שתף קטע נבחר

בוק בת מצווש: למה ילדה בת 12 צריכה להתאפר?

אמהות שמגיעות עם רצונות משלהן ולא מקשיבות לבנותיהן, דורשות סטייליסטית ומאפרת לאורך כל הצילומים ואומרות לילדות לעמוד זקוף ולא לחייך כל הזמן. בוק בת מצווה - של האמהות או הבנות?

"לא מזמן הגיעה אלי אמא יחד עם בתה, בת ה-12, לצילום בוק בת מצווה. הילדה הייתה שקטה, ביישנית וחמודה ואמה ישבה ופרטה בפניי כל מה שהיא רוצה. היא ביקשה שהצילומים של הילדה יהיו בחמישה מקומות שונים, וגם שתהיה מאפרת וסטייליסטית לכל אורך הצילומים", מספרת הצלמת קרן דניאלי מ'סטודיול'ה צילום'.

 

"במהלך כל הפגישה היא דיברה ובתה שתקה. בשלב כלשהו פשוט עצרתי את השיחה, ושאלתי את הילדה מה היא רוצה. הילדה ענתה שהיא הכי רוצה צילומים בטבע אבל אמה התנגדה בכל תוקף. בסופו של דבר לא הגענו להסכמה, ולא עשיתי את הצילומים".

 

אולי יעניין אתכם גם:

דלת סגורה: לשרוד את גיל ההתבגרות של הילדים

מה קורה כשאתם מעלים תמונה של הילדים לרשת?

איך לנתק את הילדים מהמסכים?

 

איפור מוגזם ומכנסונים

אם יש לכם ילדה בת 12, אתם בוודאי ערים לכך שלאחרונה הולכת ומקצינה תופעת הבת-מצווש. ולא מדובר רק במסיבה עצמה, שהפכה ליותר ויותר גרנדיוזית ויצאה מכל פרופורציות אלא עוד לפני כן, על כל מה שקורה סביב ה"בוק" - אלבום הכולל תמונות של הילדה.

 

 (צילום: shuyyerstock) (צילום: shuyyerstock)
(צילום: shuyyerstock)

 

הבעיה היא שבמקרים רבים הבנות ב"בוק" נראות כלוליטות של ממש ולא כילדות בנות 12. הן מאופרות בכבדות, לבושות בחולצות בטן ובמכנסיים קצרצרים, ומצטלמות בתנוחות פרובקטיביות. "אין ספק שהבוק היום נוטה מאד לכיוון הסקסי", אומרת דניאלי, "וניתן לראות ילדות שמצטלמות עם חולצות בעלות מחשופים, מכנסיים קצרים, איפור מוגזם ושפתיים מודגשות".

 

- לפי מה שאת רואה בשטח, היוזמה לבוק שלא מותאם לגיל הבנות מגיעה מהאמהות או מהילדות?

"יש ויש. ישנן אימהות שאפשר לראות שהן דוחפות את הילדות לכיוון הזה, כאילו הן רוצות לתת להן מה שלא היה להן עצמן בילדותן, ובמפגש בין האם לילדה רואים שזה לא מה שהילדה רוצה. ולעיתים בוק כזה הוא יוזמה של הילדה, ואז אני מפנה אותם לצלמים אחרים".

 

יש בלבול מטורף

"הרבה פעמים כשהילדה סגורה ומתביישת אני מבקשת מהאם שתצא החוצה", מספרת דניאלי. "וזה הרגע שבו הילדה נפתחת ומצטלמת. יש הרבה ילדות שחוששות מהאם או שרוצות מאוד לרצות אותה. וישנן אמהות שפשוט עומדות במהלך הצילומים ונותנות לילדה הוראות בימוי - 'אל תחייכי כל הזמן', 'תרימי את הראש', 'תעמדי זקוף', ועוד. מה שברור הוא שההורים של היום מאד רוצים להיות חברים של הילדים שלהם, וניכר שיש טשטוש גבולות".

 

לפייסבוק הורים של ynet כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו

 

- את יכולה להבין את הרצון של ילדה בת 12 להתאפר?

"לא, אני לא מבינה את זה. אין לי בעיה כשילדה רוצה להתאפר בצילומים כל עוד מדובר באיפור עדין, לא כזה שנראה דרמטי עם צלליות בעיניים. כשאני הייתי בת 12 היינו ילדות, ובגיל 16 הפכנו לנערות. היום יש בלבול מטורף, וכאן לדעתי המקום שלנו, אמהות וצלמות, להתערב ולנסות להשפיע".

 

גם יהודית גמליאל, צלמת מ"מאמא סטודיו" לא מבינה את הרצון העז של הבנות בנות ה-12 באיפור: "אני לא מסכימה שהן יתאפרו בצילומים, ואני לא אוהבת שהן נראות בנות 16", אומרת גמליאל,"אני עושה הכול כדי שיראו בצילומים, כפי שהן, בנות 12".

 

- למה צילום בצורה טבעית חשוב לך בעידן שבו רוב הבנות רוצות צילומים שונים?

"היום צילומי הבוק הפכו למעין צילומי אופנה, ואני דוגלת בגישה שבה אני מצלמת ילדים ולכן אני רוצה שיראו ילדים. אולי מכיוון שאני אמא או בשל המחשבה שהצילומים האלו עלולים להגיע לידיים הלא נכונות.

 

"אני מצלמת אותן בטבע, וגם אם אני מצלמת בים זה יהיה בלבוש ולא בבגד ים. המחשבה שבחור בן 40, 50 יכול לראות את הצילומים האלו, בהן בנות מצטלמות בכל מיני פוזות, לא עושה לי טוב".

 

רוצים להרגיש שייכים

ורד דורון, מדריכת הורים בכירה אדלריאנית, ומנהלת קבוצת הפייסבוק "מתעוררים להורות מאושרת", מסבירה כי "למתבגרים הכי חשוב להיות שייכים לקבוצת השווים", מסבירה דורון, "ולכן יש להם צורך פסיכולוגי עז להשתייך, ולהרגיש שייכים. כאשר קבוצת השווים הינה בני נוער שהם נמצאים בחברתם. וכך, אם כולם בכיתה או בשכבה מצטלמים ל"בוק" אז גם הילדה שלך רוצה להצטלם".

 

- ולמה דווקא לבוק של לוליטות? מהיכן זה מגיע?

"זה טרנד עולמי שניתן לראות אותו גם בתחום האופנה. היום מייצרים בגדי תינוקות שמתאימים לבגדי נשים. ומכאן זה ממשיך גם לאיפור, וזה מטורף. והתופעה הזאת הולכת ומקצינה. כיום יש סגידה ליופי, והילדות רוצות להראות כמו דוגמניות. בנוסף, ישנו רצון להיות מפורסם, ושכולם יכירו אותך וידעו שאתה טוב ושווה".

 

- האם זה אומר שהורה שמאפשר לילדה להצטלם לבוק כזה הוא הורה חלש כי הוא זורם עם הילד?

"לדעתי זה לא מגיע מתוך חולשה אלא מתוך המערבולת של "צריך" כי כך עושים כולם. והתחושה היא שאיבדנו את הגבולות. ההורים רוצים שהילד שלהם יהיה שווה בין שווים בקבוצת הגיל שלו, אבל הם מתבלבלים ושוכחים לראות את הילד עצמו. הם שוכחים להסתכל על האישיות של הילד, לבדוק מה מתאים לו, ומה הוא רוצה".

 

ומה אם הילדה עצמה באמת רוצה בוק כזה, ולהורים זה לא נראה?

"זה הזמן לשוחח עם הילדה. הורה שמוותר במצב כזה ונכנע לילד הוא הורה שנמצא מול ילדו במאבק כוחות ואיבד את הסמכות ההורית. אם זה לא נראה לו, מבחינה כלכלית או ערכית, עליו לעצור ולהבין איפה הגבול עובר מבחינתו".

 

מה לגבי האמהות שדוחפות את הילדות לבוק כזה?

"הנושא של הבוק בהחלט חושף את מערכות היחסים הקיימות בין אמהות לבנות. ישנן אימהות שיש להן תחרות סמויה עם הילדה. ובמקרים בהם האם יותר יפה מהילדה יהיה לילדה מאד קשה. והאם צריכה להבין את זה ולהעצים את הילדה, ולהקשיב לרצונה.

 

"ישנן אימהות שמערכת היחסים עם הילדה מושתתת על משחקי כוחות, ועוד. בכל מקרה, מומלץ להתייחס אל נושא ה"בוק" כאל חוויה משותפת, כזאת שהינה הזדמנות שיכולה לקרב בין השתיים ולשפר ולהעצים את מערכת היחסים".

 

- איזה טיפים יש לך להורים שנמצאים במצב הזה?

1. "לשוחח עם הילדה - קודם כל לעצור ולשוחח עם הילדה, לנסות להבין מה היא רוצה. מה המניעים לכך שהיא רוצה "בוק". יש ילדות ביישניות שאולי רוצות "בוק" אחר, צנוע יותר, וזה בסדר.

 

2. שיחה עם הפרטנר/ית - חשוב לשוחח עם בן הזוג ולהבין מה אנחנו רוצים, ומה אנחנו מוכנים לתת. כדאי לחשוב איזה סכום אנחנו מוכנים להקציב, איזה צלמים הם המתאימים מבחינתנו, ועוד.

 

3. תאום ציפיות - כדאי לאפשר לילדה לבחור בין האפשרויות, ולתת לה את התחושה שאתם רואים את צרכיה ורצונותיה ומתחשבים בה. כדאי לומר לה שחשבתם על מספר צלמים, שהם הכי מתאימים לדעתכם, ולבדוק את האתרים שלהם ביחד באינטרנט. כדאי להתעניין ולשאול מה דעתה ואיזה מהם היא הכי אהבה.

 

4. בחירת הצלם - חשוב לבחור צלם שיהיה רגיש אל הילדה ויראה אותה עצמה. כזה שיאפשר לה להרגיש נוח עם הגוף שלה ועם מי שהיא, לא יהפוך אותה ללוליטה. צלם שתהיה חשובה לו גם הדרך שבה נעשים הצילומים, כחוויה, ולא רק התוצר הסופי.

 

5. הזדמנות לצמיחה - חשוב שההורה יראה בצילומי הבוק הזדמנות לתמיכה ולהתפתחות מערכת היחסים בינו ובין הילד. ושיבין שהבוק יכול להיות מזכרת נחמדה וחווייתית לכל המשפחה ולא חותם חברתי".

 

ויש גם צילומים מסוג אחר. צפו בסרטון של הצלמת קטלין דומינקו שהחליטה לצלם נשים שמאכילות ילדים בדרכים שונות:

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shuyyerstock
יש ילדות שחוששות מהאם או שרוצות לרצות אותה
צילום: shuyyerstock
מומלצים