שתף קטע נבחר

הדיכאון של אחרי חופשות החגים: איך מתמודדים?

חגי תשרי חלפו עברו והגיע הזמן לחזור לשיגרה. רבים מאיתנו חווים עייפות, חוסר אנרגיה, חוסר ריכוז ודכדוך עם החזרה לעבודה, ללימודים ולמטלות היומיומיות. טיפים פשוטים יעזרו לכם לשוב לשיגרה בצורה קלה יותר

סופסוף הגענו ל"אחרי החגים". אחרי שהתמודדנו עם הבישולים, המשפחה, הצורך לארח, להתארח ולהפעיל את הילדים, סופסוף הגיע הזמן לחזור לשיגרה המוכרת. יש ביננו כאלה ששמחים לחזור לשיגרה הנעימה והטובה, אבל יש גם כאלה שמבחינתם "אחרי החגים" הוא איום ונורא - שוב לקום מוקדם בבוקר, לחזור ללחצים של העבודה, ולמשימות היומיומיות בבית.

 

קראו עוד על דכאון:

בדקו עצמכם: האם אתם סובלים מ"כמעט דיכאון"?

המגיפה השקטה: איזה טיפול הכי יעיל לדיכאון

החיים עם דודה מאניה ודוד דיכאון. טור אישי

 

רובנו מתנהלים בתקופת החגים ללא סדר יום קבוע, אנחנו חווים שינוי הרגלים: להתעורר ללא שעון מעורר, לתכנן את הפעילות לפי צורכי הילדים ולשכוח את עצמנו. בהתאם ובאופן טבעי, חלק מאתנו חווים מצב רוח ירוד לאחר חופשות אחרוכות, ובדרך חזרה לשיגרה אנו פוגשים את הדכדוך וסממניו.

 

החופשה אמנם טובה לנשמה ולבריאות, אך מחקרים שבדקו האם היא ממלאת מצברים, הגיעו לתוצאות שונות. חלק מהמחקרים מצאו שעבור אלו שדיווחו על חופשה רגועה, החזרה לעבודה ולשיגרה הייתה נינוחה יותר, עם פחות סממנים של דכדוך.

 

לעומתם, מחקרים שבדקו את ההשפעה של החופשה לאורך זמן מצאו שההשפעה החיובית של החופשה, לא מחזיקה לאורך זמן. יש שמכנים את התופעה "סינדרום אחרי החגים", והוא מתבטא בסממנים גופניים כגון נדודי שינה, עייפות, העדר תאבון, חוסר ריכוז, חולשה ועוד.

 

דכדוך מאופיין מעייפות, חוסר ריכוז וחוסר תאבון (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
דכדוך מאופיין מעייפות, חוסר ריכוז וחוסר תאבון(צילום: Shutterstock)

 

ההבדל בין דכדוך לדכאון

דכדוך, על פי הגדרתו, הוא רגש שמתבטא במצב רוח ירוד, עצבות ואנהדוניה (חוסר הנאה מפעילות). רגשות אלה עשויים להשפיע על תחושת הרווחה הנפשית של האדם, ועל התפקוד הגופני והחברתי שלו.

 

תחושת דכדוך נחשבת לתגובה נורמלית למצבי חיים שונים, והיא עשויה לחלוף כעבור פרק זמן סביר. זאת, בניגוד לדיכאון קליני, שמהווה הפרעה נפשית בעלת תסמינים חמורים, המחייבת לעיתים טיפול תרופתי, ועלולה להימשך זמן רב.

 

מה קורה כשהדכדוך מחמיר? צפו:

 

חשוב לציין שהתופעה של הדכדוך שלאחר החגים יכולה להיות מנת חלקו של כל אחד, הן של מבוגר ובעל משפחה והן של רווק . ברור מאליו שגם לילדים החזרה לשגרה אינה פשוטה וקלה.

 

יש דרכים רבות להתגבר על הדכדוך שלאחר החופשה והחגים ולשמור על מצב הרוח הנעים שלכם ושל הקרובים לכם.

 

טיפים למבוגרים לקראת החזרה לעבודה:

 ניהול זמן - בימים האחרונים של החופש אפשר להתחיל להתארגן על לוח הזמנים והפעילויות הרגיל (פחות או יותר) כדי לא לחזור לפעילות בבת אחת.

 

הדרגתיות - תנו לעצמכם יומיים שלושה לחזרה הדרגתית לשגרה, כדי להקל על השינוי ולמזער את ההשפעות השליליות. אל תעמיסו יתר על המידה בימים הראשונים, אפשר לפרוש את המשימות לטווח ארוך יותר.

 

תיעדוף - לפני שצוללים לעשייה השיגרתית הרגילה, אפשר לשבת ולהכין רשימת נקודות ונושאים חשובים לעשייה. לסדר אותם לפי סדר חשיבות, לפי דרגת קושי בביצוע, ומידת הצורך בשיתוף אחרים.

 

הצלחות קטנות - התחילו במשימות כייפיות קטנות לטווח קצר. עצם העשייה והההצלחה לסיים את המשימה, מוסיפות אדרנלין חיובי ומרץ להמשיך הלאה.

 

שיתוף - קחו איתכם את החופשה לעבודה, ספרו עליה ושתפו בחוויות את הקולגות שלכם, הקשיבו לסיפורים שלהם.

 

גיוס, תמיכה ועידוד - בכדי להרגיש שאתם לא לבד בסירה הזו, כדאי לשתף חברים בהרגשה של החזרה לשיגרה אחרי החופשה. גם תמיכה וירטואלית ברשתות החברתיות תתאים.

 

אימוץ תובנות מהחופשה - בחופשה חלקנו עשינו חשבון נפש וניסינו להסתכל על הדברים שבחיינו בפרספקטיבה רחבה ולהבטיח לעצמנו לנהוג אחרת במסלול חיינו: לשנות קצב, להשתמש במיומנויות שלא היינו רגילים בהן עד כה, ועוד. למרות שהחזרה לשגרה מחייבת אותנו לחזור לדפוסי העבודה הרגילים שלנו, אני ממליצה לנסות לאמץ חלק מאותן מחשבות שצצו לנו במהלך החופשה ולשלבן בחיי היומיום.

 

תכנון החופשה הבאה - התחילו לתכנן את החופשה הבאה על בסיס מה שהיה טוב ומוצלח הפעם.

 

טיפים להורים לילדים בגילאי גן ובית ספר:

ניהול ותכנון זמן - יש להכין גם את הילדים לקראת החזרה למסגרות החינוכיות, שעות שינה מסודרות, הכנת שעורים שניתנו לחופש, הכנה של מטלות.

 

הדרגתיות - אפשרו גם לילדים לחזור לשגרה בהדרגה, התאימו לכל ילד את הקצב שלו.

 

סדר עדיפויות - דברו עם הילדים ותכננו ביחד את הימים הראשונים של החזרה לשגרה: לימודים, חוגים, חברים.

 

החיו את החופשה בסיפורים - המשיכו לדבר על החוויות הנעימות שחוויתם ביחד.

 

מודל לחשיבה חיובית - מצב רוח הינו דבר מדבק, הקרינו אוירה חיובית גם בבית וגם בעבודה, והוו מודל עבור ילדיכם.


הכותבת היא מדריכה ומטפלת משפחתית וזוגית, מנהלת ת.ל.מ אשדוד ואשקלון





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
המעבר מהחופשה לשגרה, עלולה לגרום לסינדרום "אחרי החגים"
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים