וכשהם מסיימים הם ממשיכים: נתונים, נתונים ועוד נתונים. זאת הקבוצה היחידה שעושה סקר שוק עבור עיפרון, וממשיכים גם אחרי הקניה ואז מגלים שדפקו אותם. בפעם הבאה הם יבדקו 7 חנויות.

 

תומך - מדברים בשפת התחושות והרגשות, זה רק נעים/לא נעים, אוהב/לא אוהב, נחמד/לא נחמד. התומכים אלופי העולם בהתעניינות אישית, והם באמת מתכוונים לזה, מחכים לתשובה וגם רוצים לספר על עצמם. הם המציאו את שאלת הביחד, נעשה ביחד?

 

לכל אחד מאיתנו יש סגנון דומיננטי שהוא השולט (יש גם מעט מהסגנונות האחרים). אם אנו מבינים מהו הסגנון הדומיננטי שלנו ובאיזה אופן שאר הסגנונות עובדים, או מהי הדרך הטובה ביותר להגיע לאוזנם, מה שנשאר זה בעצם זה "לבנות את הגשר" על מנת לייצור תקשורת מקרבת ואנו בחצי הדרך לפתרון.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים